В продължение на три години Канада ще предостави допълнително 650 милиона канадски долара (около 500 милиона долара) за отбранителна помощ на Украйна.

Това съобщи в петък канадският премиер Джъстин Трюдо по време на реч в парламента, преди да говори украинският лидер Володимир Зеленски, съобщава "Укринформ".

"Днес ние поемаме по-дългосрочен ангажимент да предоставим предвидима подкрепа за Украйна. Той ще включва 650 милиона кандски долара за три години за 50 бронирани превозни средства, включително автомобили за медицинска евакуация, които ще бъдат построени от канадски работници", каза Трюдо.

Той добави, че Канада също ще изпрати тренировъчни F-16 за пилоти и за поддръжка, "така че украинците да могат да увеличат максимално използването на дарени изтребители".

Зеленски обсъжда с Трюдо финансовата и хуманитарна подкрепа за Украйна

Зеленски обсъжда с Трюдо финансовата и хуманитарна подкрепа за Украйна

Отава е доставила повече от 6000 тона военна помощ за Украйна

Припомняме, че Отава обяви и налагането на нови санкции на Русия. Списъкът включва 42 физически и 21 юридически лица. 

Тези ограничителни мерки включват: изданията "Взгляд" и "Комсомолская правда"; Московският държавен институт по международни отношения (МГИМО) и ректорът му Анатолий Торкунов, Висша школа по икономика, "Юнармия", Руското географско дружество, Валдай клуб, политолозите Фьодор Лукянов, Андрей Кортунов и Дмитрий Тренин; ръководителя на "Россотрудничество" Евгений Примаков, министърa на труда и социалната защита Антон Котяков, Национален изследователски комитет на БРИКС, Руско движение за деца и младежи "Движение на първите".

през август Канада включи в обширния си "руски" санкционен списък длъжностни лица, замесени в репресиите срещу опозиционерите Алексей Навални и Владимир Кара-Мурза.

Канадският външен министър Мелани Жоли съобщи, че са наложени санкции срещу 15 руски лица и три организации и институции.

Канада отбелязва, че координира санкциите срещу руснаците със САЩ и Великобритания. От 2014 г. Канада вече е наложила санкции на 2600 физически и юридически лица от Русия, Беларус, Украйна и Молдова, замесени в атаки срещу териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

Москва настоя чужди сили да не се месят във вътрешните ѝ дела.

Зеленски пристигна в Канада

Зеленски пристигна в Канада

До момента Канада е осигурила помощ за Украйна на стойност 6 млрд. долара