Възможно е руското ръководство да разпространява сред руските военнослужещи документ, в който да се посочва, че, за да спечели войната в Украйна, Русия трябва да мобилизира пет милиона души. Самата мобилизация на 5 милиона души е принципно непосилна задача за Руската федерация.

В ежедневния си анализ на развитието на войната в Украйна Институтът за изследване на войната (ISW), базиран във Вашингтон, обръща внимание на думите на заместник-началника на украинския Генерален щаб Олексий Громов от 24 ноември, че военно-политическото ръководство на Руската федерация е подготвило документ, озаглавен "Приключване на войната с НАТО в Украйна", и е започнало да го разпространява сред руските военнослужещи. Съобщава се, че в документа са посочени недостатъците на руските въоръжени сили и се отбелязва необходимостта Русия да мобилизира пет милиона руснаци, за да спечели войната в Украйна. Не е ясно дали руското военно и политическо ръководство смята цифрата пет милиона за възможна цел или това е недостижимо прогнозно изискване, което предполага, че руснаците не могат да постигнат целите си в Украйна. Хаотичното и неефективно провеждане на частична мобилизация от страна на Русия на 300 000 мобилизирани подсказва, че мобилизацията на пет милиона руснаци е непосилна задача за Руската федерация. Възможно е руското ръководство да е изготвило и разпространило този документ по съветски модел, който отклонява отговорността от всеобхватните стратегически провали на ръководството на войната и по същество прехвърля вината за неуспеха върху оперативните и тактическите провали на руските военни.

ISW все пак уточнява, че не е успял да получи потвърждение или информация от независим източник за този документ, но и предполага, че той може да е част и от опита да се подготви общественото мнение за втора частична мобилизация, докато официалните власти и Кремъл все още твърдят, че такава няма да има.

Кремъл напомня на Киев как да "сложи край на страданията си"

Кремъл напомня на Киев как да "сложи край на страданията си"

Украйна трябва да изпълни исканията на Русия за разрешаване на конфликта

Съобщенията за недобре окомплектован, снабден и снабдяван руски мобилизиран личен състав продължават да разделят руското информационно пространство, разкривайки напрежението между паралелни разкази за мобилизацията в руските публично пространство - тези на военните блогъри, разказите на групата "Вагнер" и действителните руски усилия за облекчаване на моралните проблеми.

В ежедневния си анализ за войната в Украйна Институтът за изследване на войната също така обръща внимание на информацията от 23 ноември за мобилизирания персонал от Серпухов, Московска област, в която се твърди, че руското военно командване го е изпратил на фронта без подходящо обучение, униформи и защитни средства, което е довело до масови загуби. Този персонал също така твърди, че командването храни мобилизирания персонал само веднъж дневно, въпреки че разполага с достатъчно запаси. Появи се и съобщение, по-късно опровергано, че мобилизираният персонал от Серпухов сега е изправен пред военен трибунал за дезертьорство, а един от руските милблогъри дори твърди, че военнослужещите не отказват да се бият, но не искат да бъдат "пушечно месо".

Един от тези блогъри насочва именно тази информация към видеото, станало обект на международно разследване, за екзекуция на предаващи се руски военни от Макеевка, Луганска област.

Александър "Саша" Коц, известен военен блогър, когото руският президент Владимир Путин наскоро назначи за член на руския Съвет по правата на човека, призова за обективност при гледането на видеото и заяви, че от новата си позиция в Съвета вече ще повдигне въпроса лично пред Путин.

Путин към войнишки майки: Споделям болката ви, но не съжалявам за войната

Путин към войнишки майки: Споделям болката ви, но не съжалявам за войната

Руският лидер ги предупреди да не вярват на всичко по телевизията или в интернет

Разнопосочните разкази в руското обществено пространство продължават и с видеото, разпространено от руските агенции за среща на Владимир Путин с 18 майки и жени. Срещата се състоя вчера, 25 ноември, два дни преди Деня на майката. Руските медии оповестиха срещата в очевиден опит да успокоят недоволството на роднините на мобилизираните и тревогите в самото руско общество. Пред 18-те подбрани жени, заемащи всъщност влиятелни позиции в руската политическа сфера, Путин обеща подобряване на условията за мобилизираните и призова майките да не вярват на фалшиви медийни публикации. Вероятно руският президент има предвид и разпространен видеоклип, в който рускиня твърди, че властите отказват среща с нея и информация за сина й, който тя издирва от март месец тази година.

Съветът на майките и съпругите публикува и съобщение, че неидентифицирани лица са започнали да следят членовете му след обявената от тях на 21 ноември кръгла маса за разглеждане на проблемите, пред които са изправени наборните войници. Съобщава се и че Съветът на майките и съпругите също е изразил убеждението, че поканата за срещата на майките на Путин се отнася само за специално подбрани лица.

Именно в посока на успокояване на обществеността вероятно са и увеличените обмени на военнопленници, които в последните седмици Кремъл проведе, въпреки очевидната сдържаност до този момент. Между 23 и 25 ноември са разменени на три обмена 94 войници и цивилни. Повишената честота на размяната на военнопленници вероятно има за цел отчасти да отговори на недоволството на руските военни блогъри, които съобщиха за последната серия от размяна с относително неутрален тон и подчертаха равното съотношение на размяната.

Британското разузнаване: Русия вероятно е изчерпала запасите си от ирански дронове

Британското разузнаване: Русия вероятно е изчерпала запасите си от ирански дронове

Предполага се, че Москва ще потърси повторно снабдяване

Потвърждението за неутрализирани (убити) ирански съветници, които обучават и помагат на руската армия да използва дроновете във войната в Украйна, и заплахата, че украинските сили ще продължат да атакуват всяко иранско военно присъствие на украинска територия, няма да разубедят Иран да продължи да подкрепя Русия чрез предоставяне на прецизни оръжейни системи. ISW вече оцени, че Иран може да доставя безпилотни летателни апарати и потенциално балистични ракети на Руската федерация, за да установи по-ясно двустранни отношения в областта на сигурността.

Ситуацията на фронта

ISW отчита от последните два дни опитите на руските сили да проведат ограничени контраатаки, за да си върнат загубените позиции северозападно от Сватово. От руски източници се разбира, че украинските сили са продължили контраофанзивата си в посока Кремена.

Руските сили продължиха да провеждат настъпателни операции в районите на Бахмут и Авдиевка, а влиятелни руски фигури вече подготвят почвата, за да отклонят вината за липсата на напредък в района на Бахмут.

Руската армия продължава да изгражда отбранителни съоръжения южно от река Днепър в Херсонска област и около критични наземни комуникационни линии, свързващи Крим с южната част на Херсонска област.