Руското военно командване прехвърля неуточнен брой сили в района на украинско-руската граница в близост до Харковска област, но не е ясно дали руското военно командване планира незабавно да ангажира тези прехвърлени сили в бойни действия или да ги използва за подсилване на Северната група сили, за да я доближи до планираната ѝ крайна численост.

Става думи за елитни чеченски части и формирования от руските военно-преносими сили.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Украинският военен наблюдател Константин Машовец отбеляза на 8 юни, че малка част от съобщените 30 000 души личен състав, които Русия генерира всеки месец, пристигат на фронта като смяна и подкрепление на бойните сили и че усилията на Русия за генериране на сили са позволили на руските сили да създадат само ограничени оперативни и стратегически резерви.

През нощта на 7 срещу 8 юни украинските сили нанесоха удар с дрон по руско военно летище в Република Северна Осетия-Алания.

Руските удари нанесоха мащабни щети на украинската енергийна мрежа и Украйна ще продължи да се сблъсква със сериозни ограничения на капацитета за производство на електроенергия.

Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Париж на 7 юни.

Дългогодишният ръководител на Руската централна банка Елвира Набиулина е балансираща сила сред икономическите съветници на руския президент Владимир Путин въпреки натиска върху руските официални лица да подкрепят недвусмислено дългосрочните военни усилия в Украйна.

Чехия ще приеме 4000 украински войници за обучение

Чехия ще приеме 4000 украински войници за обучение

Прага няма да изпраща инструктори

Главното управление на военното разузнаване на Украйна (ГУР) и руски опозиционни издания съобщиха, че на 7 юни в Стари Оскол, Белгородска област, неустановени лица са се опитали да убият бившия кмет на окупирания от Русия град Купянск, Харковска област, Хенадий Мацехора.

Наскоро руските сили напреднаха северно от град Харков, югоизточно от Купянск, в пределите на най-източната част на град Часов Яр, северозападно от Авдеевка и югозападно от град Донецк.

Украйна засилва ПВО отбраната си с френски радар

Украйна засилва ПВО отбраната си с френски радар

Не е обявена цената на сделката

Руските участници използват видеообръщения от руски военнослужещи, за да опровергаят съобщенията за големи руски загуби в северната част на Харковска област.