Руският диктатор Владимир Путин, въпреки многократните си публични изяви, не направи нито едно изявление през последните дни по повод годишнината от нахлуването на Русия в Украйна.

Това се посочва в дневния доклад за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Анализаторите обясняват, че диктаторът мълчи, защото Русия не е успяла да постигне нито една от обявените си цели и не е постигнала значителни териториални придобивки от юли 2022 г. насам.

Въпреки това, както се отбелязва в доклада, заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев се изказа провокативно за това, че Русия е "спечелила войната", и повтори, че "за да постигне целите си, е жизненоважно да отблъсне границите възможно най-далеч, дори това да са границите на Полша".

"Думите на Медведев подчертават факта, че Кремъл продължава да преследва нереалистичните си максималистични цели, въпреки че не може да предложи на руския народ никакви значителни придобивки след една година на скъпоструваща война в Украйна", посочва ISW.

В същото време експертите пишат, че руският военен престъпник Игор Гиркин вместо това е коментирал годишнината от инвазията и е нарекъл забележките на Медведев глупости.

Майк Пенс предупреди: Путин няма да се ограничи само с Украйна

Майк Пенс предупреди: Путин няма да се ограничи само с Украйна

Подновяване на руската агресия в Европа

Игор Гиргин подчерта, че е много трудно да се победи държава с външна подкрепа с помощта на немотивирани руски войски, отсъстващо гражданско общество и мощно промиване на мозъци.

Руски източник се възползва от публикуването на мирен план от 12 точки от Китай, за да представи неточно Китай като страна, подкрепяща войната на Русия в Украйна.

На 24 февруари китайското министерство на външните работи публикува документ, озаглавен "Позиция на Китай относно политическото уреждане на кризата в Украйна", в който се призовава Украйна и Русия да зачитат суверенитета си, да прекратят военните действия, да възобновят мирните преговори, да намалят стратегическите рискове и да прекратят едностранните санкции.

Съветникът на ръководителя на Луганската народна република (ЛНР) Родион Мирошник невярно твърди, че мирният план на Китай внушава, че Украйна и Западът са агресорите, подкрепяйки руското оформяне на войната.

Публикуването на неясния мирен план от Китай вероятно е в подкрепа на продължаващите усилия за балансиране между подкрепата за Русия и запазването на достъпа до европейските пазари чрез представянето на Китай като незаинтересован посредник от трета страна.

Малко вероятно е китайският мирен план да бъде сериозен план за преговорно уреждане на войната в Украйна.

Американски писател: Западът сам позволява на Путин да повярва в победата

Американски писател: Западът сам позволява на Путин да повярва в победата

Победата на Европа зависи от победата на Украйна

Американското разузнаване съобщи, че Китай сериозно обмисля да изпрати оръжия на Русия на фона на продължаващия натиск от страна на западните санкционни режими върху руската отбранително-промишлена база (ОПБ).

CNN съобщи на 24 февруари, че източници, запознати с разузнаването, са заявили, че китайските официални лица не са взели окончателно решение за предоставяне на смъртоносна помощ, но обсъждат с руските официални лица цената и обхвата на доставката на бойни дронове и боеприпаси.

Високопоставени американски служители съобщават, че според последните разузнавателни данни Китай клони към предоставяне на оборудването на Русия, макар и въз основа на двустранно споразумение за продажба на оръжие, а не като помощ в областта на сигурността.

Германското издание "Дер Шпигел" съобщава на 23 февруари, че руски официални лица водят преговори с китайския производител на дронове Xi'an Bingo Intelligent Aviation Technology за масово производство и доставка на 100 дрона ZT-180 за руските сили до април.

"Дер Шпигел" съобщи, че безпилотният самолет ZT-180 може да носи бойна глава с тегло 35-50 kg, което предполага, че тези безпилотни самолети може да са технология с двойна употреба, която руските сили се стремят да придобият за разузнавателни цели, а не само като боеприпаси за маневриране или високоточни оръжейни системи.

Според сведенията руски и китайски служители са разработили планове за доставка на безпилотните самолети в Русия с фалшифицирани транспортни документи, в които оборудването е обозначено като резервни части за гражданската авиация.

ISW: Путин вярва, че волята на Русия ще победи Запада и Украйна

ISW: Путин вярва, че волята на Русия ще победи Запада и Украйна

Кремъл е криел от администрацията ключови военни решения

Руските официални лица вероятно търсят подкрепа от китайските производители на отбранителни продукти поради ограниченията, които международните санкционни режими налагат на руската отбранителна промишленост.

Правителството на Обединеното кралство (Обединеното кралство) и Министерството на финансите на САЩ обявиха на 24 февруари нови санкции и мерки за забрана на износа, насочени конкретно към индустрии, организации и лица, подкрепящи руския военен потенциал.

На 24 февруари западните правителства направиха различни изявления относно предоставянето на военна помощ на Украйна.

Полският президент Анджей Дуда съобщи, че полският министър-председател Матеуш Моравецки е доставил първата партида "Леопард" на Украйна като част от международната "танкова коалиция".

Консултантът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви на 24 февруари, че Русия вече е загубила войната си в Украйна, но че предоставянето на изтребители F-16, за които украинското правителство постоянно моли Запада, "не е ключовият потенциал", от който Украйна се нуждае в момента.

Съливан отбеляза, че предоставянето на F-16 не е въпрос на краткосрочен план, а вместо това е въпрос на дългосрочни отбранителни способности.

Както ISW вече е оценявала, материалната подкрепа на Запада за Украйна, особено предоставянето на основни бойни танкове и други критични системи, е от съществено значение, за да може Украйна да проведе успешни механизирани контраофанзиви за освобождаване на украинския народ и територия.

Продължаващата подкрепа на Запада за Украйна е от решаващо значение, за да може Украйна да си възвърне инициативата и да се включи отново в последователни контраофанзивни операции в близко бъдеще.

FT: Путин си мисли, че е Петър I, а обкръжението му се страхува да му каже истината

FT: Путин си мисли, че е Петър I, а обкръжението му се страхува да му каже истината

Той вероятно е бил подведен от Медведчук

Кремъл ескалира информационната си подготовка за евентуална операция под фалшив флаг в окупираното от Русия Приднестровие, Молдова.

На 23 февруари руското Министерство на отбраната (МО) направи второ твърдение, че украинските сили засилват подготовката за нахлуване в Приднестровието, след първото си подобно твърдение по-рано през деня.

Основни изводи

  • Кремъл не коментира първата годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна на 24 февруари, вероятно защото Русия не е успяла да постигне нито една от заявените си цели и не е постигнала значителни териториални придобивки от юли 2022 г. насам.
  • Руски източник се възползва от публикуването от Китай на мирен план от 12 точки, за да представи неточно Китай като подкрепящ войната на Русия в Украйна.
  • Според съобщенията американското разузнаване продължава да оценява, че Китай сериозно обмисля да изпрати смъртоносна помощ на Русия на фона на продължаващия натиск от страна на западните режими на санкции върху руската отбранителна индустриална база.
  • На 24 февруари западните правителства направиха различни изявления относно предоставянето на военна помощ на Украйна.
  • Кремъл ескалира информационното си поставяне на условия за евентуална операция под фалшив флаг в окупираното Приднестровие, Молдова.
  • Руските сили продължиха да провеждат наземни атаки северозападно от Сватово и край Кремен.
  • Руски източници потвърдиха, че руските сили са разделили определени формирования на Въздушно-десантните сили (ВДВ) по най-малко две оси на настъпление.
  • Руските сили постигнаха незначителни териториални придобивки в района на Бахмут и продължиха да провеждат сухопътни атаки по цялата фронтова линия в Донецка област.
  • Украински официални лица предположиха, че руските сили може да се чувстват несигурни в източния (левия) бряг на Херсонска област.
  • Руските власти продължават да предприемат мерки за разширяване на капацитета на руските мироопазващи сили.
  • Руски източници вероятно са се опитали да прехвърлят вината за скандалите, свързани с командирите на Донецката народна република (ДНР), върху конвенционалните руски въоръжени сили.
  • Украински партизани вероятно са взривили железопътна отсечка край Пощове, Крим.