Украинският президент Володимир Зеленски призова в четвъртък Швейцария да разреши реекспорта на военни материали за Украйна, заявявайки, че този ход ще бъде жизненоважен в борбата с руската инвазия, предава "Ройтерс".

"Знам, че има дискусия в Швейцария относно износа на военни материали за защита и подкрепа на Украйна. Това би било жизненоважно", каза Зеленски. "Имаме нужда от оръжия, за да можем да възстановим мира в Украйна.

Швейцария има дългогодишна политика да забранява на всяка страна, която купува швейцарско оръжие, да го реекспортира за страни в конфликт. Страната също така наложи специално швейцарско ембарго върху боеприпаси, отиващи за Русия или Украйна през ноември миналата година.

Припомняме, че в началото на войната Швейцария се отклони от традиционната си неутрална позиция и прие санкциите на Европейския съюз, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, но заяви, че нейният неутралитет не позволява предоставяне на оръжие в зони на конфликт.

През април миналата година Швейцария задържа доставките на германско оръжие за Украйна, като блокира реекспорта на швейцарски боеприпаси, използвани за бронираните бойни машини "Мардер", Украйна с аргумента, че подобен ход би нарушил нейния неутралитет.

През януари тази година швейцарското правителство отхвърли и искане на Испания за реекспорт на две 35-милиметрови зенитни оръдия.

Расте обаче натискът Швейцария да преразгледа политиките си.

В началото на тази година комисия в парламента предложи да се отмени забраната за реекспорт, която не позволява произведените от страната боеприпаси да бъдат изпращани от друга държава на Украйна. Според комисията предложенията ѝ не нарушават правилата за неутралитет на Швейцария, тъй като оръжията ще преминат през друга държава, а не директно в зона на конфликт.

ЕС планира до 72 милиарда евро за Украйна за следващите 4 години

ЕС планира до 72 милиарда евро за Украйна за следващите 4 години

Целта е да се стимулират и други донори и частни инвеститори