Италианският министър на отбраната Гуидо Крозето заяви, че мироопазващата мисия на ООН в Ливан (UNIFIL) е от съществено значение за прекратяване на конфликта в региона и трябва да бъде укрепена, а не изтеглена от зоните на бойните действия, както настоява Израел, цитира думите му "Ройтерс".

UNIFIL, която е разположена в Южен Ливан за наблюдение на враждебните действия по демаркационната линия с Израел, е изправена пред сериозни предизвикателства този месец на фона на ожесточените сблъсъци между израелските сили и подкрепяните от Иран бойци на Хизбула.

Израел твърди, че силите на ООН действат като "човешки щит" за Хизбула и през последната седмица многократно обстрелва бази на UNIFIL, в резултат на което бяха ранени няколко миротворци. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху настоява, че силите на ООН трябва временно да се изтеглят, за да не се излагат на риск.

Израелски танкове нахлуха в база на мироопазващите сили на ООН в Южен Ливан
Обновена

Израелски танкове нахлуха в база на мироопазващите сили на ООН в Южен Ливан

Часове, след като Нетаняху призова ООН да евакуира войниците си

Италия е дългогодишен основен участник в многонационалната операция и осъди действията на Израел, което създава напрежение между двете страни, които досега имаха близки отношения под ръководството на италианския премиер Джорджия Мелони.

"Израел трябва да разбере, че тези войници (на ООН) не работят в полза на никоя страна. Те са тук, за да подпомагат поддържането на мира и насърчаването на регионалната стабилност," каза Крозето пред парламента. Той също така отбеляза, че мандатът на UNIFIL, последно ревизиран през 2006 г., се нуждае от актуализация.

"UNIFIL е сложна мисия с труден за изпълнение мандат, неадекватни правила за ангажиране и сили, които не са достатъчно оборудвани за текущия конфликт," добави Крозето.

Въпреки че Италия иска нейният контингент от 1000 военнослужещи да остане в рамките на операцията на UNIFIL, Крозето обяви, че страната е подготвила планове за евакуация, като в готовност са седем самолета, в случай на необходимост.

Министърът призова ООН да засили капацитета на UNIFIL, включително да създаде сила за бързо реагиране, която да подобри свободата на движение на мисията и да ѝ осигури повече огнева мощ.

Главният дипломат на ЕС Жозеп Борел също заяви в четвъртък, че UNIFIL ще остане и ще продължи да изпълнява своите задължения, добавяйки, че израелските атаки срещу UNIFIL означават, че "системата на ООН е под атака".

"UNIFIL има дълг. Техните войници са в риск. Но държавите членки на ЕС решиха, че техните войски ще останат," каза Борел.

Израелският външен министър Израел Кац заяви в сряда, че Израел вижда UNIFIL като ключов участник в бъдещите действия след войната срещу Хизбула.

Премиерът на Италия Джорджия Мелони ще посети Бейрут в петък, за да обсъди ситуацията с ливанските власти, като тя ще бъде първият западен лидер, който посещава страната след последната ескалация на насилието. Крозето също ще посети Бейрут и Тел Авив следващата седмица.

"Вярвам, че Ливан е ключов елемент за стабилността на целия Близък изток," заяви Крозето. "Ако не можем да намерим сили да имаме силно и единно международно действие на такова място, няма да успеем никъде."

ЕС осъжда всякакви атаки срещу мисии на ООН

ЕС осъжда всякакви атаки срещу мисии на ООН

Жозеп Борел настоява за "задълбочено разследване" на последните израелски атаки