Руския не изключва, че след срещата между президента на САЩ Джо Байдън и британския премиер Кийр Стармър може да бъде обявено, че на Украйна ще бъде разрешено да нанасят удари с оръжията си дълбоко в руска територия.

Това заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС. 

По-рано руският президент Владимир Путин каза пред репортери, че Украйна без помощта на Запада не е в състояние да нанесе удари дълбоко в територията на Руската федерация, тъй като за това се нуждае от разузнавателни данни от сателити и полетни мисии. Руският лидер отбеляза, че страните от НАТО сега не просто обсъждат възможното използване на западни далекобойни оръжия от Киев, но всъщност решават дали да се включат пряко в украинския конфликт. Той посочи, че Москва ще взема решения въз основа на заплахите, които възникват за Руската федерация.

Путин: Ударите с далекобойни оръжия по Русия ще означават участие на НАТО в конфликта

Путин: Ударите с далекобойни оръжия по Русия ще означават участие на НАТО в конфликта

Украинските военни не можели сами да използват оръжията с голям обсег

Съединените щати не планират да обявяват нова политика по отношение на Украйна и използването на ракети с голям обсег в петък, съобщи говорителят по националната сигурност Джон Кърби. 

"Не бих очаквал голямо съобщение в това отношение", добави той, имайки предвид дискусиите между президента на САЩ и британския премиер.

Кърби каза, че САЩ приемат сериозно предупреждението на руския президент Владимир Путин, че ще счита Запада за пряко замесен в конфликта, ако Украйна изстреля произведени от Запада ракети с голям обсег към Русия, но че това не е нова позиция на Путин.

"Това не е реторика, която не сме чували от него преди, каза Кърби. Той очевидно е доказал, че е способен на агресия... така че, да, приемаме тези коментари сериозно."

Зеленски настоя и пред Помпео за далекобойни оръжия срещу Русия

Зеленски настоя и пред Помпео за далекобойни оръжия срещу Русия

Но за момента западните партньори не са склонни, а Русия предупреди за последствия

Украинският президент Володимир Зеленски от месеци умолява съюзниците да позволят на Украйна да изстреля западни ракети, включително американски ATACMS с голям обсег и британски Storm Shadows, дълбоко в Русия.