Премиерът на Чехия отхвърли последните планове на ЕС за миграцията и намаляването на въглеродните емисии преди среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел, информира АФП.

"Имам голям проблем с това", каза премиерът Андрей Бабиш за плана за миграцията преди да потегли от Прага за среща с Фон дер Лайен и колегите си от Унгария и Полша.

ЕС предложи да се премахнат задължителните квоти за бежанци

ЕС предложи да се премахнат задължителните квоти за бежанци

Държавите, които приемат бежанци ще получават по 10 000 евро за всеки

Трите бивши социалистически държави участват заедно със Словакия във Вишеградската четворка. Регионалната група отхвърли предишния план на ЕС за квотното разпределение на мигрантите в Общността. Те също така използват въглищата като основен източник на енергия.

Вчера Европейската комисия предложи по-твърд граничен контрол и процедури за депортиране на мигранти като част от "Нов пакт за миграцията и убежището".

"От пръв поглед изглежда, че Европейската комисия все още не е разбрала, че за спирането на нелегалната миграция ние трябва да спрем нелегалните мигранти при пристигането им на европейска земя", каза Бабиш.

Той също отхвърли предложението държавите, които не желаят да приемат мигранти трябва да гарантират връщането им в родните страни.

"Това принципно е безсмислица, защото ако не приемем мигранти, не можем да ги върнем", подчерта Бабиш.

Министър-председателят също критикува плана на ЕС за нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

"Това предложение е напълно нереалистично за Чехия, ние не можем да го изпълним", убеден е той.