Руската служба за сигурност ФСБ задържа рускиня, заподозряна в събиране на информация за "съоръжение, част от критична инфраструктура", по нареждане на украинските разузнавателни служби, съобщава "Ройтерс".

Не се споменава името на съоръжението, но видеозапис от камера за наблюдение, който според руските медии е направен от ФСБ, показва заподозряната да използва телефона си, за да снима близо до водноелектрическа централа в град Углич в Ярославска област, северно от Москва.

След това тя е арестувана в офиса си от агенти на ФСБ и полицията. В събота съдът разпореди тя да остане в ареста за два месеца.

"База" - руска новинарска медия, която понякога публикува материали от ФСБ, публикува размяна на съобщения между заподозряната и предполагаем украински координатор. В кореспонденцията жената се съгласява да предостави координатите на картата на местните железопътни линии, службите за набиране на военни и водноелектрическата централа.

ФСБ задържа жена за заговор за терористични атаки срещу руски служители в Украйна

ФСБ задържа жена за заговор за терористични атаки срещу руски служители в Украйна

Москва твърди, че е осуетена серия от саботажи

Тя посочва, че иска украински дронове да атакуват дълбоко в Русия, така че да бъде разклатена подкрепата за президента Владимир Путин.

Другият човек пише за организиране на взривове в цяла Русия и отбелязва, че в района на Ярославъл има много водноелектрически централи.

"Ще ги направим на пух и прах, така че Русия да изтегли войските си от (източноукраинския град) Бахмут", пише неизвестното лице.

От ФСБ съобщиха, че са задържали жената, "която по задание на украинските специални служби е събирала и предавала информация за един от критичните инфраструктурни обекти в Ярославска област с цел извършване на терористична атака".

ФСБ задържа мъж, подготвял терористичен акт

ФСБ задържа мъж, подготвял терористичен акт

От дома на задържания е иззето самоделно взривно устройство

Допълва се, че срещу жената е образувано наказателно дело по обвинения, наказуеми с до десет години затвор.

Арестът идва ден след атаката срещу Кримския мост - ключов маршрут за доставки за руските войски, воюващи в Украйна. Москва обвини Киев за нападението.

Откакто изпрати войски в Украйна миналата година, Русия задържа редица лица по подозрение в саботаж, за които смята, че помагат на Киев.

Миналия месец ФСБ арестува група бивши служители на отбраната, обвинени в снабдяване на Киев с технически документи, свързани с руските военновъздушни сили.