Протестна партия и десни националисти сформират едно правителство, което иска да харчи много пари и да се опълчи на ЕС. Лицето на промяната е професор юрист без политически опит, констатира Дойче веле.
От Рим информира Бернд Ригерт.

"Какво става тук?" - питаха се индийски туристи и някои италиански минувачи в сряда вечерта пред президентския дворец в Рим. Обикновено големият площад е достъпен за минувачи и туристи. Тази вечер обаче той бе отцепен от карабинерите за един особен гост. Президентът Серджо Матарела прие новия министър-председател Джузепе Конте на двучасов разговор. Журналистите се бяха събрали пред високия шест метра портал. Туристите продължиха пътя си след краткото обяснение, че тук се съставя ново италианско правителство. Само малцина привърженици на протестното движение "Пет звезди" и на дясноекстремистката коалиционна партия "Северна лига" са се събрали пред президентския дворец. Те ръкопляскат, когато новоизбраният премиер напуска двореца. Джузепе Конте вдига ръка за поздрав и се качва в тъмна лимузина, която го отвежда към Палацо Киджи, където е официалната резиденция на министър-председателя.

"Тук ще се пише история", казва лидерът на движението "Пет звезди" Луиджи Ди Майо. И допълва, че първото популистко правителство ще работи "за хората в Италия".

Премиер без власт

Новият премиер Джузепе Конте обяви в кратка декларация, че ще ръководи едно "правителство на промяната" и ще бъде "адвокат на всички италианци". Той допълни, че естествено ще съблюдава италианската конституция и ще изпълнява европейските задължения на Италия. Това сигурно няма да му попречи да отработи дългия списък с желанията на двете партии, вписани в коалиционния договор. Юристът Конте не принадлежи към никоя от двете партии. Джузепе Конте е идеалният компромис, смятат лидерите на двете партии, които не искаха да допуснат един от тях да седне в министър-председателското кресло. Председателят на ксенофобската "Северна лига" Матео Салвини обаче заяви ясно, че очаква Джузепе Конте да играе по свирката на коалиционните партии. "Той е независим, но знае, че ние имаме мнозинство в парламента", заяви дословно Салвини.

Дългият списък с изборни обещания

Джузепе Конте може да управлява само с гласовете на популистите и в двете камари на парламента. Идната седмица новакът в политиката Конте трябва да поиска вот на доверие за кабинета си от "Пет звезди" и "Северна лига". Минава за сигурно, че той ще получи вота. Председателите на двете партии ще заемат съответно постовете на вътрешен министър и министър на икономиката и ще насочват "своя" премиер.

Над 50 процента от италианците, които гласуваха за двете коалиционни партии, очакват премиерът Конте да проведе решителна данъчна реформа, да намали границата на пенсионната възраст, да въведе общ минимален доход за безработни, да изгони от страната до 500 000 мигранти и да предоговори в полза на Италия европейските договори. Освен това - да спазва границата на дефицита и да не позволява на ЕК да го командва.

Всичко това е залегнало под мотото "Италия на първо място". Това беше бойният вик на новата коалиция, който накара ЕС да потрепери. В съзвучие със съставянето на правителството ЕК съобщи, че Италия е изпълнила всички фискални изисквания през миналата година.

ЕС тегли червена линия

Брюксел очаква още повече реформаторски стъпки, които трябва да доведат до икономии от 10 милиарда евро. Това обаче е немислимо с новото правителство. То иска да увеличи до 100 милиарда разходите през идните години. Понастоящем държавните дългове на Италия съставляват 2,3 трилиона евро. ЕК заплашва да задвижи наказателна процедура, ако тези дългове не бъдат постепенно намалени. Сдружението на италианските индустриалци призова правителството да действа предпазливо, за да не застраши доверието в Италия. Ако международните финансови пазари снемат доверието си от Италия, страната бързо ще затъне в дългова криза. Партията "Северна лига" обаче настоява именно един отявлен противник на еврото да заеме поста на финансовия министър. 81-годишният професор по икономика Паоло Савоне все още не е положил клетва, но може да се превърне в сериозен проблем за еврогрупата в Брюксел.

Краткотраен експеримент

Повечето политически наблюдатели съветват да се изчака и да бъде оставено новото правителство да действа. Според тях, прибързаната критика от Брюксел, Берлин или Париж е по-скоро контрапродуктивна. Това сподели шефката на Европейския съвет за международни отношения Силвия Франческон в интервю за ДВ. Историкът Джовани Орсина от римския независим университет Луис-Гвидо Карли също апелира за търпение. Той смята, че странната коалиция на популистите няма да издържи дълго. "Те ще се опитат да прокарат някои неща, но аз смятам, че няма да успеят. Единственото нещо, което свързва двете партии, е тяхната съпротива срещу всичко утвърдено. Тяхното сътрудничество няма да трае дълго", казва Джовани Орсина. Юристката Силвия Франческон дава на новия министър-председател най-много година време. След това сигурно ще се проведат нови избори. "Всичко друго би ме изненадало", казва тя. Джузепе Конте води 65-тото правителство за 73 години след Втората световна война. Тоест, статистиката говори по-скоро за кратко управление.