Общият темп на операциите по фронтовата линия в Украйна се забави през последните дни поради влошаващите се метеорологични условия. Но е вероятно и отново да се ускори през следващите няколко седмици, докато температурите падат още и земята замръзва. Това пише в новата сводка на "Института за изследване на войната" (ISW). 

Украински и руски репортажи от критични фронтови зони в цяла Източна и Южна Украйна, включително Сватове, Бахмут и Въгледар, показват, че операциите от двете страни в момента са затруднени от проливен дъжд и кал.

Засяга се за пореден път и друга важна тема от руските ежедневни действия в Украйна - депортацията на деца. 

Руските власти продължават усилията си да депортират деца в Русия под прикритието на схеми за медицинска рехабилитация и програми за осиновяване. Украинският център за съпротива съобщи на 26 ноември, че руската администрация в Луганска област е извършила медицински прегледи на 15 000 деца на възраст между две и 17 години и е установила, че 70% от децата (10 500) се нуждаят от специални медицински грижи, които изисква те да бъдат преместени в Русия за "лечение".

ISW търси руски доклад, че Кремъл има нужда от 5 млн. мобилизирани за победа

ISW търси руски доклад, че Кремъл има нужда от 5 млн. мобилизирани за победа

Иран ще продължи да подкрепя Русия, въпреки убитите инструктори

Центърът за съпротива заяви, че руските служители имат за цел тези схеми за принудително депортиране да отведат и семействата на децата в Русия, за да приберат децата си, след като те получат лечението. След това Центърът за съпротива ще прецени, че тези семейства не могат да се върнат у дома в Украйна. Докладът на Центъра е в съответствие с предишната констатация на ISW, че руски официални лица провеждат умишлена кампания за обезлюдяване в окупираните украински територии. Руският комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова публикува допълнително откъс от документален филм, разказващ историята на осиновените от нея деца от Мариупол. Тези действия може да представляват нарушение на Женевската конвенция, както и умишлена кампания за етническо прочистване.

Руските служители може да се опитват да противодействат на влиянието на финансиста на групата "Вагнер" Евгений Пригожин чрез насърчаването на други паралелни военни структури. Украинското главно разузнавателно управление (ГУР) съобщи на 26 ноември, че руски служители са назначили свързан с експрезидента Виктор Янукович прокремълски бизнесмен Армен Саркисян за нов администратор на затворите в окупираните от Русия територии в Украйна и че Саркисян възнамерява да използва роля за създаване на нова "частна военна компания". ГУР съобщи, че Саркисян е моделирал усилията си за създаване на нова частна военна компания върху набирането на затворници от групата "Вагнер" в Руската федерация и че руско-арменският бизнесмен Самвел Карапетян спонсорира усилията. Карапетян е собственик на холдинговата компания Ташир, дългогодишен подизпълнител на руската държавна енергийна компания Газпром. ГУР съобщи, че опитът на Саркисян да създаде нова частна военна структура е опит да се създаде противотежест на фактическия монопол на Пригожин в областта на руските частни военни компании.

ISW: Кремъл не се е отказал от целта си да контролира Украйна

ISW: Кремъл не се е отказал от целта си да контролира Украйна

Иска да заблуди западните страни да окажат натиск върху Украйна да поиска мир

Вероятно високопоставени руски служители са одобрили усилията на Саркисян, тъй като частните военни компании са незаконни в Русия.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров съобщи, че се е срещнал с руския президент Владимир Путин на 25 ноември и твърди, че са обсъдили участието на чеченските части във войната в Украйна и създаването на нови руски военни части и части на Росгвардия, съставени от чеченски персонал.

ISW по-рано съобщи, че Кадиров редовно насърчава усилията си за създаване на базирани в Чечения паралелни военни структури.

Руските официални лица може допълнително да популяризират съществуващите паралелни военни структури на Кадиров и усилията на Саркисян да създаде частна военна компания, за да противодейства на нарастващото влияние на Пригожин, за когото ISW преди това писа, че използва собствените си паралелни военни структури, за да се утвърди като централна фигура в руската провоенна ултранационалистическа общност.

Украйна очаква втора вълна на мобилизация в Русия през януари

Украйна очаква втора вълна на мобилизация в Русия през януари

Предполага, че ще бъдат мобилизирани между 500 000 и 700 000 руснаци

Провалите на руската тактика, логистиката и оборудването продължават деморализирането на руските войски и нарастването на критиките към ръководството. Първият заместник-министър на информацията на Донецката народна република (ДНР) Данил Безсонов заяви на 25 ноември, че грешките на военните власти от всички нива са принудили руския президент Владимир Путин да нареди непопулярна частична мобилизация. Безсонов твърди, че руските военни власти разчитат на мобилизирания персонал, за да коригират грешките на властите в планирането, като същевременно оставят мобилизираните войници в лоши условия. Известен руски блогър описа изключително остарялото оборудване, с което мобилизираните войници бяха снимани по време на обучение в Кострома, като депресиращо. 

Украинският генерален щаб заяви на 26 ноември, че руските власти продължават да се борят да осигурят логистична подкрепа за мобилизираните войници. Руските цивилни са все по-малко склонни да подкрепят материални инициативи, за да запълнят тази празнина, въпреки че цивилните акции за събиране на мобилизирани войници продължават.

Руски източник определи създаването на 25 ноември от руския президент Владимир Путин на електронен държавен информационен ресурс за информация за граждани, регистрирани в армията, като полезен ресурс за подпомагане на по-доброто снабдяване на войниците, воюващи в Украйна. Предвижда се базата данни да започне работа на 1 април, за да съвпадне с наборната военна служба през пролетта.

Продължаващите трудности на руските сили да осигурят медицинските нужди на войниците вече възпрепятстват лечението на цивилни в окупираните от Русия територии. Украинският генерален щаб съобщи на 26 ноември, че руските сили в Луганска област са претърпели големи загуби и все повече присвояват цивилни болници в окупирани райони за изключително военна употреба. Съобщава се, че цивилните в Луганска област се сблъскват с нарастващи трудности при достъпа до медицински услуги и намирането на място в моргите.

Кремъл продължава да отговаря непропорционално на ограничената вътрешна съпротива срещу войната на Русия в Украйна. Известен руски източник на новини съобщи на 25 ноември, че руските власти са създали три допълнителни полицейски контрола и са изпратили почти дузина служители на полицията и Федералната служба за защита да патрулират денонощно стените на Кремъл, след като неидентифицирано лице е написало "Не на войната" на стената на кремъл.

Мащабът на подобен отговор показва продължаващата загриженост на Кремъл относно вътрешната съпротива.