Руското военно командване изглежда преразпределя ръководството на командните органи, свързани с генерирането на сили, поддръжката и логистиката. Няколко видни руски блогъри заявиха на 27 април, че генерал-полковник Алексей Кузменков, заместник-началник на руската Национална гвардия (Росгвардия), е заменил генерал-полковник Михаил Мизинцев като заместник-министър на отбраната на Руската федерация по логистиката.

Блогър, свързан с "Вагнер", твърди, че уволнението на Мизинцев може да е резултат от проверка на бойната готовност на войските на Северния флот, извършена от бившия командир на въздушнодесантните сили и член на групата генерал-полковник Михаил Теплински, който наскоро беше преназначен на неопределена командна роля в Украйна.

Блогърът твърди, че проверката на Теплински разкрива, че войските на определени места на фронта не получават необходимото оръжие.

Това се посочва в дневния анализ на фронта в Украйна на Института за изследване на войната.

"Вагнер" е изпитала значителни проблеми при работата с руското логистично предприятие. Ролята на Теплински може да има връзка, тъй като контактите им са добре известни.

ISW съобщи по-рано на 24 септември 2022 г., че Мизинцев заменя армейския генерал Дмитрий Булгаков като началник на логистиката и че Мизинцев преди това е бил ръководител на Руския национален център за управление на отбраната и е ръководил командването на 150-та мотострелкова дивизия (8-ма общовойска армия, Южна Военен окръг) по време на руски операции в Мариупол през пролетта на 2022 г.

Руски блогъри освен това съобщиха, че бившият началник на 8-мо управление на руския Генерален щаб (Защита на държавната тайна) Юрий Кузнецов ще стане началник на Главното управление на персонала на руското министерство на отбраната и че Станислав Гаджимагомедов, заместник-началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб на Русия ще замени генерал Олег Горшенин като ръководител на Центъра за управление на националната отбрана.

Официални руски източници все още не са потвърдили тези промени.

Трите командни органа, за които се съобщава, че имат ново ръководство като част от това преустройство, са важни, защото са свързани с управлението на аспектите на генерирането на руски сили, поддържането на войските и логистичния надзор. Руският национален център за управление на отбраната е органът, който отговаря за координацията на действията на руските въоръжени сили и по същество е нервният център на цялото руско министерство на отбраната. Наред с координационните действия на Националния център за отбрана и контрол, органите, отговорни за персонала и логистичния надзор, улесняват критичните функции за поддържане на войските. Руският генерален щаб може да се бори да въведе тези промени, тъй като страхът от украинската контраофанзива нараства в руското информационно пространство.

Тези промени също предполагат, че командирите са се провалили окол зимната офанзива на Русия, която до голяма степен завърши без да постигне значителни победи. Въпреки това е малко вероятно тези промени ефективно да помогнат руските сили да отговорят своевременно на украинска контраофанзива. Тези промени може да са част от по-широко план за реформиране на руските въоръжени сили в дългосрочен план.

Западни представители изразиха увереност в способността на Украйна да проведе успешна контранастъпление. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на 27 април, че НАТО е обучила и оборудвала повече от девет нови украински бригади, подчертавайки, че украинските сили са в силна позиция да си върнат превзетите територии в предстоящата им контраофанзива.

Столтенберг също така заяви, че НАТО и неговите партньори са доставили над 98 процента от обещаните бойни машини на Украйна, общо над 1550 бронирани машини, 230 танка и друго неуточнено оборудване.

Украйна получила от НАТО 98% от обещаните ѝ бойни машини

Украйна получила от НАТО 98% от обещаните ѝ бойни машини

През 2022 г. Киев е получил над 4000 единици тежко въоръжение от Запада

Командващият Европейското командване на САЩ генерал Кристофър Каволи заяви, че САЩ са работили в тясно сътрудничество с украинските сили за разработване на план за контранастъпление, включително разработване на техники за изненада на руските сили.

Съобщава се, че руските сили използват нови тактики, за да усложнят способността на украинската противовъздушна отбрана да открива руски ракети. Руските сили нанесоха четири ракетни удара "Калибър" по град Николаев на 27 април и украински източници съобщиха, че руските сили са насочвали ракетите, използвайки различни характеристики на терена, различни височини на изстрелване и множество промени на траекторията, за да усложнят откриването им от украинската противовъздушна отбрана.

Руското министерство на отбраната (МО) призна, че руските сили са извършили ракетен удар с морско базиране с голям обсег и висока точност на 27 април, след неотдавнашното забележително мълчание относно руските ракетни и въздушни удари като част от по-широката си ракетна кампания в Украйна.

ISW по-рано оцени, че ракетната кампания на Русия за деградиране на единната енергийна инфраструктура на Украйна окончателно се е провалила и че руските сили изглежда са се отказали от усилията.

Руските сили поддържат способността да подновят своята ракетна кампания, ако желаят, и руските сили могат да използват тези тактики, за да запазят своите запаси от високо прецизни ракети в случай на подновена ракетна кампания.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров изглежда е започнал кампания. Кадиров обяви, че се е срещнал с няколко видни руски служители - включително директора на Федералната служба на руската национална гвардия Виктор Золотов, секретаря на Съвета за сигурност Николай Патрушев, ръководителя на президентската администрация Антон Вайно и директора на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников - на 26 април. Кадиров твърди че той е обсъдил теми, включително отношенията между руските региони и федералното правителство с Бортников и че Бортников му е благодарил лично за стабилната ситуация в Чечня.

Кадиров също продължава да разчита силно на ролята на чеченските войници в Украйна, за да укрепи собствения си имидж. На 26 април Кадиров заяви, че офицери от чеченския мобилен отряд със специално предназначение "Ахмат-1" (ОМОН) с богат боен опит са заминали, за да заменят своите другари в Украйна.

Беларуският министър на отбраната Виктор Хренин се срещна с китайския министър на отбраната Ли Шанфу и иранския министър на отбраната Мохамад Реза Ащиани в Ню Делхи, Индия на 27 април. Продължаващите усилия на Беларус да изгради отношения със страни, които или са подкрепили, или не са осъдили войната на Русия в Украйна, вероятно имат за цел да изгради коалиция от незападни държави и задълбочи пътищата за подпомагане на Русия да избегне западните санкции, за което ISW докладва по-рано.

"Вагнер" спира да взема украински военнопленници - ще ги избива на бойното поле

"Вагнер" спира да взема украински военнопленници - ще ги избива на бойното поле

Пригожин е гневен заради видео на украинци, застреляли руски пленник

Беларуското министерство на отбраната (МО) заяви, че Хренин и Ли са обсъдили статута на стратегическото партньорство между Беларус и Китай за "всяко време", както и перспективите за сътрудничество във военната и общата сфера.

Споменаването на министерството на отбраната на Беларус за партньорство за "всички метеорологични условия" отразява тясно руските усилия да очертае китайско-руските отношения като партньорство "без ограничения" въпреки съществуващите китайски резерви. Министерството на отбраната на Беларус заяви, че Хренин и Ащиани са отбелязали наличието на "значителен потенциал и перспективи" за укрепване на военните договори и увеличаване на практическото сътрудничество.

Washington Post съобщи на 27 април, че изтеклите документи на американското разузнаване гласят, че руските военни се опитват без много шум да наберат 815 000 войници, без допълнително да тревожат правителствените служители, загрижени за критичния недостиг на работна ръка, причинен от войната.

Washington Post отбеляза, че Русия е изправена пред най-големия си недостиг на работна сила от 20 години. Руската информационна агенция Интерфакс съобщи на 26 април, че Руската федерална държавна статистическа служба (Росстат) е спряла да публикува месечна държавна статистика за производството на петрол.

Това може да означава усилия на държавата да прикрие намаленото производство и намаляващите приходи.

Руските власти продължават усилия за набиране на персонал, насочени към руските затворници. Руските затворници са привлекателен източник на подкрепления, тъй като тяхното силно принудително набиране привлича ограничено обществено внимание поради липсата на защита и минималния настоящ принос към руската икономика. Украинският генерален щаб заяви на 27 април, че руските власти са насочени към лица с криминални досиета, особено с обвинения в тероризъм, за да попълнят загубите в жива сила.

Украинският генерален щаб също така заяви, че руските сили обучават 500 затворници, избрали договорна служба като алтернатива на лишаването от свобода в полеви лагери в Старобилск, Луганска област. Руският опозиционен източник на новини Mobilization News публикува на 27 април изявление на бившия затворник Юрий Яковлев, който твърди, че руското Министерство на отбраната (МО) е вербувало него и други членове на затворническата колония ИК-4 в Санкт Петербург на 20 февруари и ги е изпратило в военна зона в Донецка област на 21 февруари без професионална подкрепа, качествено оборудване или ясни договорни условия.

Регионален клон на Радио Свобода отбеляза, че руските власти са вербували над 100 затворници от ИК-4 да се бият в Украйна.

Съобщава се, че украинските партизани са извършили три отделни атаки в окупирани територии на 26 и 27 април. Руски и украински източници съобщиха на 27 април, че украинските партизани са използвали самоделно взривно устройство, за да убият окупационния полицай Александър Мищенко в Мелитопол, Запорожка област.

Украинският съпротивителен център съобщи на 27 април, че през нощта на 26 срещу 27 април членове на украинско-татарската партизанска група "Атеш" са убили двама руски военнослужещи във Велики Копани, Херсонска област.

Центърът също така съобщи, че украински партизани са използвали самоделно изстрелващо устройство, за да убият ръководителя на обществената приемна на контролираната от Кремъл опозиционна партия "Справедлива Русия - за истината" Сергей Цветинск в колата му близо до Нова Каховка, Херсонска област, на 26 април.

Руските власти и руският вицепремиер Марат Хуснулин продължават да обявяват планове за развитие на окупираните територии според руските стандарти. Хуснулин заяви на 27 април, че окупационните администрации трябва да предложат индивидуални планове за развитие на руското правителство, за да синхронизират проектите за възстановяване с руските държавни предприятия.

Хуснулин заяви, че цялостен план за действие ще включва 300 приоритетни дейности и е предназначен да се осъществи от 2023 до 2025 г., с перспективи до 2030 г.

Руските власти продължават да обявяват патронажни партньорства с руски федерални субекти. Ръководителят на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин заяви на 27 април, че представители на ДНР и губернатора на Ростовска област Василий Голубев са подписали споразумение за търговско-икономическо, научно и социално сътрудничество.

Загинал и ранени след руски удари по Николаев
Обновена

Загинал и ранени след руски удари по Николаев

Ударен е жилищен блок, по града са изстреляни 4 ракети "Калибър"