Великобритания е предложила на Германия изход от "задънената дискусия" за доставката на крилати ракети "Таурус" за Украйна.

Това разкри Handelsblatt, като се позова на дипломати и правителствени служители. На 18 януари Бундестагът гласува против предаването им на Киев.

Според Handelsblatt планът е Германия да прехвърли своите "Таурус" на Великобритания, а Лондон в замяна да достави на Киев допълнителни ракети с голям обсег Storm Shadow.

Британските власти обявиха предложението си преди няколко седмици, но Германия все още не е отговорила. От канцеларията на канцлера Олаф Шолц не са коментирали информацията, но според изданието обмислят подобна възможност.

Ракетата "Таурус" се изстрелва от самолет, може да развива скорост до 900 км/ч и има обсег до 500 км, като може да носи до 480 кг експлозиви. Taurus може да лети на изключително малка височина от около 50 метра, което не позволява откриването ѝ от радарите.

Storm Shadow е разработен съвместно от Великобритания и Франция. Това са ракети, изстрелвани от въздуха. Обхватът на стрелбата е 250-500 км. Първите ракети пристигнаха в Украйна през май 2023 г.

Военен експерт: Не германските "Таурус", а ATACMS ще пречупят Кремъл

Военен експерт: Не германските "Таурус", а ATACMS ще пречупят Кремъл

Нов метод на воюване

Руската страна заяви, че ВСУ ги е използвала при удари по ЛНР и опити за нападение над Крим. Руското министерство на отбраната съобщи за прихващане на ракети и удари по летища, на които са базирани  Storm Shadow.

Въпросът за прехвърлянето на "Таурус" в Киев се обсъжда от лятото на 2023 г. Шолц, обяснявайки нежеланието на Германия да ги достави, изрази опасения, че Украйна може да използва "Таурус" за нанасяне на удари по Русия. По-късно обаче той заяви, че не изключва възможността за тяхната доставка.

Германия: Можем да увеличим производството на ракети "Таурус"

Германия: Можем да увеличим производството на ракети "Таурус"

Олаф Шолц е против прехвърлянето на ракетите

През септември миналата година Bild писа, че Шолц първо е искал да изчака решението на САЩ за доставката на Киев на ракети ATACMS. Месец по-късно Белият дом съобщи, че Вашингтон е прехвърлил на Украйна малък брой ATACMS с обсег на действие 165 км.

В началото на януари представители на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), Зелените и Свободната демократическа партия (СвДП) призоваха Шолц да вземе решение относно доставките.