Украинското министерство на отбраната поръча втора радарна система Control Master 200 на френската компания Thales, за да засили своята противовъздушна отбрана. Това съобщи Le Monde.

Отбелязва се, че Украйна е получила първия такъв радар още през 2023 г. Той вече е доказал своята ефективност. В същото време цената на новата покупка не се назовава.

"ControlMaster 200 едновременно открива и проследява цели на малка и голяма височина във всички видове среда, като осигурява координация на средствата за противовъздушна отбрана - от ПВО с много малък обсег до ПВО с разширен обсег (E-Shorad)", заявиха от Thales.

Френският производител подчертава, че системата включва радар за въздушно наблюдение Ground Master 200, радиокомуникационна система, контролен център ControlView и преносим терминал за разпределение на оръжията.

Ground Master 200 е монтиран на камион радар със среден обсег на действие. Той може да открива вражески самолети на разстояние 250 км и да ги поразява на разстояние 100 км. Няма значение дали целите летят с ниска скорост и на малка височина, като дронове, или на голяма височина, като самолети.

Производителят твърди също, че Ground Master 200 осигурява защита срещу ракети и артилерийски огън, тъй като предупреждава сухопътните войски за вражески огън.

Според открити източници оператори на Ground Master 200 в момента са Норвегия, както и ОАЕ. Украйна за първи път подписа споразумение за придобиване на GM 200 през февруари 2023 г. Беше отбелязано, че те трябва да бъдат интегрирани със ЗРК SAMP/T.