Журналистите от италианската държавна телевизия RAI ще стачкуват следващия месец в знак на протест срещу "задушаващия контрол" върху работата им от дясното правителство на Джорджия Мелони, съобщи профсъюзът на репортерите Usigrai в четвъртък, цитиран от Ройтерс,

Профсъюзът критикува политическите опити "да се превърне RAI в рупор на правителството" сред множеството причини за недоволство зад 24-часовата стачка, насрочена за 6 май.

Други проблеми включват недостиг на персонал и отмяна на споразумение за бонуси за изпълнение.

Неправомерното политическо влияние върху RAI е отдавнашен проблем в Италия, който избухна отново миналия уикенд при отмяната в последната минута на участие в токшоу на писателя Антонио Скурати.

Той трябваше да прочете монолог по случай националния празник на 25 април, когато се празнува освобождението на Италия от фашизма, в който той критикува партията на Мелони, че не отрича своето "постфашистко минало".

Представители на RAI и Мелони отрекоха да са цензурирали монолога на Скурати, като компанията каза, че е бил изтеглен поради неконкретни "редакционни причини".

Мелони, чиято партия "Италиански братя" води началото си от фашистите на военновременния диктатор Бенито Мусолини, заклейми всички форми на тоталитаризъм и говори за отвращението си към фашизма. Тя обаче избягва да се определя като "антифашистка", въпреки честите призиви да го направи.

RAI е в основата на италианската система за "приятелски назначения" и последователни правителства раздават висши длъжности там, за да възнаграждават лоялните протежета. Членовете на борда, назначени от парламента и правителството, се избират според тяхната партийна принадлежност.

Предложенията за по-независима телевизия се обсъждат от години, но така и не постигат резултат.

Откакто Мелони встъпи в длъжност през 2022 г., няколко високопоставени ръководители и водещи напуснаха RAI, оплаквайки се от намесата на правителството, а критиците изразиха тревога относно законодателството, предложено от "Италиански братя", за увеличаване на санкциите за клевета.

Unirai, по-малък съюз на журналисти от RAI, заяви, че няма да се присъедини към стачката следващия месец, наричайки я "политически" протест.

Арестуваха 13 надзиратели в Италия по подозрение, че са малтретирали непълнолетни

Арестуваха 13 надзиратели в Италия по подозрение, че са малтретирали непълнолетни

Задържаните и още осем служители са отстранени от работа