Мобилизацията в Русия остава малко вероятна в краткосрочен и средносрочен план поради личния страх на Путин, че тя е пряка заплаха за стабилността на неговия режим.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Руският президент Владимир Путин е отхвърлил искането на руското министерство на отбраната (МО) да компенсира руските загуби, като обяви нова мобилизационна вълна през пролетта на 2024 г., вероятно за да избегне политическите разходи, свързани с принудителното призоваване на резервисти.

Оттогава Путин остава ангажиран с криптомобилизационната си кампания, ограничавайки мобилизационния потенциал на Русия.

Руското опозиционно издание "Медуза" съобщи, че източници, близки до руското правителство, твърдят, че Кремъл е обсъждал идеята за мобилизация веднага след нахлуването на Украйна, но руският кабинет на министрите и свързаните с Кремъл бизнесмени са се противопоставили на тези съображения.

Освен това през целия период на нахлуването Путин последователно сигнализира за ангажираността си с набирането на доброволци, като се хвали с броя на доброволците, заинтересовани да се сражават в Украйна, и се среща с руски доброволци в отговор на нахлуването.

Забележително е, че Путин не се възползва от нахлуването като възможност да подготви руското общество за мобилизация в краткосрочен и средносрочен план, като вместо това предпочете да формира нови нередовни формирования и да разшири усилията на руските власти за набиране на доброволци.

Путин призова за защита на руснаците в граничните райони

Путин призова за защита на руснаците в граничните райони

Благодари на местните, които са гласували въпреки ситуацията

Кремъл и руското МО особено шокираха руското общество с обявяването на частична мобилизация в края на септември 2022 г. и Путин вероятно се стреми да избегне обществения отзвук в отговор на нова мобилизационна вълна в този момент.

Източникът добави, че сегашният личен състав на руската армия е недостатъчен, за да се постигне дългосрочната цел на Русия да окупира цяла Украйна, да се понижи общият боен капацитет на Украйна и да се защити руската държавна граница.

В отговор на запитване от WSJ говорителят на Кремъл Дмитрий Песков повтори, че Русия продължава бързо да набира военнослужещи на договор (контрактници) и доброволци и че тези сили са достатъчни за руската агресия срещу Украйна.

Владимир Путин нареди броят на войниците да бъде увеличен с още 180 000 души

Владимир Путин нареди броят на войниците да бъде увеличен с още 180 000 души

Така общият им брой трябва да достигне до 1,5 милиона

След решението си да мобилизира 300 000 военнослужещи в края на септември 2022 г. в отговор на успешните украински контраофанзивни операции Путин избягва да обяви друго частично мобилизационно привличане на резервисти и изглежда, че Русия не разполага с необходимите човешки ресурси, за да поддържа едновременно мащаба и темпото на руските настъпателни операции в Украйна и отбранителните усилия в руските гранични райони.

В края на август 2024 г. мобилизиран руски военнослужещ и военен блогър твърди, че руското правителство продължава да разчита на остатъците от редовните военни сили, мобилизирания персонал и измамените краткосрочни доброволци, за да продължи руските настъпателни операции в Украйна, въпреки че тези елементи са зле подготвени и търпят значителни загуби от октомври 2023 г. насам.

Киев вижда страх в последните изявления на Путин за далекобойните оръжия

Киев вижда страх в последните изявления на Путин за далекобойните оръжия

Показват опасенията му, че терорът може да има своя край, според Андрий Йермак

Съобщава се, че руските власти са възложили на руските сили задачата да изтласкат украинските сили от Курска област до средата на октомври 2024 г. и да установят "буферна зона" в украинските гранични райони по международната граница с Русия в Североизточна Украйна до края на октомври - значителни начинания, които руските военни е много малко вероятно да постигнат за толкова кратък период от време.

Кремъл продължава да сигнализира за своя ангажимент за подобряване на руските безпилотни операции в Украйна и на възможностите за производство на безпилотни летателни апарати на фона на усилията за компенсиране на социалните и икономическите последици от едно продължително руско военно усилие.

В Русия озадачени от идеите на Путин за забрана на износа на стратегически суровини

В Русия озадачени от идеите на Путин за забрана на износа на стратегически суровини

Според тях има опасност мярката да навреди повече на Русия

Путин заяви, че Русия трябва да гарантира, че няма да има "никакви пречки" за движението на руски граждани между континентална Русия и Калининградска област.

Съобщава се, че докладваният трансфер на индийски артилерийски снаряди чрез европейски посредници за Украйна поражда напрежение в руско-индийските отношения.

Европейският парламент призова държавите членки да отменят ограниченията върху възможността на Украйна да използва осигурени от Запада системи с голям обсег на действие за нанасяне на удари по военни обекти в Русия.

Бившият съветски блок започва да се строява под знамето на Путин

Бившият съветски блок започва да се строява под знамето на Путин

Кога и как ще приключи войната в Украйна ще определи какъв нов ред вероятно ще възникне

Наскоро украинските сили напреднаха незначително в Курска област.

Украинските сили наскоро напреднаха край Покровск, а руските сили наскоро напреднаха край град Харков, Сватове, Сиверск, Часов Яр, Покровск и Хуляйполе.

По време на срещата за развитието на руските въоръжени сили на 18 септември руският президент Владимир Путин посочи, че Кремъл има за цел да подобри системата за обучение на федерално ниво в Русия.