Скорошно видео обръщение на сръбски наемник, адресирано до руския президент Владимир Путин, породи дискусии за продължаваща кланова война между Кремъл и руското информационно пространство на фона на президентската кампания.

Сръбският снайперист е Деян Берич (известен също като "Дека"), за когото се твърди, че се е сражавал с руските сили в Украйна след първоначалната инвазия на Русия през 2014 г., набира наемници в Сърбия и е станал член на изборния екип на Путин. Той публикува видео призив на 8-и януари, в който обвини военните командири в малтретиране на сръбски наемници от отряда "Вълци".

Подразделения на 119-ти парашутно-десантен полк в момента действат на южния фланг на Бахмут близо до Клещеевка.

Берич твърди, че командирите са принудили сръбски наемници да извършат нападение без достатъчно оръжия, което е накарало целия отряд да откаже да продължи атаките и да поиска прехвърляне към близките части на чеченския спецназ "Ахмат".

Берич заяви, че руските военни и полицията са обявили сръбските наемници за дезертьори и военнопрестъпници, обезоръжили са ги, изтласкали са ги от окопите им и са ги принудили да признаят, че са шпиони.

Руски политически вътрешен източник, който редовно обсъжда конкретни подробности за промените в руското политическо и военно командване, твърди, че призивът на Берич е пряка индикация, че е избухнала кланова война сред вътрешните кръгове на Путин.

Това коментира Институтът за изследване на войната (ISW).

Сръбски приятел на Путин разкрива лошо отношение към сръбските наемници в руски полк

Сръбски приятел на Путин разкрива лошо отношение към сръбските наемници в руски полк

Той очаква да бъде вкаран в затвора за дискредитиране на армията

Източникът твърди, че призивът на Берич вероятно е част от широко обсъждани информационни атаки срещу група руски блогъри, които са независими и открито критични към руското Министерство на отбраната (МО) и че тези информационни атаки са част от организирана кампания срещу командири и техните покровители.

Източникът твърди, че призивът на Берич е част от ответна атака, извършена от името на съответните фракции на секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев и на министъра на отбраната Сергей Шойгу в Кремъл срещу фракцията на Игор Сечин - "де факто заместник" на Путин и главен изпълнителен директор на Руската държавна петролна компания "Роснефт".

Изглежда, че фракциите се опитват да се дискредитират взаимно в очите на Путин, за да гарантират, че могат да си осигурят нови позиции в Кремъл след президентските избори. Друг вътрешен източник твърди, че първият заместник на Главното управление на руския генерален щаб (ГРУ) генерал-лейтенант Владимир Алексеев е одобрил призива на Берич да привлече вниманието на Путин към липсата на доставки в армията.

Вътрешните борби и фракционната динамика в Кремъл не са нови явления и не показват неизбежен крах на режима на Путин, особено защото властовите вертикали са основата на режима на Путин. ISW редовно пише, че Путин умишлено създава среда, в която длъжностни лица от вътрешния му кръг трябва да се състезават за благоразположението му, до голяма степен за да гарантира, че неговите помощници ще останат лоялни към него и неговия режим.

ISW също така отбеляза, че Путин има афинитет към ротационни длъжности и военни командири, вместо директно да ги уволнява, за да попречи на който и да е да натрупа твърде много политическо влияние и да поддържа подкрепа сред конкуриращи се фракции.

Бивш шеф на ЦРУ прогнозира следващата жертва на Путин

Бивш шеф на ЦРУ прогнозира следващата жертва на Путин

Тревожно предупреждение

Путин едва ли ще промени тази система, тъй като служи като основа на неговото управление. ISW също така наблюдава многобройни случаи на официални лица и командири, използващи руското информационно пространство, за да привлекат вниманието, да дискредитират противникова фракция и да повлияят на промени във вътрешния кръг на Путин.

Такива фракционни вражди имат забележими, но не и отрицателни ефекти на бойното поле. Те могат да навредят на сплотеността между руските сили и да деморализират руския персонал, но е малко вероятно да доведат до масов конфликт в руските редици или по-широко общество. Инструктор на руска щурмова единица "Буря-Z" отбеляза в отговор на призива на Берич, че много руски отряди и части са изправени пред проблеми, подобни на тези, изпитвани от сръбските наемници, и намекна, че руската армия има систематични проблеми, които преобладават извън фракционната динамика.

Постоянните търкания между различните фракции, които играят роля във войната на Путин в Украйна, обаче могат да попречат на вземането на решения от Русия и да ограничат способността на Кремъл да внесе съгласуваност и ефективност на руската армия.

Коктейл от ракети на зазоряване, втора въздушна тревога в Украйна днес

Коктейл от ракети на зазоряване, втора въздушна тревога в Украйна днес

Първата въздушна тревога продължи над три часа

Руските сили изстреляха среден размер дрон, ракета и въздушна атака срещу Украйна в нощта на 12 срещу 13 януари, използвайки ударен пакет, подобен на неотдавнашните руски ударни пакети. Украински военни източници съобщиха, че руските сили са изстреляли 40 боеприпаса с голям обсег на действие срещу Украйна от различни посоки - седем противовъздушни ракети С-300/С-400 от Белгородска област; три дрона Shahed-131/131 от Курска област; шест аеробалистични (привидно хиперзвукови) ракети Х-47 "Кинжал" от шест самолета МиГ-31К над Тамбовска област; до 12 крилати ракети Х-101/555/55 от 11 стратегически бомбардировача Ту-95МС над Каспийско море; шест крилати ракети Х-22 от бомбардировачи Ту-22М3 над Брянска област; две противорадарни ракети Х-31П от два бомбардировача Су-35 над окупираната Херсонска област; и четири крилати ракети Х-59 от два бомбардировача Су-34 над Брянска област.

Командването на ВВС на Украйна съобщи, че украинската ПВО е унищожила седем крилати ракети Х-101/555/55 и една крилата ракета Х-59.

Украински военни служители по-специално заявиха, че украинските сили също са деактивирали над 20 от ракетите, използвайки "активни контрамерки чрез електронна война", което може да е отклонение в украинските способности за електронна война, на които обикновено се приписва деактивирането на руски дронове, но не и ракетни системи.

ISW по-рано оцени, че продължаващата ударна кампания на Русия срещу Украйна и украинските адаптации за противодействие на новите руски ударни пакети са част от по-широка тактическа и технологична надпревара за нападение и отбрана между далечни удари и способности за противовъздушна отбрана.

Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат отбеляза, че руският ударен пакет, използван на 13 януари, е подобен на ударния пакет, който руските сили използваха на 8 януари и при предишни скорошни удари - което предполага, че украинските сили може да са в състояние да разпознаят модели в повтарящите се руски ударни пакети и да правите иновации и да се адаптирате съответно.

Украйна е свалила само 18 от 51 руски ракети
Обновена

Украйна е свалила само 18 от 51 руски ракети

Четирима души са загинали, а 38 са били ранени

Съобщава се, че руските сили все повече използват химически оръжия в Украйна - продължаващи очевидни нарушения на Конвенцията за химическите оръжия, по която Русия е страна. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са използвали химически оръжия 626 пъти от началото на войната и най-малко 51 пъти досега през 2024 г. Украинският генерален щаб съобщи, че в момента руските сили изстрелват химически оръжия срещу украински позиции до 10 пъти на ден и че руските сили обикновено използват дронове, за да изхвърлят гранати K-51, пълни с дразнещ CS газ (2-хлоробензалмалононитрил), вид сълзотворен газ, използван за контрол на безредици (известен също като агент за контрол на безредици, върху Украинските позиции. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са използвали нов тип специална газова граната, съдържаща газ CS, срещу украински позиции на 14 декември 2023 г.

Руската 810-а морска пехотна бригада преди това призна на 22 декември, че бригадата умишлено използва химически оръжия чрез хвърляне на гранати К-51 от дронове върху украински позиции близо до Кринки в източния (ляв) бряг на Херсонска област Русия е страна по Конвенцията за химическите оръжия, която забранява използването на RCA като метод за водене на война.

Русия започна да използва химическо оръжие край Купянск

Русия започна да използва химическо оръжие край Купянск

Обвинения срещу Москва

Пожар унищожи голям склад в Санкт Петербург, принадлежащ на най-големия онлайн търговец на дребно в Русия Wildberries на 12 януари. Руски източници твърдят, че в нощта на 10 срещу 11 януари е избухнал масов бой между работници мигранти в съоръжението и това е накарало руските власти да раздадат военни призовки на няколко от тях.

Руските правоприлагащи органи задържаха 700 мигранти в склад на Wildberries в Московска област и издадоха някои военни призовки през ноември 2023 г.

Руските власти последователно провеждат подобни акции на мигрантски общности.

Wildberries изглежда е цел за тези нападения и компанията по-рано призна, че те са прекъснали операциите им.

Русия разследва огромен пожар в Wildberries

Русия разследва огромен пожар в Wildberries

Складов комплекс пламна в събота сутринта