Правителството на Италия одобри бюджет за следващата година с мерки на стойност около 24 милиарда евро за намаляване на данъците и увеличени разходи, въпреки опасенията на пазара относно обтегнатите публични финанси на страната. Това предаде Ройтерс.

Страната ще увеличи бюджетния дефицит за следващата година до 4,3% от брутния вътрешен продукт, поради 15,7 милиарда евро допълнителни заеми, предназначени главно за финансиране на данъчни облекчения. Допълнителни 8 милиарда евро пък ще отидат за финансиране на редица други разходи, като пенсии, здравни услуги и договори в публичния сектор.

Премиерът Джорджа Мелони заяви, че този бюджет е сериозен и реалистичен. Според министърът на икономиката Джанкарло Джорджети бюджета ще бъде добре приет от пазарите и властите на Европейския съюз.

Инвеститорите настояват за по-висока премия за държане на италиански държавни облигации, откакто Рим миналия месец повиши целите си за бюджетен дефицит за периода 2023-2025 г. Разликата между доходността на италианските 10-годишни облигации и германския еквивалент беше стабилна след одобрението на бюджета, като се движи малко над 2 процентни пункта.

Предизвикателната пазарна среда може да продължи през следващите седмици, когато бюджетът ще бъде подложен на контрол от страна на агенциите за кредитен рейтинг.

Бюджетът ще разшири до 2024 г. съществуващите временни съкращения на социалните вноски, в опит да помогне на работниците със средни и ниски доходи да се справят с високите потребителски цени. Общият фискален пакет е на стойност 28 милиарда евро.

Италия набра €17 млрд. от вътрешния пазар

Италия набра €17 млрд. от вътрешния пазар

Нови мерки на Рим за стабилизиране на публичните финанси