Руските власти са били наясно със заплахата от бъдещо украинско нахлуване в Курска област през месеците, предхождащи август 2024 г., но не са предприели адекватни мерки за справяне с такава заплаха.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Документите, които The Guardian разгледа, но не можа да провери независимо, показват, че местните военни командири многократно са разпореждали провеждането на допълнителни тренировки за руския военен персонал, служещ в Курска област, изграждането на допълнителни укрепления и подготовката на траншеи и военно оборудване в подготовка за бъдещо украинско нахлуване.

В един от документите е отбелязано, че към юни 2024 г. руските военни части, разположени по протежение на международната граница, са били окомплектовани средно само с между 60 и 70% от предвидената им крайна численост и са били предимно с лошо обучени резервисти.

Не изглежда руските власти да са положили съществени усилия за подобряване на готовността на руските военни части, служещи в пограничните райони на Курска област, или за изграждане на допълнителни укрепления по международната граница преди нахлуването, като е възможно руските власти да са решили да пренебрегнат тези искания поради погрешна оценка на способността на Украйна да напредне дълбоко в Курска област.

Тези документи потвърждават неотдавнашната оценка на ISW, че украинските сили са постигнали оперативна изненада по време на навлизането в Курска област, въпреки че руските власти съобщават, че са знаели за възможността за навлизане.

Въпреки че руските сили вероятно са били наясно с различни точки по международната граница, в които Украйна би могла да извърши нахлуване, украинските сили са успели да използват неяснотата около своите оперативни намерения и способности, за да поддържат оперативна изненада.

Зеленски е бил съветван от Залужни и други генерали да не напада Курск

Зеленски е бил съветван от Залужни и други генерали да не напада Курск

Politico публикува статия, чиято информация противоречи на оригиналното твърдение че идеята е била на Александър Сирски

Съобщава се също, че украинските сили са експериментирали с иновативни техники, интегриращи наземни дейности и безпилотни системи, които ISW няма да разгледа в дълбочина, за да поддържат украинската оперативна сигурност.

ISW вече е отбелязвала, че както руските, така и украинските сили се борят за постигане на оперативна изненада през последната година и половина поради наличието на открито бойно поле в Украйна.

Кампанията на Украйна в Курска област демонстрира, че изненадата все още е възможна дори на частично открито бойно поле, където противникът може да наблюдава концентрацията на силите, но не и да разпознае надеждно оперативните намерения и възможности на противника.

Украинската офанзива в Курск провалила руското настъпление по границата

Украинската офанзива в Курск провалила руското настъпление по границата

Зеленски заяви, че Москва възнамерява да концентрира между 60 000 и 70 000 души личен състав в Курска област

Руски официални лица се опитаха да използват среща с Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), за да легитимират руската окупация на Украйна и да популяризират фалшиви разкази за предполагаеми украински нарушения на правата на човека.

Руските сили наскоро напреднаха край Волчанск, Кременна, Торецк и Покровск, а украинските сили наскоро си върнаха загубените позиции във Волчанск и Сивер.

11 хиляди в Курск на тъмно след атаки на ВСУ

11 хиляди в Курск на тъмно след атаки на ВСУ

Над 115 населени места бяха засегнати

Руските държавни медии все повече наблягат на участието на чуждестранни граждани във военните усилия на Русия в Украйна, вероятно за да успокоят местната аудитория, че Русия продължава да набира достатъчно жива сила и няма да се наложи да обявява нова мобилизационна вълна.

Дръзкият поход към Курск показа празнотата на заплахите на Путин

Дръзкият поход към Курск показа празнотата на заплахите на Путин

Киев готов да се оттегли и не се готви за дълга отбрана там

По време на посещението си в Киев на 20 септември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви два нови механизма за отпускане на заеми на стойност съответно до 45 млрд. евро (около 50 млрд. долара) и 35 млрд. евро (около 39 млрд. долара).