Италианската полиция освободи 33-ма индийски земеделски работници, държани като роби от техните работодатели в провинция Верона. Това предаде агенция Ройтерс. Конфискувани са около 500 000 евро от двамата експлоататори.

Според полицията предполагаемите ръководители на престъпна група, също от Индия, са довели свои съграждани в Италия със сезонни разрешителни за работа, като са искали от тях да платят по 17 000 евро и са им обещавали по-добро бъдеще.

Мигрантите получили селскостопанска работа. Те работели седем дни в седмицата по 10-12 часа дневно, само за 4 евро на час. Възнаграждението им било изцяло отнето, докато не изплатят всичките си дългове.

Част от сезонните работници са били принудени да продължат да работят безплатно, за да платят допълнителни 13 000 евро за постоянно разрешение за работа, което в действителност никога е нямало да получат, поясняват от полицията.

Работодателите бяха обвинени в престъпления, свързани с робство и трудова експлоатация. На жертвите ще бъде предложена защита, възможности за работа и законни документи за пребиваване.

Трудовата експлоатация е в центъра на вниманието в Италия след инцидент през юни, при който индийски берач на плодове загина, след като ръката му беше отрязана от машина.

Откриха модерни роби край португалската столица

Откриха модерни роби край португалската столица

Те са се занимавали с незаконно събиране на миди