Уволнението на бившия командир на руската 58-та генерал-майор Иван Попов и посочените от него проблеми продължават да оказват влияние върху руските военни операции в Южна Украйна.

Това се казва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за ситуацията на фронта в Украйна.

Известен руски военен блогър, свързан с Кремъл, обвини украинските сили, че се опитват да изтощят руските сили, защитаващи се в Южна Украйна, и отбеляза, че руското военно командване не е решило проблемите с ротацията на силите, които Попов очерта преди уволнението си.

Друг виден военен блогър подкрепи Попов, като отбеляза, че проблемите, които Попов е очертал, изглеждат по-важни за решаване от руското Министерство на отбраната (МО), отколкото прехвърлянето на Попов в Сирия или други мерки за намаляване на информацията.

Някои руски военни блогъри засилиха съобщенията за няколко руски щурмови групи със сили до един взвод, които едновременно се предават на украинските сили в посока Запорожие.

Постоянните проблеми с руската логистика и операции в Южна Украйна може да са допринесли за неспособността или нежеланието на тези сили да се сражават и съобщенията за последвалата капитулация.

На 18 юли украинските сили проведоха контраофанзивни действия на поне три участъка от фронтовата линия на фона на засилените руски настъпателни операции и заявиха тактически успехи по границата между Харков и Луганска област.

Руски и украински източници отбелязаха, че руските сили напоследък са увеличили настъпателните операции в района на Купянск (между североизточната Харковска област и северозападната Луганска област).

САЩ: Контраофанзивата на Киев далеч не е провал

САЩ: Контраофанзивата на Киев далеч не е провал

Предстоят още много битки и Украйна има значително количество бойна мощ, която все още не е използвана

Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските сили са напреднали до 2 км по фронта и до 1,5 км в дълбочина в неуточнен район в посока Купянск.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр и командващият сухопътните войски на Украйна генерал-полковник Олександър Сирски съобщиха, че руските сили продължават да прехвърлят подкрепления в посока Бахмут и съсредоточават основните си сили в посока Купянск поради украинския напредък в района на Бахмут, което подкрепя оценката на ISW, че руските сили имат за цел да привлекат украинските резерви в района на Купянск и да ги отдалечат от критичните райони на театъра, където украинските сили провеждат контраофанзивни операции.

ISW продължава да смята, че руските сили вероятно няма да постигнат тактически значим напредък или оперативно значим пробив между североизточната част на Харковска област и Луганска област, отчасти поради лошото качество на руските сили, разположени в този район.

Руски и украински източници отбелязаха, че в района на Купянск действат елементи на 1-ва гвардейска танкова армия (Западен военен окръг) и формирани от осъдени лица подразделения "Буря-З".

ISW вече е оценявала, че елементите на 1-ва гвардейска танкова армия са силно деградирали, а частите "Буря-З" страдат от лош морал и дисциплина.

Украйна води тежки боеве на изток и настъпва на юг

Украйна води тежки боеве на изток и настъпва на юг

Киев е отвоювал над 210 кв. км от началото на контраофанзивата си

"Телеграф" стига до заключението, че президентът на Беларус Александър Лукашенко и беларуските власти активно участват в принудителното депортиране на украински деца.

Британският вестник цитира ръководителя на беларуската опозиционна група "Национален антикризисен мениджмънт" Павел Латушка, който твърди, че Лукашенко е лично отговорен за принудителното изселване на украински деца в Беларус и че е давал преки указания как да се извърши и финансира изселването.

От "Телеграф" установиха, че беларуските власти активно са работили с руските власти за транспортирането на някои украински деца в Беларус, а други - в далекоизточните райони на Русия. "Телеграф" съобщава, че беларуските и руските власти са си сътрудничили за принудителното транспортиране на най-малко 2150 украински деца в Беларус от септември 2022 г. насам и че броят на украинските деца в Беларус вероятно ще достигне 3000 до есента на 2023 г.

Съветът по външни работи на Европейския парламент по-рано призова за издаване на заповед за арест на Лукашенко в началото на юни за действия, свързани с украински деца, и за улесняване на други престъпления, извършени в Украйна.

ISW отдавна е преценила, че Беларус е замесена в депортирането на украински деца в Беларус и Руската федерация.

Русия продължава да прилага законодателни манипулации за потискане на вътрешното несъгласие чрез въвеждане на страх от наказателна отговорност.

ФСБ задържа жена, помагала на Украйна за терористични атаки "дълбоко в Русия"

ФСБ задържа жена, помагала на Украйна за терористични атаки "дълбоко в Русия"

Тя е събирала информация за обекти от руската критична инфраструктура

Депутатът от Държавната дума на Русия Василий Пискарев заяви на 18 юли, че заедно с още няколко депутати са внесли за разглеждане в Думата законопроект за "отговорността за пропаганда и оправдаване на идеологията на екстремизма", с който се въвежда глоба от 300 хил. рубли (около 3297 долара) и затвор до пет години за нарушаване на поправката.

ISW и преди е съобщавала за подобни закони и поправки, които имат за цел да определят високи санкции и наказателна отговорност за всичко, което руските власти считат за "екстремистко" или "терористично" поведение, за да насърчат автоцензурата и да улеснят репресиите срещу всички инакомислещи.

Някои представители на руското информационно пространство изразиха загриженост, че руските власти биха могли да използват закона, за да преследват всякакви изразени възгледи, които противоречат на тези на руската държава, включително подкрепа за руски опозиционни партии или фигури.

Нападението на моста в Керченския проток от 17 юли вероятно ще има непосредствени последици за руската военна логистика в Южна Украйна. Публикуваните на 17 и 18 юли кадри и снимки показват големи задръствания и произшествия, за които се съобщава, че са станали на магистрала Е58 Мариупол-Мелитопол-Херсон - настоящата основна логистична линия на Русия, свързваща Русия с Южна Украйна - в различни точки между Мариупол и Бердянск и в Херсонска област.

Руските окупационни власти твърдят, че са намалили трафика на контролно-пропускателните пунктове Крим-Херсонска област край Чонхар и Армянск след значителни задръствания сутринта.

Руските окупационни власти също така обявиха алтернативни маршрути и спирки за почивка по тях за туристите, които трябва да пътуват от окупирания Крим през окупираните Запорожка и Донецка област - тилови райони в зона на военни действия - за да се върнат в Русия.

ООН преброи близо 9300 убити цивилни във войната в Украйна

ООН преброи близо 9300 убити цивилни във войната в Украйна

Над 16 000 са ранени

Руските власти обявиха и допълнителни мерки за намаляване на възникналите задръствания и логистични проблеми, включително временен пътен мост до моста над Керченския проток, реконструкция на 60-километров участък от пътя между Крим и Херсонска област през Армянск и намаляване на мерките за сигурност на контролно-пропускателните пунктове на моста над Керченския проток.

На 18 юли руските власти отвориха отново един от участъците на моста през Керченския проток за еднопосочно движение в посока към Русия и планират да отворят същия участък за движение в две ленти на 15 септември, а през ноември - целия мост за движение.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 18 юли, че руското правителство все още разработва мерки за повишаване на сигурността на моста през Керченския проток, а руските военни блогъри продължиха да критикуват твърденията, че руските сили за сигурност не са успели да защитят моста адекватно.

Руските сили нанесоха удари по украински военни обекти в Южна Украйна като явно отмъщение за нападението над моста в Керченския проток. Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските ответни удари са поразили пристанищната инфраструктура в град Одеса и че са унищожили украински складове за гориво, в които са се съхранявали общо 70 хил. тона гориво край градовете Одеса и Николаев.

Украински военни съобщиха, че украинската противовъздушна отбрана е свалила всичките шест руски ракети "Калибър" и 31 от 36-те безпилотни летателни апарата "Шахед 131/136", насочени към тези райони, но че падащите фрагменти от ракетите са повредили пристанищната инфраструктура и жилищен район в Одеса.

Руските военни блогъри остро разкритикуваха руското МО, че е насочило ударите си по украински военни обекти само в отговор на украинските военни "провокации", а не е насочило тези обекти като част от военните усилия.

Лондон: Тежките боеве по цялата фронтова линия в Украйна продължават

Лондон: Тежките боеве по цялата фронтова линия в Украйна продължават

Русия и Украйна бележат ограничени успехи

Тези оплаквания са в съответствие с предишни критики на военните блогъри със същия ефект след други големи военни събития, включително нападението на моста в Керченския проток през октомври 2022 г.

Руското МО също така обвини украинските сили, че са атакували окупирания Крим с 28 безпилотни летателни апарата през нощта на 17 срещу 18 юли, и заяви, че руските системи за противовъздушна отбрана и електронна война са свалили всичките 28 безпилотни летателни апарата.