Украинските сили продължават с контраофанзивни операции в поне три направления и според съобщенията на 15 юни са постигнали успехи. Говорителят на украинския генерален щаб Олександър Щупун съобщи, че украинските сили са провели успешни настъпателни операции северно и северозападно от Бахмут.

Това се посочва в дневния анализ на фронта в Украйна от Института за изследване на войната (ISW).

Пресцентърът на украинската група сили "Тавриск" съобщи, че украинските сили са напреднали с до един километър в западната част на Донецка област и продължават опитите да подобрят тактическите си позиции край Вухледар (на 30 км югозападно от град Донецк).

Руски военни блогъри твърдят, че украинските войски са атакували неуспешно югозападно и южно от Орихов в западната част на Запорожка област, и заявяват, че украинските сили увеличават темпото на контраофанзивните операции в района поради подобрените метеорологични условия.

Заместник-началникът на Главното оперативно управление на украинския генерален щаб бригаден генерал Олексий Хромов съобщи, че украинските сили са напреднали до 3 км край Мала Токмачка в Западна Запорожка област и до 7 км край Велика Новосилка в Западна Донецка област и са освободили седем населени места в тези райони от началото на контраофанзивните операции.

Съветникът на украинската президентска канцелария Михайло Подоляк обаче заяви на 15 юни, че украинските сили все още не са започнали контранастъпление "като такова", но призна, че украинските сили провеждат настъпателни действия, което е вероятно уточнение, че украинските сили все още не са започнали основните си усилия.

ISW оценява, че продължаващите украински настъпателни действия вероятно създават условия за по-широки украински цели на контранастъпление, които не са ясни веднага, и следователно представляват начална фаза на продължаващо контранастъпление.

Руските военни блогъри продължават да приписват на предполагаемото превъзходство на руските способности за електронна война (EW) и отбранителната доктрина успешната защита на руските сили срещу украинските контраофанзивни операции в Южна Украйна.

Европарламентът призова НАТО да покани Украйна

Европарламентът призова НАТО да покани Украйна

Евродепутатите настояват помощта за възстановяване на Украйна да се евроинтеграцията й

Известен руски военен блогър твърди, че руските сили прилагат "стратегическа отбрана", която има за цел да атакува настъпващите украински сили в продължителни позиционни сражения по протежение на първата отбранителна линия, преди по-късно да предприеме контраатаки срещу отслабените украински щурмови части.

ISW продължава да оценява, че руските сили поддържат доктринално обосновани отбранителни операции в този сектор, при които първият ешелон от сили отблъсква или забавя атакуващите сили, преди вторият ешелон от сили да контраатакува срещу всеки пробив на противника.

Друг виден руски военен блогър твърди, че руските комплекси за радиоелектронна защита пречат на украинските сили да използват прецизно насочвани боеприпаси, които се ориентират по GPS координати, и силно нарушават украинската радиовръзка.

Военният блогър твърди конкретно, че руските сили използват комплексите за радиоелектронна защита "Мурманск-БН", за да нарушават работата на сензорите на украинското оборудване за въздушно разузнаване, и комплексите за радиоелектронна защита "Красуха-4", за да прекъсват връзките със сателитни сигнали в радиус от 300 км.

ISW вече е оценявала, че руските възможности за EW са били от решаващо значение за усложняване на украинските атаки в посока Запорожие, въпреки че не е ясно дали продължаващите успешни руски тактики за EW са резултат от превъзходни възможности или от подобреното използване на тези системи от страна на Русия.

ISW вече е отбелязвала, че първоначалните украински нападения и руските отбранителни операции не трябва да се екстраполират, за да се предвиди резултатът от всички украински контранастъпателни операции.

Истинското изпитание за контраофанзивата на Украйна предстои

Истинското изпитание за контраофанзивата на Украйна предстои

Инерцията, натрупана от украинските сили през първите дни на настъплението, е изчезнала

Рано сутринта на 15 юни руските сили нанесоха още една серия от безпилотни и ракетни удари по територията на Украйна. Украинският генерален щаб съобщи, че между 00:20 ч. и 04:30 ч. местно време на 15 юни руските сили са изстреляли четири крилати ракети Х-101/555 от четири стратегически бомбардировача Ту-95 откъм Каспийско море и 20 дрона тип "Шахед" от северна и южна посока.

Украински военни източници съобщават, че украинската противовъздушна отбрана е свалила една от крилатите ракети и всичките 20 дрона "Шахед".

Останалите три крилати ракети са поразили промишлени обекти в Днепропетровска област.

Заместник-началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на Украйна бригаден генерал Олексий Хромов заяви по-специално на 15 юни, че руските сили са разположили в Брянска област система за брегова отбрана "Бал" Х-35, което, както предупреди Хромов, може да позволи на руските сили да нанасят удари по украински далечни райони в Житомирска, Киевска, Полтавска, Черкаска, Черниговска, Сумска и Харковска област.

Зеленски иска от Швейцария да разреши реекспорта на оръжия за Украйна

Зеленски иска от Швейцария да разреши реекспорта на оръжия за Украйна

Този ход ще бъде жизненоважен в борбата с руската инвазия

Руските въоръжени сили отдавна използват различни ракетни системи, като например зенитно-ракетните системи С-300, за нанасяне на удари по наземни цели и компенсиране на недостига на прецизни боеприпаси, което вероятно е причината руските въоръжени сили да разположат система за брегова отбрана в област, която е без излаз на море.

Руската армия полага първоначални усилия за създаване на нови формирования на ниво корпус и армия в изпълнение на обявеното от министъра на отбраната Сергей Шойгу намерение за мащабно преструктуриране на силите до 2026 г., въпреки че тези нови формирования все още не са окомплектовани и не функционират.

Независими западни анализатори на разузнавателни данни от открити източници започнаха да съобщават в средата на май, че руските военни власти активно набират офицери и наборници от Бурятия и Иркутск за окомплектоване на новата 25-а общовойскова армия.

Съобщава се, че щабът на армията ще бъде базиран в Екатеринбург, Свердловска област.

ISW също така по-рано, на 3 юни, съобщи, че Русия формира 40-ти армейски корпус като част от Южния военен окръг и активно се опитва да окомплектова един от мотострелковите батальони на корпуса.

Норвегия и Дания дават още 9000 артилерийски снаряда на Украйна

Норвегия и Дания дават още 9000 артилерийски снаряда на Украйна

Осло предоставя и 7000 снаряда от собствените си запаси

Усилията за изграждане и окомплектоване както на 25-та общовойскова армия, така и на 40-ти армейски корпус вероятно са част от планираните от руското министерство на отбраната (МО) мащабни реформи на сухопътните сили на Русия с цел оптимизиране за водене на широкомащабна конвенционална война.

Остава неясно как руските власти възнамеряват да окомплектоват формированията на ниво корпус и армия до крайните им доктринални сили, като се имат предвид ендемичните предизвикателства пред генерирането на сили, пред които е изправена руската армия.

Възможно е тези формирования отчасти да имат за цел да интегрират редица ad hoc доброволчески формирования, създадени в хода на войната в Украйна, въпреки че предишният опит на Русия да интегрира доброволчески батальони под формата на 3-ти армейски корпус през лятото на 2022 г. не даде особено положителни резултати.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров изпрати чеченски специални сили "Ахмат" в граничните райони на Белгородска област, вероятно като част от продължаващите усилия да се сближи с руското Министерство на отбраната (МО). На 15 юни Кадиров заяви, че чеченският батальон "Запад Ахмат" е пристигнал на граничните пунктове Нехотеевка и Козинка в Белгородска област по негова заповед, за да защитава границата от набези на руска територия.

Кадиров подчерта, че силите "Ахмат" ще работят съвместно с други руски сили за защита на Белгородска област и жителите на други погранични райони. Кадиров вероятно цели да позиционира себе си и чеченските сили като сътрудничещи с МО, което пряко контрастира с финансиста на групата "Вагнер" Евгений Пригожин, който по-рано заплаши да разположи сили на "Вагнер" в Белгородска област без разрешение от руското МО или руското военно командване.

Украйна: Боевете са ожесточени, но настъпваме

Украйна: Боевете са ожесточени, но настъпваме

Украинските сили са напреднали с до 500 м към Бахмут и с 300 м към Запорожие

Кадиров също така се възползва от честите руски дискусии в информационното пространство относно Белгородска област, за да се представи като ефективен и сътрудничещ военен лидер, без да се налага да ангажира всички чеченски сили с настъпателни или отбранителни усилия.

През следващите месеци западните държави може да предоставят на Украйна изтребители F-16 и допълнителни танкове "Леопард". Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви на 15 юни, че украинските пилоти вече се обучават на самолети F-16, което позволява на западните държави да предоставят F-16 на Украйна в неуточнен срок.

На 14 юни първата от двете камари на Швейцарския национален съвет гласува за извеждането от експлоатация на 25 танка Leopard-2 и изпращането им обратно в Германия, която след това ще ги изнесе за Украйна.

Основни изводи

  • Украинските сили продължиха контраофанзивните операции в поне три направления и според съобщенията са постигнали успехи на 15 юни.
  • Руските военни блогъри продължават да приписват на предполагаемото превъзходство на руските способности за електронна война (EW) и отбранителната доктрина успешната защита на руските сили срещу украинските контраофанзивни операции в Южна Украйна.
  • Рано сутринта на 15 юни руските сили нанесоха още една серия от удари с дронове и ракети по територията на Украйна.
  • Руските военни напредват в първоначалните усилия за създаване на нови формирования на ниво корпус и армия в изпълнение на обявеното от министъра на отбраната Сергей Шойгу намерение за мащабно преструктуриране на силите до 2026 г., въпреки че тези нови формирования все още не са окомплектовани и не са оперативни.
  • Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров разположи чеченски специални сили "Ахмат" в граничните райони в Белгородска област, вероятно като част от продължаващите усилия за сближаване с руското Министерство на отбраната (МО).
  • През следващите месеци западните държави може да предоставят на Украйна изтребители F-16 и допълнителни танкове "Леопард".
  • Руските сили продължиха ограничени настъпателни операции по линията Купянск-Сватове-Кремина.
  • Украинските и руските сили проведоха сухопътни атаки край Бахмут, като от 15 юни руските сили са спечелили територия.
  • Съобщава се, че украинските и руските сили са продължили ограничени сухопътни атаки по линията Авдиевка - град Донецк.
  • Руските и украинските сили проведоха настъпателни операции в западната част на Донецка област.
  • Руски източници твърдят, че украинските сили са продължили настъпателни операции в западната част на Запорожка област.
  • Украинското разузнаване съобщи, че руските сили започват да извеждат от строя специализирани щурмови подразделения с численост на рота и прехвърлят личния им състав в доброволчески формирования.
  • Украински партизани съобщават за саботаж на железопътна линия в окупирания Мелитопол, въпреки че ISW не е забелязала визуално потвърждение или руско потвърждение на нападението.