Руската федерация вероятно взема боеприпаси и други материали от беларуски складови бази, което е несъвместимо с идеята, че руските сили създават условия за сухопътна атака срещу Украйна от Беларус.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната.

По данни на украинското разузнаване 492 тона боеприпаси от беларуския военен склад до Гомел са предадени на Русия. Освен това се планират 13 влакови композиции с въоръжение и муниции да пътуват от Беларус за руската Ростовска област.

Русия вече не произвежда новите Т-90 танкове

Русия вече не произвежда новите Т-90 танкове

Кремъл само модернизира стари модели

Сателитни снимки показват, че режимът в Минск предоставя и танкове Т-72, ракетни системи и други артилерийски системи на съюзника си Путин. Това въоръжение се прехвърля основно в Крим. Това е ясно доказателство, че Кремъл се опитва да спре украинското настъпление в Херсон.

Генералният щаб на Украйна потвърди, че наблюдава Беларус и не е забелязал индикатори за формиране на настъпателни групи в Беларус, което означава, че руските и/или беларуските сили продължават да не са склонни да атакуват Украйна от Беларус.

Въпреки това Беларус остава съвоюваща страна във войната на Русия срещу Украйна. Беларус подкрепя материално руските офанзиви в Украйна и предоставя на руските сили убежища, от които да атакуват Украйна с прецизни боеприпаси. Според ISW нападенията на Киев от 10 октомври са извършени именно с безпилотни летателни апарати, изстреляни от беларуска територия.

Руски източници твърдят, че украинските войски са продължили сухопътните атаки в северната и западната част на Херсонска област.

Украинските сили продължават кампанията по пресичане на руски военни, технически и логистични средства и зони на концентрация в Херсонска област.

Назначаването на Суровикин няма да доведе до по-нататъшно "сиризиране" на руските операции в Украйна, защото бойното пространство в Украйна е коренно различно от бойното пространство в Сирия, а директните сравнения със сирийския "наръчник" на Суровикин замазват факта, че Русия е изправена пред много различни предизвикателства в Украйна. 

ISW припомня и другите имена на висши руски военни, които активно участват и ръководят военните действия в Украйна със сериозния си опит от Сирия - генерал Александър Дворников, генерал-полковник Александър Чайко.

"Русия няма да успее да "сиризира" войната най-вече поради невъзможността да получи въздушно превъзходство, което изключва възможността да започне мащабни кампании за бомбардиране на Украйна, подобни на тези, които проведе в Сирия", отбелязват анализаторите.

ISW смята, че руските въздушни операции в Сирия биха били значително по-различни, ако се провеждат в оспорвано въздушно пространство или в по-сложна среда за противовъздушна отбрана, както в Украйна.

"Малко вероятно е ролята на Сергей Суровикин (известен с това, че е заповядал да се обстрелват граждански обекти в Сирия - бел. ред.) като командващ окупационните сили да доведе до фундаментална промяна в руските въздушни и ракетни операции в Украйна, докато западните съюзници продължават да снабдяват Киев със системите за противовъздушна отбрана, необходими, за да попречат на Москва да получи въздушно предимство", подчертават експертите.

Пренебрегването на международното право и ентусиазмът за брутално малтретиране на цивилното население са били стандартна оперативна процедура за руските сили в Сирия преди и явно то се е превърнало в част от руския начин на водене на война.

Руското МО очевидно инвестира в поправянето на обществения си имидж, а информационните ефекти от ракетните удари на 10 октомври и назначаването на Суровикин, герой в екстремисткото националистическо руско информационно пространство, вероятно имат за цел да задоволят най-гласовитите гласове в това пространство.

Беларус успокоява, че съвместната военна група с Русия е "чисто отбранителна"

Беларус успокоява, че съвместната военна група с Русия е "чисто отбранителна"

Европа открито разглеждала възможни варианти за агресия срещу Минск

Руските сили продължават да провеждат наземни нападения в Донецка област.

Руските съобщения за експлозии в Джанкой, Крим, показват паника от загубата на допълнителни логистични възможности в Крим след експлозията на моста в Керченския проток.

Руските федерални субекти обявяват нови удължавания и фази на мобилизация в избрани региони, което може да означава, че не са изпълнили мобилизационните си квоти.

Служители на руската и окупационната администрация продължават да извършват дейности по филтриране в окупираните от Русия територии.