На 6 август украинските сили нанесоха удари по два ключови пътни моста по критични за Русия комуникационни линии, свързващи окупирания Крим и окупираната Херсонска област, което накара руските сили да пренасочат пътния трафик от по-кратките източни маршрути към по-дългите западни маршрути.

Ръководителят на окупационната администрация на Херсонска област Владимир Салдо твърди, че украинските сили са изстреляли 12 ракети по пътен мост през Хеничешкия проток, свързващ Хеничешкия район с Арабската коса, и че руската противовъздушна отбрана е прихванала девет от ракетите.

Руски източници подсилиха изображенията, показващи значителни щети по моста, и заявиха, че украинските удари частично са срутили част от моста.

Руски източници разшириха кадрите, показващи как украинските сили нанасят удари по пътния мост Чонгар на магистрала М-18 (Джанкой-Мелитопол), свързваща окупирания Крим с окупираната Херсонска област, и последвалите незначителни щети от двете страни на моста.

Ръководителят на окупационната власт в Крим Сергей Аксьонов твърди, че украинските сили са изстреляли две ракети по моста и че едната ракета е преминала през руската противовъздушна отбрана и е повредила пътното платно на моста.

Руски източници твърдят, че украинските сили са използвали британски крилати ракети за нанасяне на двата удара, въпреки че ISW все още не е получила потвърждение за прихващане на британските крилати ракети от руските сили.

Украинските удари по мостове по критични маршрути на руската инфраструктура за снабдяване са част от украинската кампания за пресичане, насочена към създаване на условия за бъдещи решителни контраофанзивни операции.

Русия съобщава за нова атака по ключовия за Крим Чонгарски мост

Русия съобщава за нова атака по ключовия за Крим Чонгарски мост

След ракетния удар ГКПП "Джанкой" е временно затворен

Известен руски военен блогър, свързан с "Вагнер", твърди, че украинските удари на 6 август показват, че украинските сили методично се опитват да отрежат руската групировка в Южна Украйна и да нарушат логистиката ѝ по начин, подобен на украинската кампания за пресичане по време на Херсонската контраофанзива.

Военният блогър отбеляза, че руската отбрана на западния (десния) бряг на Херсонска област се е разпаднала за броени дни след месеци на украински удари по руската логистика и изрази загриженост, че ситуацията може да се повтори.

Украинските удари по източните контролно-пропускателни пунктове вероятно ще нарушат за известно, неопределено време, транспортирането на руски личен състав, материални средства и оборудване от окупирания Крим до критичните руски отбранителни операции в западната Запорожка област и граничната зона Запорожко-Донецка област. Изглежда, че украинските сили също така разширяват усилията си за пресичане, за да насочат усилията си към руски военноморски цели, участващи в руската логистика в Черно море, както ISW вече е отбелязвала.

Украински официални лица редовно заявяват ангажимента си за целенасочена кампания за пресичане на руски военни цели, за да се влошат руските логистични и отбранителни способности и да се създадат благоприятни условия за бъдещи украински контраофанзивни действия.

Крим обвини Киев в терористични заплахи

Крим обвини Киев в терористични заплахи

Проруските власти коментираха атаката в Киев срещу танкера Sig в Керченския пролив от петък късно вечерта

На 6 август украинските сили продължават контраофанзивни операции в поне два сектора на фронта. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са провели настъпателни операции в направленията Бердянск (западната част на Донецка и източната част на Запорожка област) и Мелитопол (западната част на Запорожка област).

Руското министерство на отбраната (МО) и други руски източници твърдят, че руските сили са отблъснали украинските настъпателни операции край Бахмут.

Началникът на украинското Главно управление на военното разузнаване (ГУР) генерал-майор Кирил Буданов заяви в интервю, публикувано на 5 август, че украинските сили напредват по-бързо около Бахмут, отколкото в Южна Украйна.

Буданов също така заяви, че руските сили са изградили стационарни, напълно оборудвани, изпълнени с бетон отбранителни постове в Южна Украйна, което затруднява украинското настъпление там.

13 дрона са свалени над Крим през нощта
Обновена

13 дрона са свалени над Крим през нощта

Няма жертви и материални щети, съобщиха от министерството.

През нощта на 5 срещу 6 август руските сили нанесоха един от най-мащабните ракетни удари и удари с дронове по Украйна през последните месеци. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са нанесли първата вълна от удари през нощта на 5 август, състояща се от 14 крилати ракети "Калибър" и три балистични ракети с въздушно базиране "Кинжал" Х-47, и че украинските сили са свалили 12 крилати ракети "Калибър".

Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са нанесли втора вълна удари на 6 август, състояща се от 27 безпилотни летателни апарата Shahed-131/136, шест ракети "Калибър" и 20 крилати ракети с въздушно базиране Х-101/555, и че украинските сили са свалили всичките 27 безпилотни летателни апарата Shahed, пет ракети "Калибър" и 13 ракети Х-101/555.

На 6 август говорителят на командването на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Ихнат съобщи, че руските атаки са били насочени към летище Старокостантинов в Хмелницка област, и отбеляза, че това не е първият случай, в който руските сили атакуват летището.

Някои руски военни блогъри твърдят, че руснаците са се насочили към летище Старокостантинов, тъй като украинските сили съхраняват в складове на базата ракети, доставени от чужбина, включително крилати ракети Storm Shadow, и тъй като украинското авиационно подразделение, което оперира в базата, е единственото, което разполага с ракети Storm Shadow.

ISW обаче не е наблюдавала никакви доказателства, които да потвърждават тези твърдения. Твърденията на военните блогъри, че руските сили са се насочили специално към район, в който се твърди, че украинските сили съхраняват и изстрелват ракети Storm Shadow, предполагат, че руските сили са все по-загрижени за кампанията на Украйна за прехващане.

Украински официални лица заявиха, че украинската противовъздушна отбрана е унищожила 3500 въздушни цели от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. Говорителят на командването на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Ихнат заяви на 6 август, че украинската противовъздушна отбрана е прихванала и унищожила 3500 въздушни цели, включително 350 руски самолета със стационарни и въртящи се крила, 1200 крилати ракети, включително 13 хиперзвукови руски ракети "Кинжал" Х-47М2, и 24 балистични ракети.

На 6 август украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че украинската противовъздушна отбрана е прихванала и унищожила над 2000 руски безпилотни летателни апарата (неуточнени видове) и че украинските пилоти са извършили над 14 000 полета от 24 февруари 2022 г. насам.

На 6 август в Джеда, Саудитска Арабия, продължиха международните преговори, насочени към изготвяне на основните принципи за бъдещо уреждане на войната в Украйна. Дипломати от 42 държави, сред които САЩ, Япония, Южна Корея, Южна Африка, Обединеното кралство, Индия и Китай, се съгласиха, че бъдещите мирни преговори между Украйна и Русия трябва да се основават на принципите на международното право, като зачитане на украинския суверенитет и териториална цялост.

Ръководителят на администрацията на украинския президент Андрий Ермак съобщи, че украинската делегация е разговаряла с представители на всяка държава, присъствали на срещата.

ISW: В Русия болезнено реагират на украинските удари по Крим

ISW: В Русия болезнено реагират на украинските удари по Крим

Кремъл замисля нова мобилизация, за да покрие загубите в Украйна

Китайските дипломати съобщиха, че отново са представили мирния план от 12 точки на Китай от февруари 2023 г., което накара европейските делегации да отговорят, че безусловното прекратяване на огъня ще създаде замразен конфликт и ще позволи на Русия да затвърди контрола си върху окупираните украински територии.

На 6 август "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че повечето присъстващи държави в Саудитска Арабия, включително Китай, са се съгласили да се срещнат отново в близко бъдеще в подобен формат, който отново няма да включва Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков даде неясен и противоречив отговор на репортер на "Ню Йорк Таймс", който го попита дали Русия се стреми да завладее още украинска територия извън четирите частично окупирани области, които Русия незаконно анексира през септември 2022 г.

Подписка в Германия за пращане на ракети на Украйна

Подписка в Германия за пращане на ракети на Украйна

Подкрепа срещу руската инвазия

"Ню Йорк таймс" съобщи, че Песков е казал: "Не... Ние просто искаме да контролираме цялата земя, която сега е записана в нашата конституция като наша", когато е бил попитан дали Русия се стреми да завладее още територии в Украйна.

На пръв поглед ясният отговор на Песков е противоречив, неясен и не отговаря на първоначалния въпрос на репортера.

Руските сили не заемат изцяло четирите области - Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска - за които руското правителство официално претендира.

Руските сили ще трябва да проведат значителни настъпателни операции, за да завземат над 16 000 кв. км земя в тези четири области, за да приведат де факто окупираната от Русия територия в съответствие с руската конституция, както описа Песков. Русия също така окупира територия в североизточната част на Харковска област и в Николаевска област (Кинбърнската коса) - територия, която Кремъл не е анексирал официално.

Изявлението на Песков предполага, че руските сили трябва да се откажат от териториите си в Харковска и Николаевска област, но руското правителство не е дало индикации, че планира да направи това, и всъщност продължава настъпателните операции за придобиване на още територии в Харков.

Лондон: Поне 15 хил. руски десантчици са убити или ранени в Украйна

Лондон: Поне 15 хил. руски десантчици са убити или ранени в Украйна

Това разкри изтритото видео на генерал-полковник Михаил Теплински

Кремъл вероятно се стреми да продължи значителни военни операции срещу Украйна, за да завладее - като минимум - останалите части на Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска област, които руските сили все още не са окупирали.

Освен това Кремъл формулира и други максималистични цели в Украйна, включително промяна на украинското правителство и конституция.

Песков също така странно заяви, че президентските избори в Русия "не са истинска демокрация", а по-скоро "скъпоструваща бюрокрация" и че руският президент Владимир Путин "ще бъде преизбран догодина с над 90% от гласовете", но се отказа от това изявление в същия ден, в който то беше оповестено.