Украинските сили проведоха контранастъпателни операции в най-малко три сектора на фронта и според съобщенията са напреднали близо до Бахмут на 28 юли. Руски блогър заяви на 28 юли, че украинските сили са напреднали близо до Курдюмивка и Андреевка и че са превзели Старомайорское на 27 юли. Източник твърди, че украинските сили са напреднали на 10-12 километра от основната руска отбранителна линия в посока Бердянск.

Руски блогъри твърдят, че руските сили са отразили украински наземни атаки близо до Роботине, Вербове и Пятихатки, в западната Запорожка област. Командирът на руския батальон "Восток" Александър Ходаковски заяви, че украинските сили нанасят удари, които убиват руски командири и унижават руското командване и контрол.

Украйна си върна Старомайорское

Украйна си върна Старомайорское

Володимир Зеленски съобщи за успех на една от фронтовите линии в Югоизточна Украйна

Украинският генерален щаб съобщи, че 247-ми гвардейски десантно-десантен полк (7-ма дивизия на ВДВ) е отказал да влезе в битка при Старомайорское поради големи руски загуби и победи на украинското бойно поле.

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Центъра за изследване на войната (ISW).

Руската военноморска позиция в Черно море вероятно има за цел да наложи де факто блокада на украинските пристанища, без да ангажира Черноморския флот с налагането на морска блокада. Говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан първи ранг Наталия Хуменюк съобщи на 28 юли, че украински служители са прихванали радиопредаване на руските сили, предупреждаващи цивилни кораби в Черно море да не се отправят към украинските пристанища, тъй като ще ги считат за военни.

Руските власти са обявили забрана за нощна навигация за всички малки плавателни съдове в близост до Керченския пролив поради опасения относно украинските военноморски дронове.

На 27 юли Черноморският флот проведе учения, при които военни кораби на ВМС изстреляха ракета по кораб-мишена в Черно море.

Руското външно министерство (МВнР) наскоро се опита да смекчи съобщението на руското Министерство на отбраната (МО) от 19 юли относно разглеждането на цивилни кораби в Черно море като законни военни цели, като твърди, че съобщението означава, че руските сили ще инспектират кораби.

Руският президент Владимир Путин се опита да увери африканските партньорски държави, че Русия ще спази ангажиментите си за икономика и сигурност по време на втория ден от срещата на върха Русия-Африка в Санкт Петербург. Путин се обърна към африканските държавни глави и представители на пленарната сесия на срещата на върха на 28 юли и подчерта военно-техническите споразумения с 40 африкански страни и плановете за разширяване на дипломатическото присъствие на Русия в Африка.

Путин заяви, че Русия има за цел да помогне за обучението на военен и персонал на африканските партньори и отбеляза, че в академията на руското Министерство на отбраната (МО) има много африкански персонал.

Путин също така твърди, че между 2022 и 2023 г. Русия е отписала 23 милиарда долара дълг на африканските страни. Русия е изпратила почти 10 милиона тона зърно досега през 2023 г. и той повтори обещанието си да изпрати безплатно 25 000 до 50 000 тона зърно на шест страни през следващите три до четири месеца.

Путин изключва възможността да се върне към зърнената сделка

Путин изключва възможността да се върне към зърнената сделка

Ще предоставят 50 000 тона зърно на Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея

Председателят на Комисията на Африканския съюз Муса Факи Махамат заяви на срещата на върха, че прекъсванията на доставките на енергия и зърно трябва да прекратят, а Махамат и египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси изрично призоваха за възобновяване на сделката за зърно.

Ал-Сиси също популяризира тезата на Кремъл, че Русия се е отказала от сделката за зърно, тъй като зърненият коридор не улеснява доставките на зърно за най-бедните страни, въпреки че самият Путин цитира загубите на руските производители при понижените цени на зърното като основна причина за напускането на сделка.

Африканските страни вероятно се обръщат към Русия, без да подкрепят напълно нейната позиция по отношение на сделката за зърно, с надеждата да запазят руските ангажименти за икономика и сигурност, в съответствие с вероятната им основна цел да смекчат икономическите последици от войната в Украйна, засягащи техните икономики.

Кремъл също така вероятно използва предложението да преследва засилен двустранен и многостранен ангажимент с африканските държави като част от общите усилия да се представи като по-привлекателен съюзник от колективния Запад.

Но не е демонстрирал каквото и да е намерение да се включи смислено в някакъв мирен процес.

Путин: Западът се готви за хибридна война с Русия от много години

Путин: Западът се готви за хибридна война с Русия от много години

След призива на африканските лидери да прекрати войната в Украйна

Руските власти може да са все по-загрижени за това как руският електорат гледа на войната преди регионалните избори през септември 2023 г. и руските президентски избори през 2024 г. Руски вътрешен източник и независимият руски опозиционен информационен вестник Verstka твърдят, че руското Министерство на отбраната инициативата за увеличаване на максималната наборна възраст от 27 на 30 години предизвика разгорещена дискусия сред служителите в Кремъл.

Източниците твърдят, че руският Съвет за сигурност е призовал президентската администрация да не подкрепя инициативата на Министерството на отбраната поради опасения, че ще предизвика обществена реакция и ще повлияе на рейтинга на одобрение на руския президент.

Източниците съобщиха, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу е прокарал инициативата и е запазил подкрепата на Путин, въпреки опасенията на Съвета за сигурност.

Верстка твърди, че Путин е подкрепил инициативата на Министерството на отбраната, след като е изслушал аргументите на Шойгу за недостига на войници в Украйна. Служители на "Единна Русия" се страхуват да използват войната в Украйна в предизборните си кампании на предстоящите регионални и местни избори, защото се притесняват как избирателите ще реагират на това.

Източници на Verstka твърдят, че "Единна Русия" възнамерява да подчертае и да апелира към местни проблеми, вместо да акцентира върху войната в Украйна. Verstka заяви, че е прегледала предизборните материали на Единна Русия и заяви, че войната не е основна тема.

Загрижеността сред елементите на Кремъл и Обединена Русия показва загриженост относно вътрешната подкрепа за войната и опасенията, че предполагаемата електорална легитимност на Кремъл може да отслабне на предстоящите избори - макар че, разбира се, тази загуба на подкрепа поставя Обединена Русия преди всичко пред по-голяма нужда от фалшифициране изборните резултати и възможността за местни загуби от други партии от "управлявана опозиция", а не легитимна заплаха за неговото господство в руската политика.

Politico съобщи, че първата партида ремонтирани американски танкове Abrams вероятно ще пристигне в Украйна през септември. Изданието цитира шестима американски служители, които казват, че САЩ планират да доставят шест до осем Abrams (два взвода) на Германия през август за ремонт, преди да изпратят танковете в Украйна през септември и че САЩ ще изпратят общо 31 Abrams (приблизително недостатъчна мощност бронетанков батальон, най-много една трета от пълната украинска бригада) в Украйна.

Руският съвет на федерацията одобри законопроект, позволяващ на руската Национална гвардия (Росгвардия) да получи тежка военна техника.

САЩ пращат Abrams-те в Украйна през август

САЩ пращат Abrams-те в Украйна през август

От есента Киев ще ги полза на бойното поле

Законопроектът променя правния език в рамките на съществуващите разпоредби за Росгвардия, за да уточни, че елементите на Росгвардия имат право да използват военно оръжие и оборудване.

Руският съвет на федерацията също така одобри изменение на приетото по-рано законодателство, което ще увеличи горната граница на наборната възраст от 27 години на 30 години, но няма да промени долната граница от 18 години, вместо да повиши минимума до 21 години. както в първоначалния законопроект.

Руският опозиционен информационен бюлетин Meduza изчисли, че новата поправка ще увеличи броя на отговарящите на условията наборници с повече от два милиона мъже, отколкото биха били допустими според съществуващото законодателство до 2030 г.