Руски официални лица и мениджъри са озадачени от неочакваната заплаха на президента Владимир Путин да ограничи износа на стратегически стоки в отговор на западните санкции. Те се опасяват, че подобна мярка може да нанесе повече вреда на руската икономика, отколкото на Запада. Заплахата на Путин дойде след рутинно заседание на правителството, като той поиска от премиера Михаил Мишустин предложения за подобни мерки, които няма да навредят на Русия, предава Ройтерс.

Въпреки това, много от руските стратегически стоки като нефт, газ, никел, титан и злато вече са обект на ограничения или санкции. Ръководителите на засегнатите компании и правителствени източници бяха хванати неподготвени, като един от тях описа предложението като "все едно да се простреляш в крака."

Особено голямо безпокойство предизвиква възможността за ограничения на износа на уран, никел и титан, което би засегнало големи руски компании като "Росатом", "Норникел" и "Ростек", които вече страдат от санкциите и отчитат спад в печалбите. Ограниченията за износ на уран биха могли сериозно да засегнат САЩ, които разчитат на руски доставки за своите търговски ядрени реактори, въпреки че Вашингтон има планове за разширяване на собствените си обогатяващи съоръжения до 2027 г.

В същото време, Кремъл подчертава, че мярката не е приета и ще се обсъжда, за да не нанесе вреда на руските интереси.

Русия се готви за десетилетия санкции

Русия се готви за десетилетия санкции

Ще се бори ли с тях, или ще се научи да ги заобикаля