Германските ракети "Таурус" не трябва да се разглеждат като оръжие, което ще обърне хода на войната. Въпреки това ракетите ATACMS могат да променят ситуацията на даден плацдарм и да помогнат за спечелването на войната, ако бъдат осигурени в голям брой.

Това мнение изрази военният експерт Петро Черник в ефира на "Еспресо". Той отбеляза, че трябва да се има предвид, че ракетите "Таурус" не са толкова много - германците декларират само 150 единици и няма да дадат всички на Украйна.

""Таурус" е крилата ракета, базирана за изстрелване от самолет. Това е много сложно, защото самолетът трябва да се вдигне във въздуха, да отиде до позициите на изстрелване, да извърши тези изстрелвания, да се върне. Су-24 е голяма машина, нашите самолети се наблюдават от руснаците, постоянно нещо се изсипва на нашите летища. Трябва да вдигнем самолетите във въздуха, за да ги спасим. Това е философията при използването на такива ракети", подчерта Черник.

В същото време ракетите АТАСМС наистина могат да променят хода на войната. Въпросът е в броя на ракетите, които партньорите могат да предоставят.

"ATACMS е уникална с това, че, първо, тя е квазибалистична ракета със скорост 5400 километра в час. Тя се изстрелва от M142 HIMARS или M270 MLRS. Скоростта на презареждане е около 15-20 минути. Машината е мобилна - изстрелва се и се отдалечава на няколко километра, след което отново се изстрелва. Това се прави през нощта, врагът не може да види всичко.

Кремъл: Abrams и ATACMS не могат да променят ситуацията на бойното поле

Кремъл: Abrams и ATACMS не могат да променят ситуацията на бойното поле

Руските въоръжени сили непрекъснато се адаптират към използването на нови видове оръжия

Въпросът за броя на ATACMS е много сериозен. Ако ни дадат няколко десетки - добре, ще унищожим нещо, някъде ще ускорим нашата атака.

Но ако ни дадат няколкостотин, а в складовете в САЩ има повече от 4 хиляди, то тези ракети буквално за месец може да ни позволят да се доближим до Перекопския провлак и почти да наближим Мариупол", обобщи Пьотр Черник.