Руски военнотранспортен самолет Ил-76 се разби в Белгородска област на 24 януари. Геолокализирани кадри, публикувани от различни руски източници, показват как Ил-76 се разбива в Яблоново, Белгородска област (на около 50 км североизточно от град Белгород).

Това припомня Институтът за изследване на войната (ISW).

Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че Ил-76 е превозвал 65 украински военнопленници и е бил на път за предварително уговорена размяна на военнопленници на контролно-пропускателния пункт Колотиловка на границата между Русия и Украйна.

Руското МО обвинява Украйна, че е ударила самолета с две неуточнени ракети, при което са загинали 65-те военнопленници, шестима руски членове на екипажа и трима руски военни.

Висшата руска пропагандистка и главен редактор на контролираната от държавата медия RT Маргарита Симонян публикува списък с имената на украинските военнопленници, за които се предполага, че са били на борда на самолета, но няколко руски и украински източника отбелязаха, че поне един от предполагаемите военнопленници вече е бил разменен при предишна размяна на военнопленници на 3 януари.

Украински официални лица, включително украинският комисар по правата на човека Дмитрий Любинец и украинският координационен щаб за третиране на военнопленници, реагираха незабавно на инцидента, като подчертаха, че Украйна разследва катастрофата, и призоваха аудиторията да не прави преждевременни заключения за катастрофата въз основа на непотвърдени съобщения.

Говорителят на Главното управление на военното разузнаване на Украйна (ГУР) Андрий Юсов потвърди, че на 24 януари е била планирана размяна на военнопленници, но размяната вече не се е състояла и че ГУР разследва обстоятелствата на катастрофата.

По-късно GUR заяви, че Украйна "не разполага с надеждна и изчерпателна информация за това кой точно е бил на борда на самолета".

Русия нарече катастрофата с Ил-76 терористичен акт от страна на Украйна

Русия нарече катастрофата с Ил-76 терористичен акт от страна на Украйна

Целта е била да бъдат убити руските граждани на борда

Руският външен министър Сергей Лавров, който в момента е в Ню Йорк за заседанията на Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН), призова за спешно заседание на СС на ООН за разглеждане на катастрофата и обвини Украйна в тероризъм.

Подобни руски обвинения имат за цел отчасти да посеят недоволство в Украйна и да засилят недоверието към украинското правителство, което е в съответствие с няколко други руски информационни усилия, насочени към отслабване на Украйна във вътрешен план.

Размяната на военнопленници е чувствителен въпрос както в Русия, така и в Украйна, а реторичните позовавания на военнопленниците очаквано предизвикват емоционални реакции. Руски официални лица освен това изказаха необосновани твърдения, че Украйна е ударила Ил-76 с ракетни системи, предоставени от САЩ или Германия, вероятно в опит да разубедят западните партньори на Украйна да предоставят на Украйна критично важни системи за противовъздушна отбрана, необходими за постоянната отбрана на Украйна.

Би Би Си: Трудно е да се каже какво точно се е случило с руския Ил-76
Обновена

Би Би Си: Трудно е да се каже какво точно се е случило с руския Ил-76

Украйна обаче е показала, че има оръжия за атака на въздушни цели на такива разстояния

Украинският генерален щаб не реагира пряко на инцидента, но подчерта, че през последната седмица Русия е нанесла 19 ракетни удара по Харковска област от Белгородска област и подчерта, че Украйна "ще продължи да предприема мерки за унищожаване на средствата за доставка" и "да контролира въздушното пространство" в граничната зона Харков-Белгород.

Украинското издание "Украинска правда", позовавайки се на неуточнени източници от украинските въоръжени сили, твърди, че Ил-76 е превозвал ракети за противовъздушна отбрана С-300, които руските сили често използват при удари срещу наземни цели в Харковска област.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вечерното си обръщение на 24 януари, че Украйна работи за установяване на "всички ясни факти" и че ГУР проучва "съдбата на всички затворници". ISW не предлага оценка на обстоятелствата на катастрофата на Ил-76 към този момент и не може да провери независимо руските или украинските изявления относно инцидента.

Руските участници в информационното пространство се възползват от катастрофата на Ил-76, за да посеят вътрешно недоволство в Украйна и да подкопаят волята на Запада да продължи да оказва военна подкрепа на Украйна. Председателят на комисията по отбрана към Държавната дума на Русия Андрей Картаполов твърди, че Украйна умишлено е свалила Ил-76, знаейки, че в него има украински военнопленници, и призовава всички обмени на военнопленници да бъдат спрени за неопределено време.

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев обвини украинските "вътрешнополитически борби", че са допринесли за катастрофата.

Франция бламира Русия за Ил-76 в ООН

Франция бламира Русия за Ил-76 в ООН

Кремъл искаше разследване за свалянето на самолета

Руските правоприлагащи органи усъвършенстват ксенофобските методи за профилиране, които предполагат, че мигрантите са склонни към престъпна дейност, на фона на продължаващите конфликти между руските граждани и натурализираните мигранти.

На 24 януари руската телевизия RTVI съобщи, че руското Министерство на вътрешните работи (МВР) е публикувало "криминогенен индекс", в който подробно е описано кои мигранти от кои държави са извършили най-много престъпления в Русия, в отговор на искане на депутата от руската Държавна дума Михаил Матвеев да се определи дали "имигрантите от определени държави имат криминални характеристики".

В доклада на руското МВР се установява, че престъпленията, извършени от мигранти от "съседни страни", са намалели между 2013 г. и 2019 г., но са се увеличили от 2019 г. насам.

Докладът също така установява, че гражданите на Узбекистан са извършили 40% от всички престъпления, извършени от чужденци от "съседни държави" между януари 2022 г. и май 2023 г. Узбекистанските граждани вероятно са отговорни за най-високия процент престъпления, тъй като в Русия има повече мигранти от Узбекистан, отколкото мигранти от други държави от Централна Азия и Южен Кавказ.

Матвеев заяви, че докладът на МВР не включва мигранти с натурализирано руско гражданство, което предполага, че мигрантите извършват повече престъпления, отколкото е отразено в официалните констатации на МВР.

Ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин по подобен начин заяви през септември 2023 г., че броят на тежките престъпления, които чужди граждани са извършили в Русия, се е увеличил с 32% от 2022 г. насам.

Путин раздава с лекота руско гражданство

Путин раздава с лекота руско гражданство

Нова политика на Кремъл

Умишлените опити на руските власти да изтъкват престъпленията на мигрантите и да ги представят като опасност за руското общество вероятно са част от продължаващите усилия за успокояване на провоенно настроената руска ултранационалистическа общност, която също редовно изразява ксенофобия към мигрантските общности и диаспората, и за принуждаване на мигрантите да служат в руската армия чрез ограничаване на възможностите за работа в Русия.

Ръководителят на Република Саха Айсен Николаев и други руски източници твърдят, че неуточнени чуждестранни участници може да са подбудили протести в Якутск, Република Саха, след като натурализиран гражданин от Таджикистан уж убил руски гражданин.

Николаев изказа предположение, че чуждестранни агенти може да са насърчили тези протести, за да предизвикат конфликт и да разделят руското общество.

Николаев нареди на властите в Република Саха да наблюдават мигрантите и да разследват обстоятелствата, при които заподозреният за убийството е получил руско гражданство.

Реакцията на Николаев, който едновременно осъжда протестите като предизвикани отвън и запазва суровата си позиция спрямо натурализиран руски гражданин, вероятно отразява по-широката борба, пред която продължават да са изправени руските ултранационалисти в опитите си да представят неетническите общности на руската диаспора като вътрешна заплаха за руското общество, докато Кремъл продължава да представя Русия като хармонично мултиетническо общество.

Главното управление на украинското военно разузнаване (GUR) съобщи, че украински хакери наскоро са извършили кибератаки срещу руската разузнавателна и комуникационна инфраструктура.

На 24 януари ГУР съобщи, че украински хакери са извършили успешна кибератака срещу далекоизточния клон на руския Научноизследователски център по космическа хидрометеорология "Планета", като са се насочили конкретно към базата данни, сървърите и суперкомпютрите на центъра.

ГУР съобщи, че атаката е унищожила база данни, която е получавала и обработвала сателитни данни и е допринасяла за създаването на продукти за над 50 руски правителствени агенции, включително руското Министерство на отбраната (МО), Генералния щаб и Министерството на вътрешните работи (МВР).

ГУР отбеляза, че базата данни е съдържала два петабайта (два милиона гигабайта) данни на потенциална стойност над 10 млн. долара. ГУР съобщи, че атаката също така е направила суперкомпютрите на центъра неработоспособни и неспособни да бъдат напълно възстановени и е сринала сървърите и физическата инфраструктура на центъра.

ГУР заяви, че атаката ще остави десетки неуточнени стратегически отбранителни компании без "критично важна информация" за дълго време.

На 23 януари ГУР съобщи, че неуточнени "кибердоброволци" са атакували руския интернет доставчик "Акадо-телеком", който обслужва администрацията на руския президент, Федералната служба за сигурност (ФСБ), Федералната служба за охрана, органите на управление на Московска област, руската държавна банка "Сбербанк" и др.

Генщабът на Украйна заяви, че и в бъдеще ще унищожава самолети

Генщабът на Украйна заяви, че и в бъдеще ще унищожава самолети

Украинските медии тълкуват това като негласно признание за умишленo сваляне на самолета

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви по време на 18-ата среща на Контактната група за отбрана на Украйна във военновъздушната база Рамщайн в Германия, че неотдавнашните руски ракетни удари срещу Украйна подчертават необходимостта от укрепване на украинската противовъздушна отбрана.

На 23 януари Столтенберг отбеляза, че НАТО вече е прехвърлил на Украйна различни системи за противовъздушна отбрана, включително Patriots, IRIS-T и NASAMS, и че НАТО доставя на Украйна допълнително оборудване за разминиране, зимно оборудване и гориво като част от своя цялостен пакет за подпомагане.

Ръководителят на отдела за преса и информация на украинското Министерство на отбраната (МО) Иларион Павлюк заяви, че украински и западни официални лица са обсъждали увеличаване на доставките на оръжия с голям обсег на действие за Украйна, включително адаптиране на западни зенитни ракети към стартови платформи от съветската епоха и разширяване на производството и доставките на боеприпаси и артилерийски системи за Украйна.

По-рано ISW оцени, че руските сили вероятно продължават да експериментират с нови ударни пакети с различни средства за пробив на украинската противовъздушна отбрана и да оказват натиск върху украинската ПВО след неотдавнашните украински адаптации към предишни руски ударни пакети.

ISW продължава да оценява, че западните доставки на системи за противовъздушна отбрана и ракети продължават да са от решаващо значение за защитата на нарастващата отбранително-промишлена база на Украйна срещу руски удари.

Великобритания предложи на Германия решение за доставката на ракети "Таурус" за Украйна

Великобритания предложи на Германия решение за доставката на ракети "Таурус" за Украйна

Лондон ще получи ракети "Таурус" от Берлин и ще достави Storm Shadow на Украйна

На 24 януари в Москва се проведе среща между руски и чадски официални лица, която подсказа, че Чад може да бъде следващата цел на Кремъл сред бившите френски колонии на африканския континент.

Руският президент Владимир Путин се срещна с лидера на чадската хунта Махамат Идрис Деби, за да обсъдят усилията за борба с тероризма в Чад и обяви предстоящо споразумение за разширяване на руско-чадското сътрудничество.

Заместник-министрите на отбраната на Русия генерал-полковник Александър Фомин и генерал-полковник Юнус-Бек Евкуров се срещнаха и с министъра на въоръжените сили, ветераните и пострадалите от войната на Чад Даго Якуба, за да обсъдят двустранното военно и военно-техническо сътрудничество и регионалната сигурност.

Преди това Фомин и Евкуров се срещнаха с нигерийския министър на националната отбрана генерал-майор Салиуфу Моди.

ISW по-рано съобщи, че Русия и Централноафриканската република (ЦАР) водят преговори за изграждане на руска военна база в ЦАР.

Обрат: Словакия обеща военна помощ на Украйна и вече я иска в ЕС

Обрат: Словакия обеща военна помощ на Украйна и вече я иска в ЕС

Роберт Фицо е на посещение в Ужгород

Изглежда, че Русия се опитва да разшири участието си и влиянието си върху авторитарните режими в Западна и Централна Африка, като особено внимание отделя на бившите френски колонии в Сахел като Мали, Буркина Фасо и Нигер.

Контролираният от руското Министерство на отбраната (МО) Африкански корпус публикува на 24 януари снимки, на които се твърди, че се вижда как служители на Африканския корпус пристигат в Буркина Фасо.

Африканският корпус твърди, че 100 руски служители ще извършват охрана на изпълнителната власт и ще провеждат антитерористични операции в Буркина Фасо и че още 200 служители ще пристигнат в страната в близко бъдеще.

ISW по-рано съобщи, че Кремъл вероятно се опитва да разшири влиянието на Русия в Африка чрез руското МО и контролирания от него Африкански корпус, и оцени, че Кремъл вероятно се опитва да разшири операциите на Африканския корпус в Нигер, Буркина Фасо и Мали.

Кремъл може също така евентуално да постави условия за разширяване на операциите на Африканския корпус в Чад, предвид срещите на руско-чадското правителство на 24 януари.

На 24 януари НАТО обяви, че ученията Steadfast Defender 2024 са започнали и ще продължат до 31 май 2024 г.

НАТО съобщи, че ученията ще се проведат в Крайния север, Централна Европа и Източна Европа.

Пентагонът няма повече пари за Украйна

Пентагонът няма повече пари за Украйна

САЩ сега разчитат на своите съюзници да продължат подкрепата за Киев

ISW продължава да оценява, че Русия ще се опита да представи тези учения като заплаха срещу Русия, въпреки отбранителния характер на ученията в отговор на реалната руска агресия срещу Украйна и откритите руски заплахи към държавите от НАТО.