Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Канада за първи път след руската инвазия. Той бе посрещнат от канадския премиер Джъстин Трюдо на летището в Отава, съобщава БиБиСи.

Зеленски пристигна от Вашингтон, където се надяваше да осигури допълнителна помощ за Украйна. По-рано през седмицата той призова световните лидери да продължат да подкрепят Украйна, за да помогнат в борбата срещу Русия. Дипломатическото напрежение нараства, след като Зеленски разкритикува Полша, Словакия и Унгария заради забраната на вноса на украинско зърно.

По-рано тази седмица Канада потвърди ангажимента си към Украйна. Ще продължим да правим всичко възможно, за да подкрепим украинския народ, посочи Боб Рей, посланик на Канада в ООН.

Володимир Зеленски ще се обърне отново към канадския парламент, за да призове за продължаване на подкрепата от страна, която вече е предоставила оръжия, танкове и обучение за украински войници. До момента Канада е осигурила помощ за Украйна на стойност 6 млрд. долара.

В САЩ републиканският скептицизъм относно финансирането на войната нараства въпреки молбите на президента да не се обръща гръб на Украйна. Конгресът на САЩ е одобрил повече от 110 млрд. долара помощ за Украйна. Американските сенатори са силно разделени по отношение на помощта за Киев.

Зеленски: Ако Киев падне, Русия напада половината Европа

Зеленски: Ако Киев падне, Русия напада половината Европа

Никога досега Москва не е срещала толкова силна съпротива, отсече президентът след срещата си с Байдън