Италия може да изпрати още една ПВО система SAMP/T в Украйна.

Това съобщи "Ройтерс". Информационната агенция цитира свои източници.

Това е отговорът на Рим на исканията на Киев да засили противовъздушната си отбрана, за да се предпази от засилените руски ракетни атаки.

"Ройтерс" припомня, че SAMP/T е френско-италианска система, която може да проследява десетки различни въздушни цели и едновременно да прехваща десет от тях.

Това е единствената ПВО система европейско производство, способна да поразява балистични ракети.

Украйна разполага с произведени в САЩ системи за противовъздушна отбрана Patriot, които също могат да свалят балистични ракети, но Киев многократно е заявявал, че се нуждае от значително повече такива системи.

Италия засилва ПВО отбраната на Украйна

Италия засилва ПВО отбраната на Украйна

Подкрепа срещу руската агресия

Според доклад на "Ройтерс" Италия и Франция са предоставили на Украйна първата инсталация SAMP/T през 2023 г. Според агенцията ВСУ може да получи втора такава система, която в момента се намира в Кувейт, но скоро трябва да се върне в Италия.

Ройтерс се позовава и на италианския вестник Corriere della Sera, според който решение за изпращането на инсталацията може да бъде взето след срещата на върха на Г-7, на която Италия ще бъде домакин на 13-15 юни.

Франция предлага на Турция ПВО SAMP-T на мястото на Patriot в Инджирлик

Франция предлага на Турция ПВО SAMP-T на мястото на Patriot в Инджирлик

Анкара преговаря и за двустранно сътрудничество в производството

Очаква се украинският президент Володимир Зеленски да присъства на тази среща на върха онлайн или лично, съобщиха от канцеларията му в понеделник.

По-рано беше съобщено, че Италия е готова да предостави на Украйна още един SAMP/T като част от нов пакет за помощ, който трябва да бъде одобрен от парламента на страната.

Италия изключва украински удари по военни цели в Русия

Италия изключва украински удари по военни цели в Русия

След интервюто на Столтенберг

Според вестник Repubblica освен зенитната система пакетът може да включва 155-милиметрови оръдия, ракети за преносими системи за противовъздушна отбрана Stinger и вероятно крилати ракети Storm Shadow/SCALP.