Европейският съюз трябва да представи "ясен и адекватно финансиран" план за разрешаване на проблема с миграцията по средиземноморския маршрут. За това настоя италианският премиер Марио Драги в речта си пред Сената преди срещата на върха на ЕС, съобщава "Ройтерс".

Той подчерта, че е изключително важно на този съвет Европейската комисия да представи конкретни планове и съответното им финансиране, давайки приоритет на ограничаването на мигрантските потоци по всички средиземноморски маршрути. По негови думи тези планове трябва да бъдат осъществени своевременно.

1200 мигранти пристигнали за ден на о. Лампедуза

1200 мигранти пристигнали за ден на о. Лампедуза

Отново се активизира потокът мигранти

Според Драги Съюзът трябва да отдели достатъчно внимание на морските си граници и урегулирането на конфликтите в Либия и Тунис.

Той припомни, че Италия е поставила въпроса за миграцията още през юни и подчерта, че Европа "би трябвало да прави повече за ограничаване на хуманитарните коридори".

От началото на 2021 г. по море в Италия са пристигнали над 50 000 мигранти. Това е близо два пъти повече в сравнение с първите десет месеца на миналата година и пет пъти повече спрямо 2019 г.

Гърция,  Италия, Испания и Малта призовават ЕС към солидарност за имиграцията

Гърция, Италия, Испания и Малта призовават ЕС към солидарност за имиграцията

След Пакта по миграция, приет през септември