Франция отчасти е виновна за продължаващата война в Либия, заяви италианският министър на отбраната Елизабета Трента, изключвайки изпращането на италиански войски там, съобщава РФИ.

"Франция, от моя гледна точка, носи отговорност. Очевидно сега е неоспоримо, че тази страна се намира в тази ситуация, защото през 2011 г. някой постави собствените си интереси пред тези на либийския народ и на самата Европа. Франция от тази гледна точка е отчасти виновна", коментира Трента военната намеса на Франция и други страни през 2011 г., които свалиха Моамар Кадафи от власт.

Никола Саркози, който тогава е френски президент, е разследван за предполагаемо финансиране от Кадафи за предизборната му кампания през 2007 г. Говорителят на италианския парламент Роберто Фико по-рано нарече ситуацията в Либия "сериозен проблем, който Франция ни остави".

Саркози отива на съд за корупция и злоупотреба с влияние
Обновена

Саркози отива на съд за корупция и злоупотреба с влияние

63-годишният отхвърля обвиненията

Трента коментира, че е необходимо да се придвижим заедно, за да осигурим мир в страната в Северна Африка, където през последните няколко дни се сражават съперничещи въоръжени групировки в Триполи.

Италиански медии вчера предложиха да бъдат изпратени специални италиански сили, които да се намесят в Либия, но Трента изключи тази възможност.

Мисията на ООН в Либия покани "различните либийски партии" на разговори във вторник за "спешен диалог".

400 затворници избягаха от затвора в Триполи

400 затворници избягаха от затвора в Триполи

Възползват се от хаоса на боевете между съперничещи си групировки в либийската столица