Върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк обяви, че според експерти на ООН видеозаписът с предполагаемата екзекуция на пленените руски войници в Макеевка най-вероятно е автентичен, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Според Тюрк мисията на наблюдателите на ООН в Украйна е проучила няколко видеоклипа с предполагаеми военни престъпления, включително този, и е стигнала до заключението, че кадрите най-вероятно са истински.

Фолкер Тюрк не заявява директно, че е имало екзекуция (каквато не се вижда на видеото), или че това е било, в строго правен смисъл, точно екзекуция на военнопленници.

"Реалните обстоятелства и пълната последователност от събития трябва да бъдат разследвани възможно най-пълно и отговорните трябва да бъдат изправени пред правосъдието", каза Тюрк.

"Лицата hors de combat ("извън бойни действия", предаващи се, ранени или прекратили враждебни действия по някаква друга причина - BBC), включително предаващи се войници, са защитени от международното хуманитарно право и тяхната извънсъдебна екзекуция представлява военно престъпление", припомни Тюрк.

Украйна обяви, че разследва обстоятелствата по случая Макеевка. Някои експерти казват, че тъй като един от руснаците във видеото е открил огън, украинците може да са били принудени и имат право да убият него и неговите другари.

ООН: И Русия, и Украйна изтезават военнопленници

ООН: И Русия, и Украйна изтезават военнопленници

Русия е извършвала изтезанията "сравнително систематично"