ООН съобщи, че израелски танкове са нахлули в база на нейните мироопазващи сили в Южен Ливан, предаде "Ройтерс".

От организацията са съобщили по-късно, че след като танковете са напуснали, снаряди са избухнали на 100 метра от базата, което я е задимило, а на около 15 души им е оказана медицинска помощ. Не се казва кой е изстрелял снарядите или какъв вид токсично вещество се подозира.

ООН също така обвини израелската армия, че е спряла логистичен конвой.

Припомняме, че по-рано днес израелският премиер Бенямин Нетаняху призова ООН да евакуира войските на мироопазващите сили UNIFIL от зоните на бойни действия в Ливан, а няколко часа по-късно UNIFIL съобщи за това, което определи като допълнителни израелски нарушения, включително насилствено влизане на танкове през портите на база.

В изявление адресирано до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който Израел обяви за "персона нон грата" и му забрани да влиза страната, Нетаняху е заявил, че "дойде време да изтеглите UNIFIL от крепостите на Хизбула и от бойните зони".

Нетаняху призова ООН да евакуира войниците си от Ливан

Нетаняху призова ООН да евакуира войниците си от Ливан

Той каза, че израелските военните многократно са поискали това

По думите на Нетаняху израелската армия многократно е искала това от ООН, но многократно е получавала отказа, "което води до осигуряване на човешки щитове на терористите от Хизбула", както се е изразил премиерът.

Но от своя страна подкрепяната от Иран въоръжена групировка Хизбула отрича обвинението на Израел, че използва близостта на мироопазващи сили за защита.

Петима миротворци досега са били ранени при поредица от израелски удари, които са засегнали позиции на мироопазващите сили през последните дни.

По-рано днес италианският премиер Джорджия Мелони е разговаряла по телефона с Бенямин Нетаняху, като е осъдила израелските атаки срещу мироопазващите сили на ООН.

Италия разполага с повече от хиляда войници в силите на UNIFIL, което я прави един от най-големите участници от страна на персонал. Франция и Испания, всяка от които има близо 700 войници в силите, също осъдиха израелските атаки.

Израел отново откри огън по позиции на сините каски в Ливан

Израел отново откри огън по позиции на сините каски в Ливан

Хизбула се бие с израелските войски близо до село Рамия в Южен Ливан

В изявление на италианското правителство се посочва, че "премиерът Мелони повтори неприемливостта UNIFIL да бъдат атакувани от израелските въоръжени сили".

Израелският външен министър Израел Кац защити решението да забрани на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да влиза в страната, поради неуспеха му да осъди адекватно Иран за ракетна атака в началото на този месец и за това, което Кац определи като антисемитско и антиизраелско поведение.

Нападението на Израел срещу Хизбула през последните три седмици беше най-смъртоносното в Ливан от десетилетия, като прогони 1,2 милиона ливанци от домовете им и нанесе безпрецедентен удар срещу групировката, като уби повечето от нейното висше ръководство, включително лидерът Хасан Насрала.

Според израелски официални UNIFIL са се провалили в мисията си да поддържат Резолюция 1701 на ООН, приета след войната от 2006 г., която призовава граничната зона на Южен Ливан да бъде свободна от оръжия или войски, различни от тези на ливанската държава.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, в разговор с израелския министър на отбраната Йоав Галант в събота, изрази "дълбока загриженост" относно съобщенията, че израелските сили са стреляли по позиции на мироопазващите сили и призова Израел да гарантира тяхната безопасност и тази на ливанската армия.

Ливанската армия не участва в конфликта на Израел с Хизбула.

5000 са избягали за ден от Ливан в Сирия

5000 са избягали за ден от Ливан в Сирия

Руските военни са провели хуманитарна акция