Четири страни-членки подписаха съвместен меморандум, в който излагат своите позиции по новия пакт на ЕС за миграцията и убежището, съобщи гръцкото правителство в сряда.

Това са Гърция, Италия, Испания и Малта, предаде Анадолската агенция.

Премиерът на Чехия отхвърли плановете на ЕС за миграцията и климата

Премиерът на Чехия отхвърли плановете на ЕС за миграцията и климата

От пръв поглед изглежда, че Европейската комисия все още не е разбрала

Меморандумът е изпратен на германския председател на Европейския съвет Ангела Меркел, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Той е подписан от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, италианския Джузепе Конте, испанския Педро Санчес и Робърт Абела от Малта.

"Четиримата министър-председатели подчертават, че правилата трябва да са ясни, а отговорностите споделени за страбите, които са първа спирка за мигранти и останалите членки", се казва в изявлението.

Четиримата лидери също заявиха, че процедурите за граничен контрол не трябва да водят до създаването на големи затворени центрове и подчертаха значението на ефективна система за връщане.

Слаб и неясен бил предложеният от ЕК пакт за миграцията и убежището

Слаб и неясен бил предложеният от ЕК пакт за миграцията и убежището

Според Илияна Йотова политиците имат огромна отговорност за преодоляване на стереотипите в обществото срещу бежанците

Еврокомисията представи нов план за миграция и убежище на 23 септември, който предлага "справедлив баланс на отговорност и солидарност между държавите-членки".

Съгласно предложението националните власти и агенциите на ЕС ще провеждат предварителни проверки на външните граници на блока, като предоставят бързо предварително решение дали молбата за убежище може да бъде приета или търсещият убежище трябва да се върне.

Процедурата ще включва проверки на здравето и сигурността и регистрация в базата данни на ЕС за пръстови отпечатъци.

Не постигнахме пробив за плана на ЕС за миграцията, обяви Орбан

Не постигнахме пробив за плана на ЕС за миграцията, обяви Орбан

Никой не може да стъпи на територията на ЕС без позволение

Пактът също така иска да укрепи системата на ЕС за връщане чрез хармонизиране на правната рамка за изгонване на лица, търсещи безуспешно убежище.