През нощта на 18 срещу 19 май украинските сили са нанесли успешни удари с дронове по руска военна инфраструктура и петролни рафинерии в окупирания Крим, Краснодарския край и Ленинградска област.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Изглежда, че руските военни блогъри експериментират с различни начини за изразяване на критични мнения за руското Министерство на отбраната (МО) след неотдавнашното назначаване на руския министър на отбраната Андрей Белоусов.

Военният блогър твърди, че проблемът с недостига на снаряди за руската артилерия е започнал през пролетта на 2022 г. и че предполагаемата заповед от руския генерален щаб, описана в документа, показва, че руското военно ръководство е наясно с проблема от известно време.

Военният блогър критикува руското военно командване, че не е намерило решение, и твърди, че руските артилерийски системи също страдат от износване на цевите ,което е много вероятно предвид изключително интензивната им употреба.

Основателят на свързания с Кремъл канал в Телеграм "Рибар" Михаил Звинчук, когото Кремъл вероятно е кооптирал като част от по-широките усилия на Кремъл да придобие контрол над информационното пространство в Русия, даде на 18 май необичайно публично интервю, в което разкритикува руското МО и директно свърза някои от кодовите думи на военния блогър с руското МО.

Въпреки че не е ясно дали Звинчук е дал това интервю с одобрението на Кремъл или не, допускането на Кремъл за критики на руското МО от страна на избрани видни руски блогъри може да засили обществения натиск за реформи, които, ако бъдат осъществени, ще подпомогнат военните усилия на Русия в Украйна.

Френски депутат зове: Западът да разреши на Украйна да бие по Русия

Френски депутат зове: Западът да разреши на Украйна да бие по Русия

Военната помощ трябва да се използва ефективно

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заплаши руската компания за интернет технологии и телекомуникации "Яндекс", тъй като нейният голям езиков модел не е предоставил отговори, които да съответстват на провежданите руски информационни операции.

На 18 май съд в Санкт Петербург постанови, че руските власти могат да изземат активи на стойност над 700 млн. евро (760 млн. долара) от три големи европейски банки от името на дъщерно дружество на "Газпром".

Русия разбира само от демонстрация на сила - ядрена сила

Русия разбира само от демонстрация на сила - ядрена сила

Ядреното бездействие на Запада може да насърчи Кремъл

Наскоро руските сили напреднаха незначително в района на Вовчанск и в близост до Часов Яр и град Донецк.