Два от най-богатите северни региони на Италия провеждат референдуми за повече автономия. Това са Ломбардия, в която се намира италианската финансова столица Милано, и регионът Венето около Венеция, като заедно те съставляват около 30% от националното богатство, съобщава "БиБиСи".

Управителите на двата региона принадлежат към Северната лига, която отдавна твърди, че северът субсидира по-бедния юг на страната. Очаква се положителен вот и в двата референдума, но резултатите не са задължителни.

Централното правителство в Рим коментира, че референдумите са ненужни, въпреки че са разрешени от италианската конституция.

"Ние не сме Каталуния", коментира президентът на Ломбардия Роберто Марони. "Ние оставаме в италианската държава, но с повече автономия, докато Каталуния иска да стане 29-та държава на Европейския съюз.

Испания се надява каталунци да не слушат регионалните лидери

Испания се надява каталунци да не слушат регионалните лидери

Правителството се опитва да възстанови законовия ред

Едни от основните оплаквания на двата италиански регионите са, че изпращат много повече данъци в Рим, отколкото получават обратно и искат да намалят приблизително наполовина своя данъчен принос.

Марони допълва, че плаща ежегодно 54 млрд. евро повече, отколкото получават, а за Венето тази цифра е около 15,5 млрд. евро.

"Нашите данъци трябва да бъдат похарчени тук, не в Сицилия", коментира 84-годишния венецианец Джузепе Колон пред АФП.

 

"След като е отворен въпроса за това, какво плащат северните региони, очаквам и реакция в южната част на Италия", коментира Джовани Орсина, професор по история в университета "Луис-Гуидо Карли" в Рим.

Италия не признава независимостта на Каталуния

Италия не признава независимостта на Каталуния

Рим е за единството на Испания