Италианската полиция арестува 13 надзиратели в затвор по подозрение, че са изтезавали и малтретирали непълнолетни. Това предаде агенция Ройтерс.

Надзирателите, които работят в центъра за задържане на непълнолетни Cesare Beccaria в Милано са отстранени от работа. Заедно с тях са отстранени и други осем служители.

Затворът за непълнолетни се обслужва от 50 надзиратели, но няма директор от 20 години. Синдикатът на надзирателите излезе с позиция, в която подчертава разочарованието си от случилото се.

Разследването произтича от доклади на омбудсмана по правата на затворниците и използва както свидетелствата на задържаните непълнолетни мъже, така и подслушвания и записи от камери от вътрешността на затвора. Престъпленията са извършени в периода от 2022 г. до сега.

Това е болезнена история и лоша страница в историята на) институциите, посочи главният прокурор на Милано Марчело Виола. Той добави, че задържаните са били с белезници, за да не могат да се предпазят, и бити без следи.

Италия, подобно на други европейски страни изпитва проблеми като липса на достатъчно финансирано, препълване на затворите и лоши условия в местата за лишаване от свобода.

Италианската полиция задържа въоръжен издирван американец на площад "Свети Петър"

Италианската полиция задържа въоръжен издирван американец на площад "Свети Петър"

Той се е бил в Украйна от 2022 година