Руското военно командване очаквало украинското нахлуване Курска област и в продължение на няколко месеца разработвало планове за предотвратяването му. Това се доказва от документи, които журналистите на The Guardian са получили от украинските военни.

Тези документи, както съобщават военните, са били изоставени на руските позиции. В същото време изданието отбелязва, че журналистите не са се запознали с целия масив от документи, а с подборка от тях. The Guardian прави уговорката, че не може да провери независимо автентичността на документите, въпреки че отбелязва, че те носят отличителните белези на истински комуникации на руската армия.

От получените документи в частност стана известно, че още през януари руското командване е говорило за "възможност за пробив на държавната граница" от украинските въоръжени групировки. През февруари командирите били предупредени, че е възможно "бързо напредване от Сумска област към руска територия на дълбочина от 80 км", за да се създаде коридор, през който след това да преминат бронираните машини на украинските въоръжени сили.

В средата на юни предупреждението станало още по-конкретно, пише The Guardian, позовавайки се на получени документи. По-специално, руските военни били предупредени, че украинските въоръжени сили могат да пробият в посока Суджа, за да поемат този регионален център под свой контрол. Имало е и предупреждение, че Украйна ще се опита да разруши моста над река Сейм, за да прекъсне руските доставки в региона. И двете неща в крайна сметка се случиха, пише вестникът.

Русия се похвали с две превзети села в Курска област

Русия се похвали с две превзети села в Курска област

МО и чеченските специални сили "Ахмат" съобщиха, че руските сили са превзели Николаево-Дарино и Дарино