ISW вече е готова да оцени, че украинските сили са пробили руските полеви укрепления западно от Вербове в западната част на Запорожка област.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за бойните действия в Украйна.

Тези укрепления не са окончателната отбранителна линия в дълбочинната отбрана на Русия в Западна Запорожка област, а по-скоро специфична серия от най-добре подготвени полеви укрепления, разположени като част от почти непрекъснат пояс от противоавтомобилен ров, драконови зъби и бойни позиции на около 1,7-3,5 км западно от Вербове.

Командирът на украинската Таврийска група войски бригаден генерал Олександър Търнавски заявява в интервю за CNN, публикувано на 23 септември, че украинските сили са постигнали "пробив" на левия фланг край Вербове и че украинските сили продължават да напредват.

Бойните кадри, публикувани на 22 септември, показват унищожени украински машини, и БМП-2, които действат малко отвъд линията на окопа на бойните позиции на Русия край Вербове, което показва, че украинският напредък в разполагането на повече тежка техника отвъд триъгълния пояс на Русия от противотанков ров, драконови зъби и бойни позиции продължава.

Наличните в търговската мрежа сателитни изображения показват, че украинските сили са доближили тежкото оборудване до Вербове през последните 96 часа по начин, съответстващ на изявлението на Търнавски.

На 21 септември Wall Street Journal съобщи, че украинските сили са постигнали "ограничен пробив" западно от Вербове, като се позова на неназован офицер от украинските въздушно-щурмови сили.

Украинските сили не са преодолели всички подготвени руски отбранителни позиции край Вербове. Скоростта на напредване на украинските сили в близост до пробива им остава неясна.

Руските сили вероятно все още контролират участъци от дългата окопна линия от руски бойни позиции между Роботине (10 км южно от Орехов) и Вербове, особено в близост до тактическото възвишение на юг. Съобщава се, че руските сили са установили подготвени бойни позиции в почти всяка линия, през която украинската пехота бавно и систематично води боеве.

Руските сили разполагат с повече полеви укрепления отвъд Вербове; например има повече окопи и бойни позиции северно от Очеретувате (26 км югоизточно от Орехов). Не е ясно обаче до каква степен тези позиции се поддържат от хора.

ISW продължава да оценява, че руските военни не разполагат с достатъчно сили, разположени в този сектор на фронта, за да окомплектоват изцяло отбраната си в дълбочина, и че украинските сили би трябвало да могат да действат по-бързо през руските полеви укрепления, ако те не са надлежно окомплектовани.

Украинските сили задълбочават проникването си в Запорожка област и атакуват Новопрокопивка - фронтово село на 1,5 км непосредствено южно от Роботине.

Украйна съобщава за пробив при Вербове

Украйна съобщава за пробив при Вербове

Важна опорна точка източно от Роботино

Геолокализирани бойни кадри, публикувани на 23 септември, показват елементи от руския 70-и полк (42-ра мотострелкова дивизия, 58-а армия, Южен военен окръг), които устройват засада и убиват двама украински пехотинци в североизточните покрайнини на Новопрокопивка, което показва, че украинските сили вероятно са прочистили руските позиции между Роботине и Новопрокопивка.

Множество руски източници съобщиха, че на 22 септември руските сили са отблъснали украинска атака срещу северната част на Новопрокопивка.

Това е първата потвърдена украинска сухопътна атака в непосредствена близост до Новопрокопивка.

Украински военни представители заявиха, че украинската контраофанзива ще продължи и през зимата. Търнавски заяви пред CNN, че очаква голям украински пробив, след като украинските сили достигнат Токмак (основна руска крепост в Западна Запорожие), и че е важно украинските сили да не изгубят инициативата, която държат в момента.

Търнавски заяви също така, че украинските операции ще продължат и през зимата, тъй като украинските сили настъпват предимно пеша, без превозни средства, и че поради това лошото време няма да има голям отрицателен ефект върху украинската контраофанзива.

Началникът на украинското Главно военно разузнаване (ГУР) генерал-лейтенант Кирил Буданов повтори подобна оценка за продължаването на украинските операции през зимата в интервю за The War Zone, публикувано на 22 септември.

Доставка на ракети Таурус за Украйна обмисля ООН според бивш командир в НАТО

Доставка на ракети Таурус за Украйна обмисля ООН според бивш командир в НАТО

Темата е обсъждана и на срещата във формат Рамщайн, убеден е Ерхард Бюлер

ISW и преди е оценявала, че макар сезонното време да може да забави придвижването на земята и да постави под въпрос логистиката, то няма да наложи окончателен край на украинските контраофанзивни операции.

Кулминацията на украинската контраофанзива вероятно ще зависи по-скоро от баланса на силите на Русия и Украйна, както и от западната помощ за Украйна.

Украинската контраофанзива в западната част на Запорожка област вероятно е унищожила руската 810-а пехотна бригада (Черноморски флот). В интервюто си за The War Zone, публикувано на 22 септември, Буданов заявява, че 810-а бригада е "напълно разгромена" в Южна Украйна.

Буданов заяви, че 810-а бригада се е изтеглила и че руските въздушно-десантни части (ВДВ) са я заменили на фронта. Описанието на Буданов за състоянието на 810-а бригада отговаря в най-голяма степен на доктриналната дефиниция на американската армия за тактическата задача "унищожаване": "физическо обезсилване на противниковите сили до възстановяването им".

Съобщава се, че елементи на 810-а бригада действат в Запорожкото направление от март 2023 г., а в западната част на Запорожка област - от юни 2023 г.

Канада дава на Украйна още 500 милиона долара за отбрана

Канада дава на Украйна още 500 милиона долара за отбрана

В продължение на три години ще се изплаща помощта

ISW преди това е наблюдавала 810-а бригада през октомври 2022 г., когато според съобщенията тя е действала в Херсонска област, и междувременно подразделението вероятно се е възстановявало в тила, преди да заеме позиции в Запорожка област.

810-а бригада неведнъж е претърпявала значителни загуби, а в миналото украинските сили са унищожавали подразделението, след което руските военни са го възстановявали. На 19 април 2022 г. украинският генерален щаб съобщи, че 158 войници от 810-а бригада са били убити, а около 500 са били ранени.

На 31 юли 2022 г. заместник-началникът на ГУР генерал-майор Вадим Скибицки заявява, че 200 военнослужещи от 810-а бригада са отказали да се върнат във войната в Украйна, а на 12 септември 2022 г. украинският генерален щаб съобщава, че 810-а бригада е загубила повече от 85% от личния си състав на Херсонското направление и че много от тях отново са отказали да се върнат в бойните действия.

Високопоставен украински служител изрично потвърди, че целта на Украйна в Бахмут е да фиксира руските сили. Задържането на руските сили в Бахмут от страна на Украйна може да облекчи натиска върху фронтовата линия при Купянск. В интервю от 22 септември началникът на Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна генерал-лейтенант Кирил Буданов заяви, че украинските сили са постигнали целта си да притиснат руските сили в Бахмут и да предотвратят прехвърлянето им в други райони на театъра на военните действия - например в Южна Украйна.

САЩ дават 325 млн. долара помощ на Украйна

САЩ дават 325 млн. долара помощ на Украйна

Пакетът включва допълнителни боеприпаси за противовъздушна отбрана

Буданов също така заяви, че руските военни са разположили наскоро създадената и не напълно сформирана 25-а армия от Източния военен окръг "приблизително северно от Бахмут".

По-рано, на 31 август, Буданов съобщи, че руските военни са разположили елементи на 25-та армия, за да заменят елементи на 41-ва армия (Централен военен окръг) в посока Купянск, тъй като елементи на 41-ва армия са започнали "бавно" пребазиране в Южна Украйна.

Разполагането на руски елементи от 25-ти армия в Бахмут вместо в Купянск вероятно ще наруши руските усилия за фиксиране на украинските сили в посока Купянск, тъй като руските сили се нуждаят от тези войски, за да продължат нападенията на мястото на 41-ва армия.

Украински официални лица и руски източници посочват, че темпото и интензивността на руските офанзиви по линията Купянск-Сватово-Кремина значително са намалели през последните седмици, тъй като руските сили продължават да се прегрупират и ротират личния състав в тази посока, а пренасочването на разполагането на 25-та армия може да е намалило част от натиска от тази фронтова линия.

9 загинали и 16 ранени в щаба в Севастопол отчита Украйна, Русия мълчи

9 загинали и 16 ранени в щаба в Севастопол отчита Украйна, Русия мълчи

Сред жертвите има и генерали

Изявлението на Буданов подкрепя неотдавнашната оценка на ISW, че украинските контраофанзивни операции на южния фланг на Бахмут са фиксирали голяма част от руската бойна мощ в Бахмут, която иначе би била на разположение за укрепване на руската отбрана на юг - или, в този случай, за опит да се принудят украинските сили да се пренасочат за защита от руските нападения около Купянск.

Едновременните контраофанзиви на Украйна в Бахмут и Южна Украйна възпрепятстват дългосрочните усилия на Русия за генериране на сили, тъй като тя пренасочва новите си резерви за защита от украинския напредък. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че руското министерство на отбраната (МО) е сформирало "резервна армия" в края на юни, като вероятно визираше 25-та армия наред с други формирования, които започнаха да набират личен състав от руския Далечен изток от средата на месец май.

Ръководител на украинското разузнаване заяви, че украинският удар на 22 септември срещу щаба на командването на руския Черноморски флот (ЧФ) в Севастопол е ранил висши руски командири. Началникът на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) генерал-лейтенант Кирило Буданов каза за Гласът на Америка (VOA) в интервю, публикувано на 23 септември, че украинският удар по щаба на командването на флота е ранил командващия руската групировка на силите в запорожското направление. Генерал-полковник Александър Романчук, който е в "много тежко състояние" и командирът на 200-а отделна мотострелкова бригада (Северен флот) генерал-лейтенант Олег Цеков, който е "в безсъзнание".

Руски вътрешен източник твърди, че руската армия трябва да въведе отново военните офицери по политическите въпроси, за да се справят с проблемите на руската армия с политически и идеологически ангажимент - проблем, който руските военни мислители идентифицираха през септември 2018 г. Вътрешният източник твърди, че политическите офицери от ГРУ използват остарял "съветски шаблон" за провеждане на информационни операции срещу врага и не успяват да осигурят политическа подкрепа на руския военен персонал.

Вътрешният източник отбеляза, че руските политически офицери трябва да разрешат противоречията между лозунгите на висши руски политически лидери и реалността, за да гарантират, че военният персонал може да прави разлика между възможни и невъзможни цели.

Вътрешният източник твърди, че руската военно-политическа работа насърчава сляпото повтаряне на фрази и заповеди, което пречи на руския военен персонал да разбере и съобщи руските политически решения на своите подчинени или да обясни противоречията в съобщенията на политическото ръководство.

Столтенберг: САЩ трябва да гарантират победата на Украйна, ако искат да се фокусират върху Китай

Столтенберг: САЩ трябва да гарантират победата на Украйна, ако искат да се фокусират върху Китай

Той потвърди подкрепата си за членството на Украйна в НАТО в бъдеще

Председателят на Комитета по отбрана на Държавната дума на Русия генерал-полковник Андрей Картаполов идентифицира подобни проблеми в своето есе от септември 2018 г., обосноваващо създаването на руското военно-политическо управление.

Разединените контингенти на групата "Вагнер", за които се съобщава, че се връщат да се бият в Украйна, вероятно ще окажат незначително въздействие върху руските бойни способности, без да донесат пълния набор от ефективност, който "Вагнер" имаше като единна организация под ръководството на финансиста Евгений Пригожин и основателя Дмитрий Уткин.