Няколко лодки, превозващи около 1200 души, са били заловени в близост до италианския остров Лампедуза в неделя, съобщиха италиански медии, цитирани от "Дойче веле".

Както е известно, малкият остров, разположен на юг от Малта и далеч по-близо до тунизийското и либийското крайбрежие от останалата част на Италия, е един от основните пунктове за пристигане на мигранти и бежанци, които се отправят към Европа. Кметът на Лампедуза Салваторе Мартело каза, че миграционните пътища в Средиземно море отново се отварят. "Пристигането на мигранти се възобновява заедно с хубавото време", каза той пред държавната телевизия RAI. "Трябва да подновим дискусиите по въпроса за имиграцията", добави той.

Според италианските медии около девет лодки са били прихванати на острова в неделя. Сутринта на острова пристигна плаващ риболовен кораб с почти 400 души от различни националности, включително жени и деца. 20-метрова лодка с около 325 души на борда е била засечена от италианската полиция на около 13 километра от брега на Лампедуза. Друг кораб, превозващ 90 души, също е прихванат близо до острова, съобщи италианската агенция ANSA.

Най-малко девет мигранти се удавиха до Лампедуза

Най-малко девет мигранти се удавиха до Лампедуза

22 души са спасени

Лодките бяха заловени и ескортирани от патрулни кораби на италианската данъчна полиция, които се занимават с контрабанда. Пристигналите са били тествани за коронавирус. По това време в района няма спасителни лодки, тъй като един от плавателните съдове, принадлежащи на германската хуманитарна организация Sea-Watch, остава задържан от властите на остров Сицилия. Установено е, че "Sea-Watch 4", който преди това е бил държан в пристанището на Палермо повече от шест месеца, има твърде много спасителни жилетки и недостатъчна канализационна система за броя на хората, които би могъл да спаси. Активистите твърдят, че заповедта за задържане на кораба е просто оправдание за блокиране на дейността му.

Друг кораб, принадлежащ на организацията, бе задържан от италианската брегова охрана през март поради проблеми с безопасността.

От 2015 г. почти 530 000 мигранти са достигнали италианските брегове, като по-голямата част пристигат между 2015 и 2017 г. Броят е намалял през последните години, но около 6000 са пътували досега през 2021 година, според Международната организация за миграция (IOM). Пристигането на хора, бягащи от бедността и конфликтите, подхрани антиимиграционните настроения и възхода на крайнодесни политически партии в цяла Европа.

Италия позволи на кораб с 82 мигранти да акостира в Лампедуза

Италия позволи на кораб с 82 мигранти да акостира в Лампедуза

За първи път след излизането на Салвини от правителството