Не е взето окончателно решение относно ракетите Storm Shadow за Украйна. Това заяви в петък британският премиер Кийр Стармър след срещата си в САЩ с американския президент Джо Байдън дали да се одобрят исканията на Киев за ракети с голям обсег за удари по руска територия, съобщава Politico. 

Двамата лидери се срещнаха за около 20 минути в Овалния кабинет преди по-дълга групова среща със сътрудници по стратегически предизвикателства, включително Украйна и Близкия изток.

Стамър намекна, че може да последва по-нататъшно развитие на срещата на Общото събрание на ООН по-късно този месец.

Стармър настоя, че "това не беше среща за конкретни резултати", но добави: "Стигнахме до силна позиция."

Той отрече фокусът му върху "следващите няколко седмици и месеци" да е бил върху осигуряването на тактика за Украйна преди президентските избори в САЩ и потенциална победа за Доналд Тръмп, който описа Путин като "гений".

"Не, мисля, че ако погледнете ситуацията в Украйна и Близкия изток, е очевидно, че през следващите седмици и месеци има наистина важни потенциални развития, каквито и графици да се случват в други страни", каза той.

"Не мисля много за Владимир Путин". Това каза в петък Байдън по време на срещата си със Стармър. Байдън добави, че Путин няма да надделее във войната с Украйна. 

Така Байдън коментира предупрежденията на руския лидер Владимир Путин, ако на Украйна бъде позволено да изстреля осигурени от Запада ракети с голям обсег на руска територия.

Не мисля много за заплахите на Путин, заяви Байдън

Не мисля много за заплахите на Путин, заяви Байдън

По време на срещата със Стармър, на която обсъждат далекобойните ракети за Украйна

Анонимни източници казаха, че Стармър най-вероятно ще поиска одобрението на Байдън, за да позволи на Украйна да използва британските ракети Storm Shadow за разширени удари в Русия. Одобрението е необходимо, тъй като компонентите на Storm Shadow се произвеждат в САЩ.

Не се очаква съобщение за решение в петък, казаха няколко американски служители.

Съединените щати не планират да обявяват нова политика по отношение на Украйна и използването на ракети с голям обсег в петък, съобщи говорителят по националната сигурност Джон Кърби.

"Няма промяна в нашето мнение относно предоставянето на способности за нанасяне на удари на далечни разстояния, които Украйна да използва в Русия", каза Кърби пред репортери. "Не бих очаквал голямо съобщение в това отношение", добави той, имайки предвид дискусиите между президента на САЩ Джо Байдън и британския премиер Кийр Стармър по-късно в петък.

Украинският президент Володимир Зеленски от месеци умолява съюзниците да позволят на Украйна да изстреля западни ракети, включително американски ATACMS с голям обсег и британски Storm Shadows, дълбоко в Русия.

Русия не изключва Украйна да получи разрешение за далекобойните ракети

Русия не изключва Украйна да получи разрешение за далекобойните ракети

След срещата между президента на САЩ Джо Байдън и британския премиер Кийр Стармър

Кърби каза, че САЩ приемат сериозно предупреждението на руския президент Владимир Путин, че ще счита Запада за пряко замесен в конфликта, ако Украйна изстреля произведени от Запада ракети с голям обсег към Русия, но че това не е нова позиция на Путин.

"Това не е реторика, която не сме чували от него преди", каза Кърби. "Той очевидно е доказал, че е способен на агресия... така че, да, приемаме тези коментари сериозно."

Русия обаче не изключва разрешение да бъде дадено.