Украински официални лица посочиха, че украинските сили планират да продължат настъпателните операции през следващата зима, за да се възползват от последните успехи на бойното поле и да попречат на руските сили да възвърнат инициативата във войната. Говорителят на Източната група на украинските въоръжени сили Сергей Череватий заяви на 4 декември, че замръзналата земя позволява на тежките колесни и верижни превозни средства да напредват и че украинските сили подготвят такива превозни средства за зимни операции. Череватий също така заяви, че нискокачествените мобилизирани новобранци и персоналът на групата "Вагнер", набран от руски затворници, не са подготвени за битка през зимата.

Това се посочва в ежедневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Украинското министерство на отбраната (МО) заяви на 20 ноември, че онези, които предполагат, че зимата ще преустанови военните действия, "вероятно никога не са се пекли през януари на южния бряг на Крим", което предполага, че украинските сили възнамеряват да продължат контранастъпателните операции през следващата зима, които допринасят към целта да си върне Крим.

Украинският заместник-министър на отбраната Володимир Гаврилов заяви на 18 ноември, че украинските сили ще продължат да се бият през зимата, тъй като всяка пауза ще позволи на руските сили да подсилят своите части и позиции.

ISW: Студът може и да активира затъналите в кал бойни действия в Източна Украйна

ISW: Студът може и да активира затъналите в кал бойни действия в Източна Украйна

Украинско знаме на източния бряг на река Днепър, макар и в ограничена операция

Предходните изявления на украински официални лица относно продължаващите украински контранастъпателни действия в Херсонска област са допълнително доказателство, че тези официални изявления са индикатори за продължаване на контранастъпателните операции.

Високопоставени представители на правителството на САЩ погрешно определят оптималния прозорец от възможности за Украйна да проведе повече контраофанзиви като пролетта, а не през зимата, въпреки изявленията на украински официални лица за обратното. Директорът на Националното разузнаване на САЩ (DNI) Аврил Хейнс оцени на 3 декември, че темпото на войната в Украйна ще се забави през зимата, така че и двете страни да могат да преоборудват, снабдяват и възстановяват, въпреки доказателствата, че условията на място благоприятстват подновена офанзива.

Способността на Украйна да поддържа военната инициатива и да продължи инерцията на настоящите си оперативни успехи зависи от това украинските сили да продължат да провеждат последователни операции през зимата на 2022-2023 г. Русия загуби инициативата през лятото на 2022 г. след кулминацията на офанзивата й в Донбас.

Украинските сили спечелиха и запазиха инициативата от август 2022 г. и оттогава провеждат поредица от успешни последователни операции: Украйна освободи по-голямата част от област Харков през септември, град Херсон през ноември и в момента създава условия за повече украински натиск другаде тази зима .

Последователните операции са ключова част от планирането на кампанията на Украйна. Серия от последователни украински контранастъпателни операции в Харковска и Херсонска области демонстрира забележителните умения на украинската армия за оперативно планиране и познаването на силните страни на съветското оперативно изкуство. Съветското оперативно изкуство подчертава, че военните да постигнат своите стратегически цели само чрез оперативен успех на последователни операции, в идеалния случай провеждани без оперативни паузи между тях.

Последните официални украински изявления ясно показват, че планирането на кампанията на Украйна цели да позволи серия от последователни операции за лишаване на Русия от инициативата, победа над руските военни и освобождаване на повече украинска територия.

ISW: Кремъл тъкми дипломатически капан за Запада, но Путин не се е отказал от целите си

ISW: Кремъл тъкми дипломатически капан за Запада, но Путин не се е отказал от целите си

Ключови седмици за конфликта

Метеорологичните условия през зимата на 2023 г. вероятно ще диктуват времева рамка, в която Украйна може да води маневрена война и да продължи своята поредица от оперативни успехи с минимални паузи, които биха увеличили рисковете Украйна да загуби инициативата. Есенният кален сезон през ноември възпрепятства маневрената война, както ISW отбеляза по-рано.

Както Русия, така и Украйна въпреки това продължиха агресивните си настъпателни и контранастъпателни операции през този кален период въпреки някои западни прогнози, че калта ще спре операциите. С наближаването на силното замръзване в края на декември украинските сили отново ще могат да се възползват от метеорологичните условия. Зимата обикновено е най-добрият сезон за механизирана война в Украйна, докато пролетта е кошмарният сезон за битките в Украйна.

Размразяването превръща нивите в морета от кал. Украинските сили вероятно се готвят да се възползват от замръзналия терен, за да се придвижват по-лесно, отколкото биха могли през калните есенни месеци.

Ако съюзниците и партньорите на Украйна не подкрепят украинските сили за провеждане на широкомащабни решителни контранастъпателни операции тази зима - както може да се тълкува, че предполагат изявленията на DNI - тогава способността на украинците да водят маневрена война ще бъде ограничена най-вероятно поне след пролетната кал сезон март 2023 г.

Подобен курс на действие вероятно ще кулминира преждевременно сегашната инерция на Украйна и ще даде на разбитите руски сили ценна отсрочка от три до четири месеца, за да се възстановят и да се подготвят да се бият на по-добра основа.

Украйна очаква втора вълна на мобилизация в Русия през януари

Предполага, че ще бъдат мобилизирани между 500 000 и 700 000 руснаци

Руската армия продължава да се бори с мобилизирани войници, които отказват да се бият. Независима руска медия интервюира мобилизиран войник, когото руските сили държаха в мазе заедно с други руски войници, отказали да се бият в Завтине Бажания, Донецка област. Изданието съобщи, че най-малко 12 руски войници остават в мазето. Руският войник поиска руските власти да освободят другите войници и да съдят командирите, които ги държат.

ISW по-рано съобщи за подобни неофициални центрове за задържане на фронтовата линия, където се намират стотици други нежелани руски войници.

Съобщава се, че руските мобилизирани войници продължават да оспорват контрола на руското Министерство на отбраната (МО) чрез неподчинение. Руски канал в Telegram заяви на 2 декември, че мобилизирани войници, разположени в Казан, Република Татарстан, са се разбунтували, когато техните командири са им попречили да си вземат отпуск или да посетят роднините си. Видео, публикувано в Telegram, показва сблъсъците. Местна руска новинарска агенция на 3 декември определи видеото като фалшиво. Твърди се, че войниците се върнали.

Роднини на руски мобилизирани войници продължават да формират групи за подкрепа в цяла Русия, за да се ангажират с властите относно мобилизацията и да събират помощ за руските войници. Съобщава се, че групите на роднините са имали ограничен успех в насрочването на срещи с местните власти.

Групите обаче вероятно трябва внимателно да ограничават усилията си, за да избегнат появата на критика към държавните усилия. Кремъл изглежда предпазлив да позволи на тези групи да повторят сценарии, наблюдавани, когато групите на майките оспорваха съветските държавни решения по време на съветско-афганистанската война. Кремъл полага усилия да организира организирани срещи с майки на мобилизирани войници, като същевременно заглушава истинските оплаквания. Руски информационен източник съобщи на 2 декември, че руските власти са игнорирали призивите на Съвета на майките и съпругите, организация, създадена веднага след началото на мобилизацията. Източникът заяви, че активистката на Съвета на майките и съпругите Олга Цуканова обяви, че неуточнени власти я наблюдават и са образували наказателно дело срещу нея.

Руското Министерство на отбраната (МО) и други руски източници продължават да описват руските войници като доволни, добре обгрижвани и добре оборудвани, въпреки доказателствата за продължаващи лоши условия и недостиг на оборудване.

Съобщава се, че руските власти продължават да не изплащат обещаните плащания на руските войници. Руски информационен източник съобщи, че руското Министерство на отбраната (МО) е подготвило проект на процедура за насочване на социалните плащания към мобилизираните чрез командирите на части. Съобщава се, че военнослужещите на договор губят правото да получават плащания по тази рамка.

Руските власти продължават да мобилизират мъже без медицински прегледи или завършен период на обучение и с условия, които трябва да ги квалифицират за освобождаване от мобилизация. Много от тези мобилизации противоречат на руския закон и неофициалната декларация на руския президент Владимир Путин за края на частичната мобилизация.