Икономическите санкции, наложени от Запада на Русия, ще останат в сила в продължение на десетилетия, дори ако има мирно уреждане на военния конфликт в Украйна. 

Това съобщава в петък "Ройтерс", като цитира Дмитрий Биричевски, ръководител на отдела за икономическо сътрудничество във външното министерство.

"Това е история за десетилетия напред. Каквото и да е развитието и резултатите от мирното уреждане на Украйна, това всъщност е само претекст, каза Биричевски. Санкциите бяха въведени много по-рано. Тяхната крайна цел е нелоялна конкуренция", каза той на дискусионен форум в Москва.

ЕС съгласува 14-ия пакет от санкции срещу Русия

ЕС съгласува 14-ия пакет от санкции срещу Русия

Те са смекчени по настояване на Германия

Биричевски каза, че санкциите имат някои ползи, които принуждават Русия да преструктурира икономиката си и да произвежда повече стоки с добавена стойност, които преди са били внасяни от западните страни.

"През 90-те години на миналия век смятахме, че ако имаме петрол и газ, можем да купим всичко останало в чужбина. Сега не можем да купим това", каза той.

Той предупреди, че "спиралата на санкциите" ще продължи да причинява щети, тъй като западните регулатори се насочват към сектори, които все още не са санкционирани.

Панелът, озаглавен "Санкциите срещу Русия - напред в безкрая?" е част от по-широк дебат в руската политика и бизнес за това дали Москва трябва да работи за облекчаване на санкциите, или да ги приеме като дългосрочна реалност и да се научи да ги заобикаля.

Западни служители са упражнявали натиск върху търговските партньори на Русия, заплашвайки да отрежат достъпа им до западните пазари, ако си сътрудничат с Русия, добави Биричевски.

Той каза, че Москва споделя стратегии с други санкционирани страни като Иран, Северна Корея и Венецуела, целящи да създадат международна "антисанкционна" коалиция, която да устои съвместно на западния натиск.

Русия е най-санкционираната страна от Запада след началото на войната в Украйна през февруари 2022 г.

Тя изпреварва Иран и Северна Корея. Въпреки натиска икономиката на Русия нарасна с 4,7% през първата половина на тази година.

Руският президент Владимир Путин заяви, че премахването на всички санкции, наложени на Русия, ще бъде сред неговите условия за мир. Много руски бизнесмени са недоволни от санкциите, но се страхуват да не загубят богатството си, ако се противопоставят.

В Русия не харесаха коментарите на Дерипаска

В Русия не харесаха коментарите на Дерипаска

Докладваните коментари отбелязаха най-силната критика към войната от който и да е руски бизнесмен

Миналата седмица милиардерът Олег Дерипаска се сблъска с реакцията на "ястребите", след като направи рядко антивоенно изявление, описвайки конфликта като "безумен" и призовавайки за прекратяване на огъня без предварителни условия.

За отбелязване е, че днес Руското посолоство в България публикува на фейсбук страницата си карикатура, свързана със санкциите, които Западът налага.

Снимка 679109

Източник: Посолство на РФ в България/ФБ