Американският писател Джонатан Лител е пътувал до Украйна няколко пъти от началото на войната и написа статия, обобщаваща годишнината от руската инвазия. Преводът на статията му на руски е публикуван от руското опозиционно издание "Медуза" и цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Той смята, че в резултат на войната Русия окончателно ще се превърне във "васал на Китай". Но въпреки факта, че по-голямата част от руската армия е разбита, Путин продължава да вярва, че победата все още е възможна.

В същото време самият Запад дава възможност на Путин да повярва в това, убеден е Лител, поради продължаващите дипломатически уговорки. "Каквато и помощ да предоставя Западът на Украйна, той отчаяно се опитва да изясни, че има свои собствени ограничения. Сега някои лидери упорито казват на целия свят, че не можем да предоставим на украинците авиация, ракети с голям обсег , и т. н. Замислят ли се как Путин приема тези изказвания?" - възмутен е Лител.

Когато една война е наложена, има само един изход - да я спечелиш, убеден е писателят. Според него много европейски държави не осъзнават реалната заплаха от Русия, а Украйна наистина плаща с кръв за сигурността на Европа.

Затова Лител призовава западните страни да повярват в победата и да не позволяват на Путин да победи.

"Победата на Европа във война, която не сме избрали, зависи от победата на Украйна. И нашата първа стъпка по пътя към нея ще бъде да повярваме в тази победа", пише той.

365 дни война в Европа, 24.02.2022 – 1 година по-късно

365 дни война в Европа, 24.02.2022 – 1 година по-късно

Украйна трябва да се отбранява, спазвайки международното право и фундамента на настоящата система на международните отношения. Това обаче е част от цената, която се плаща