Украинските сили са повредили още един мост над река Сейм, близо до село Званое.

За удара по моста съобщават и руски, и украински канали в Telegram. На публикуваните фотографии се вижда, че едното пътно платно на моста е със сериозни увреждания.

В петък стана известно, че с удар е напълно унищожен мост в село Глушково, откъдето минават важни комуникации на руските войски, основно за отбрана на приграничните райони. Така и след удара на мост в Званое, остава като единствен мостът в село Кариж за снабдяване на руската групировка в Теткино. Тя основно ще използва за доставка понтонни и речни пътища.

В същия ден, когато се появи информация за разрушаването на моста в Глушково, журналисти от Ройтерс забелязаха на сателитни снимки от Planet Labs нещо подобно на нов мост край Глушково. Това вероятно е спешно създаден от руските военни понтонен преход, който се намира на около 2 км от стария мост.

Също така Ройтерс анализира видеото, което Николай Олешчук, командир на ВВС на украинските въоръжени сили, публикува в своя канал в Telegram. Във видеото може да се види как авиационна бомба удря моста. Олешчук обяснява, че силите и самолетите на ВВС участват активно във военните действия в района на Курск. Не уточнява кога и къде е заснето това видео.

Ройтерс не успява да определи точната дата на стрелбата от самото видео, но сателитни снимки от 16 август, направени преди публикуването на видеото, показват, че мостът все още е непокътнат, а изображения от 17 август показват, че вече е повреден.

Руската страна официално обяви в петък, че мостът в Глушково е разрушен, някои руски източници твърдят, че това е станало с помощта на HIMARS.

Ситуацията в Курска област не отказва Путин от пълзящ напредък в Донбас

Ситуацията в Курска област не отказва Путин от пълзящ напредък в Донбас

ISW: Рано е да се оценява нахлуването в Курска област