Руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу популяризира усилията на Кремъл за формиране на потенциална антизападна коалиция по време на срещата на министрите на отбраната на страните членки на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Ню Делхи, Индия. На 28 април Шойгу заяви, че срещата на ШОС е протекла на фона на установяването на нов многополюсен световен ред, на който колективният Запад активно се противопоставя.

Това се казва в анализа за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Шойгу заяви, че САЩ и техните съюзници провокират конфликти с Русия и Китай и че Западът се опитва да победи Русия и да заплаши Китай чрез войната в Украйна.

Шойгу покани държавите - членки на ШОС, да участват в 11-ата Московска конференция по международна сигурност и призова ШОС да разработи рамка за обмен на военна информация, сътрудничество в съвместни военни учения и развитие на партньорства между ШОС и облагодетелствани от Русия многостранни организации като Общността на независимите държави (ОНД) и Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС).

Кремъл и преди е определял многостранните организации без значително западно участие като предпочитани от него органи за вземане на решения на международно равнище и вероятно ще продължи да използва такива органи, за да насърчава предвидения от руския президент Владимир Путин геополитически конфликт със Запада.

ISW прецени, че Путин се е опитал да използва посещението на китайския президент Си Дзинпин в Москва от 20 до 22 март, за да популяризира идеята за антизападен руско-китайски геополитически блок, но Си е отблъснал реторичните увертюри на Путин.

Кремъл вероятно е наясно, че привлекателността на подобен блок се дължи повече на икономическата и политическата мощ на Китай, отколкото на все по-изолираната икономика и влошения военен капацитет на Русия, поради което вероятно е избрал предпочитаната от Китай ШОС, за да популяризира идеята за потенциална антизападна коалиция. Кремъл вероятно се опитва също така да си осигури чрез многостранно взаимодействие с Китай желаните ползи от китайско-руските двустранни отношения, които Путин не успя да получи на срещата си със Си.

Опитите на Кремъл да използва ШОС в подкрепа на тези усилия едва ли ще бъдат по-успешни от предишните му усилия да обедини останалата част от света срещу Запада и да убеди Китай, че Русия е надежден и равностоен партньор в областта на сигурността.

Ръководителят на контролираната от Кремъл Руска православна църква Московският патриарх Кирил низвергна протодякон на Руската православна църква, който не подкрепи руската инвазия в Украйна. Руският православен протодякон Андрей Кураев публикува заповедта от 28 април, с която е лишен от духовен сан за "антицърковна дейност", подписана от патриарх Кирил.

Преди това Руската православна църква бе порицала Кураев през декември 2020 г., но патриарх Кирил наложи мораториум върху изпълнението на това решение, за да даде на Кураев време да "преосмисли позицията си".

През август 2022 г. руските власти глобиха Кураев с 30 000 рубли за дискредитиране на руската армия, след като Кураев написа пост в блога си за настоящата война в Украйна.

Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода" допълнително съобщи, че Кураев е критикувал структурите на Руската православна църква и патриарх Кирил, обвинявайки Руската православна църква, че е отдалечена от своите енориаши, бюрократична и инертна.

На 27 април руският президент Владимир Путин подписа указ, с който се определят условията за по-нататъшно мащабно депортиране в Русия на жители на окупираните райони на Украйна. Путин подписа указ, озаглавен "За особеностите на правния статут на някои категории чужди граждани и лица без гражданство в Руската федерация", който определя живеещите в окупираните от Русия територии, които са заявили желанието си да запазят настоящото си гражданство и отказват да приемат руски паспорти, като "чужди граждани и лица без гражданство, които понастоящем пребивават в Руската федерация".

В декрета се посочва, че тези лица могат да продължат да пребивават в окупираните територии до 1 юли 2024 г., което предполага, че след тази дата те могат да подлежат на депортиране.

През нощта на 27 април руските сили нанесоха поредица от ракетни удари по тиловите райони на Украйна. Украински военни източници потвърдиха, че руските сили са изстреляли 23 ракети Kh-101/Kh-555 от самолети Ту-95 над Каспийско море и са нанесли удари по гражданска инфраструктура в Уман, Черкаска област; град Днепър; и Украинка, Киевска област.

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че украинската противовъздушна отбрана е свалила 21 от 23-те ракети и два безпилотни летателни апарата.

Руското министерство на отбраната (МО) призна за удара и заяви, че руските военновъздушни сили са нанесли координиран ракетен удар по украинските пунктове за разполагане на резерви и са поразили всички планирани цели.

На геолокационни кадри се виждат мащабни щети на жилищна сграда в Уман, като към 17:00 ч. местно време на 28 април броят на загиналите достига 20 цивилни, включително деца.

Путин определи новите окупирани региони за исторически земи на Русия

Путин определи новите окупирани региони за исторически земи на Русия

Местните жители станаха нови руснаци

Руското Министерство на отбраната (МО) потвърди назначаването на вицеадмирал Владимир Воробьов за нов командир на Балтийския флот на 28 април след прехвърлянето на бившия командир на Балтийския флот адмирал Виктор Лийна в Тихоокеанския флот. Руските държавни медии съобщиха, че МО на Русия е представило Воробьов като нов командир на Балтийския флот, като по този начин е потвърдило, че Лийна е заменил адмирал Сергей Авакянц на поста командир на Тихоокеанския флот.

ISW по-рано съобщи, че Лийна може да е заменил Авакянц заради неуспехите на Тихоокеанския флот, разкрити по време на неотдавнашните учения за бойна готовност, а руски официални лица твърдяха, че Авакянц е бил преместен на нова длъжност като ръководител на руските военни центрове за спортна подготовка и патриотично възпитание, след като е престанал да служи в армията.

Столтенберг оценява шансовете на Украйна за контраофанзива

Столтенберг оценява шансовете на Украйна за контраофанзива

Досега не сме виждали руснаците в добра отбрана в Украйна, всеки път, когато украинците напредваха, руснаците отстъпваха

Преди това Воробьов е служил като началник на щаба и първи заместник-командир на Балтийския и Северния флот.

Основни изводи

  • През нощта на 27 април руските сили нанесоха поредица от ракетни удари по тиловите райони на Украйна.
  • Руското министерство на отбраната (МО) потвърди назначаването на вицеадмирал Владимир Воробьов за нов командир на Балтийския флот след прехвърлянето на бившия командир на Балтийския флот адмирал Виктор Лиина в Тихоокеанския флот.
  • Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който се кодифицират условията за по-нататъшно мащабно депортиране на жители на окупираните райони на Украйна в Русия.
  • Руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу популяризира усилията на Кремъл за формиране на потенциална антизападна коалиция по време на срещата на министрите на отбраната на държавите членки на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Ню Делхи, Индия.
  • Ръководителят на контролираната от Кремъл Руска православна църква Московският патриарх Кирил низвергна протодякон на Руската православна църква, който не подкрепи нахлуването на Русия в Украйна.
  • Руските сили продължиха наземните атаки край Кременна и от 28 април насам напредват постепенно северозападно от Кременна.
  • Руските сили увеличават натиска си срещу магистрала Т0504 Костянтинивка - Хасив Яр - Бахмут.
  • Руските сили продължават рутинните операции по непряк обстрел и отбрана в Южна Украйна.
  • Руският президент Владимир Путин възложи на руски официални лица да развият вътрешната руска индустрия за дронове вероятно като част от усилията на Кремъл за постепенна мобилизация на руската отбранителна индустриална база (ОИБ).
  • Руските окупационни власти продължават да обявяват програми за покровителство с руски федерални субекти.