Западът се готви за хибридна война с Русия от много години, опитвайки се да навреди на позициите ѝ в света и да подкопае държавността. Това каза руският президент Владимир Путин на среща с африканската мисия в Украйна, цитиран от ТАСС.

"Вярваме, че проблемът не е възникнал вчера и е провокиран от някои сили на Запада, които дълги години се подготвяха за хибридна война с нашата страна, направиха всичко, за да превърнат Украйна в инструмент за подкопаване на основите на сигурността на Русия, да навреди на руските позиции в света, да и да подкопае нашата държавност. Казвам го с основание", каза Путин.

Той увери, че Москва внимателно е проучила предложенията на африканските държави за разрешаване на ситуацията в Украйна.

"Ние внимателно анализирахме мислите и съображенията, изразени от нашите африкански приятели, приемаме това много сериозно и с голямо внимание", каза руският президент. Той изрази надежда, че африканските колеги "добре разбират същността и произхода на тази криза". "Опитахме се да предадем нашето виждане за този проблем", каза Путин.

Обръщайки се към участниците в срещата, президентът на Руската федерация отбеляза: "Знам, че вие ​​искрено се стремите да предоставите възможна помощ за постигане на справедливо и устойчиво разрешаване на конфликта и ние, разбира се, високо ценим вашия балансиран подход, както и това, че не поддържахте и не поддържате антируска риторика, антируска кампания".

Африканските лидери притискат Путин да прекрати войната в Украйна

Африканските лидери притискат Путин да прекрати войната в Украйна

Лидерите изпращат директно послание до шефа на Кремъл на голяма среща на върха в Санкт Петербург

В същото време Путин обърна внимание на думите на председателя на Африканския съюз, че страните от този континент са против превратите.

"Напълно съм съгласен с това. Но вторият проблем, който доведе до днешната криза, беше държавният преврат в Украйна през 2014 г., това беше именно държавният антиконституционен въоръжен кървав преврат, който западните страни активно подкрепиха", каза руският президент.

Според него западните страни "пренебрегнаха всички норми на международното право и публично заявиха, че подкрепят този преврат, и дори казаха сумата, която са похарчили за него, без никакво колебание".

Той обясни: "През 2014 г. украинските власти започнаха фактически военни действия срещу част от своя народ, използвайки самолети, тежка техника, танкове срещу тези, които не бяха съгласни с държавния преврат, подкрепен от Запада."

"Така Западът започна войната в Украйна, така се случи всичко. Невъзможно е да го отречем. Ние от наша страна направихме всичко, за да разрешим тази криза по мирен път, като участвахме в подписването на т.нар. Мински споразумения, които Киевските власти дерайлираха, без да изпълнят нищо от тези споразумения с подкрепата на Запада", каза Путин.

В тази връзка, продължи президентът на Руската федерация, в Москва "бяха принудени да признаят независимостта на отделни територии".

"Но ние не направихме това в продължение на осем години, ние се опитвахме да постигнем мирно уреждане в продължение на осем години - и подписахме споразумение за сътрудничество и взаимопомощ с тези новосъздадени държави, всичко това в рамките на ООН и в рамките на В рамките на тези споразумения ние отговорихме на техния призив за помощ в пълна степен в съответствие с член 51 от Устава на ООН", обясни президентът на Руската федерация.

Путин призна за новата фаза на украинското контранастъпление

Путин призна за новата фаза на украинското контранастъпление

Той говори и за руските загуби - те били "колосално по-малки" от украинските