Последните изявления на руския президент Владимир Путин показват опасенията му, че терорът може да има своя край заради разрешаване на удари на далечни разстояния срещу Русия.

Това написа ръководителят на президентската канцелария Андрий Йермак в Telegram, цитиран от "Укринформ".

"Шумните истории на ужасите на режима на Путин само показват неговия страх, че терорът може да свърши. Имаме нужда от силни решения. Терорът може да бъде спрян чрез унищожаване на военните съоръжения, от които произлиза. Руският терор започва от оръжейни складове, летища и военни бази на територията на Руската федерация. Ако Русия не е готова да спре терора доброволно, те трябва да бъдат принудени да го направят със сила. Те отправят всякакви заплахи от страх да не загубят способността да убиват хора", подчерта Йермак.

Той подчерта, че разрешаването на удари дълбоко в Русия ще предотврати разпространението му в други страни по света, което Путин толкова желае да направи.

Путин: Ударите с далекобойни оръжия по Русия ще означават участие на НАТО в конфликта

Путин: Ударите с далекобойни оръжия по Русия ще означават участие на НАТО в конфликта

Украинските военни не можели сами да използват оръжията с голям обсег

В четвъртък Путин каза, че всяко действие на Запада, което би позволило на Киев да използва оръжия с голям обсег срещу цели в Русия, би означавало, че НАТО и европейските страни са "във война" с Русия.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна се нуждае от разрешение от четири държави, за да използва оръжия с голям обсег срещу военни цели в Русия: САЩ, Обединеното кралство, Франция и Германия.

Не е взето окончателно решение относно ракетите Storm Shadow за Украйна. Това заяви в петък британският премиер Кийр Стармър след срещата си в САЩ с американския президент Джо Байдън дали да се одобрят исканията на Киев за ракети с голям обсег за удари по руска територия. 

Не мисля много за заплахите на Путин, заяви Байдън

Не мисля много за заплахите на Путин, заяви Байдън

По време на срещата със Стармър, на която обсъждат далекобойните ракети за Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц потвърди отказа на Берлин да изпрати ракети с далечен обсег на Украйна.