На 18 август украинските сили продължават да настъпват по целия фронт в Курска област и напредват незначително югоизточно от Суджа.

Това посочва в дневния си анализ Институтът за изследване на войната (ISW).

Руското министерство на отбраната (МО) и руските военни блогъри твърдят, че украинските сили са извършили нападения в покрайнините на Коренево, югозападно от Коренево близо до Комаровка; източно от Коренево близо до Олговка; на североизток от Коренево край Алексиевски, Сафоновка, Кромские Бики, Каучук и Шептуховка; на север от Суджа край Черкаското Поречие и Руското Поречие; и на югоизток от Суджа край Озерка, Гири и Борки.

Геолокационните кадри, публикувани на 17 и 18 август, показват, че украинските сили продължават да действат в цялата максимална заявена граница на украинския напредък в Курска област.

Навлизането на украинските войски в Курска област продължава да принуждава Русия да пренасочва сили от други части на театъра на военните действия и вероятно последващите фази на сраженията в Русия ще изискват повече руски сили и материални средства в района.

Украинското нахлуване в Курска област и руските настъпателни операции в Източна Украйна сами по себе си не са решаващи военни операции, които ще спечелят войната. Както руските, така и украинските сили нямат възможност да провеждат отделни решителни операции, които да спечелят войната, а вместо това трябва да провеждат множество последователни операции с ограничени оперативни цели, които са далеч от победата, но които в съвкупност могат да постигнат стратегически цели.

ISW отново подчертава, че е твърде рано да се оценят резултатите и оперативното значение на украинското навлизане в Русия и продължаващото руско настъпление в Източна Украйна. Освен това значението на тези операции няма да се прояви изолирано, а ще бъде от значение, доколкото те са свързани с поредица от последващи руски и украински кампании във времето.

Способността на Русия и Украйна да генерират достатъчно бойна мощ, за да окомплектоват непрекъснати отбранителни позиции без открити флангове и да установят тактическа дълбочина в значими точки по протежение на фронтовата линия, принуждава и двете страни да се опитват да провеждат пробивни битки, които обаче са толкова скъпи, че последващата експлоатация на този пробив често е невъзможна.

Украйна всъщност се възползва от фланга, който руснаците са оставили открит в Курска област, но Русия разполага с достатъчно бойна мощ, за да покрие границите си, ако пожелае, но с цената на преследването на други цели. Ефективното планиране на украинската, а и на руската кампания изисква предвиждане и планиране на множество последователни операции, всяка от които създава условия за следващата операция.

Руският президент Владимир Путин и руското военно командване вероятно смятат, че запазването на инициативата на целия театър на военните действия е стратегически императив за спечелване на войната на изтощение срещу Украйна.

Руските сили завзеха инициативата по целия фронт през ноември 2023 г. и оттогава провеждат последователни настъпателни операции в цяла Източна и Североизточна Украйна като част от кампания, целяща да натовари украинските сили и да попречи на Украйна да натрупа ресурсите, необходими за контраофанзива. Руското военно командване прие, че месеците на сражения ще продължат да водят до незначителни тактически успехи.

А успехът на украинското нахлуване не следва да се оценява от гледна точка на руската територия, завзета от украинските сили, подчертава ISW.

Украинската операция в Курска област вече породи оперативен и стратегически натиск върху руските сили в рамките на целия театър на бойните действия, а следващите фази на бойните действия в Русия вероятно ще доведат до още по-голям натиск върху Путин и руските военни. Украинското нахлуване в Курска област накара руските военни да пренасочат до 11 батальона от територията на Курска област и четири руски силови групировки в други части на театъра към фронтовата линия в Курска област до момента. Ограничаването обаче е само първата и вероятно най-малко ресурсоемка фаза от руския отговор в Курска област. Путин и Кремъл почти сигурно ще се опитат да си върнат руската територия в Курска област, която украинските сили са завзели, тъй като продължаващата украинска окупация на руска територия би била стратегически удар върху десетилетните усилия на Путин да затвърди наследството на руската стабилност, сигурност и геополитическо възраждане.

През нощта на 17 срещу 18 август украинските сили нанесоха удар по руски петролен склад в Ростовска област, който доставя петрол на руската армия.

Лондон не крие, че доставя оръжие за украинското настъпление в Курска област

Лондон не крие, че доставя оръжие за украинското настъпление в Курска област

Новото правителство демонстрира открито мащаба на своята подкрепа за Украйна

Говорителят на руското Министерство на външните работи (МВнР) Мария Захарова отрече, че Русия планира да участва в съобщените преговори с Украйна и Катар за мораториум върху ударите по енергийната инфраструктура.

Наскоро руските сили напреднаха в близост до Кремина и град Донецк. Украинските сили възстановиха загубени преди това позиции край Сиверск.